Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Ζωντανά η πορεία προς τον 46ο πρόεδρο

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Ζωντανά η πορεία προς τον 46ο πρόεδρο

Δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί προσήλθαν στις κάλπες για να επιλέξουν ανάμεσα στον Ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ και τον Δημοκρατικό αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν σε μια εκλογική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από την πόλωση.

Φαβορί ο Μπάιντεν

Φαβορί στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, ο 77χρονος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, ελπίζει εντέλει να καταφέρει να πάρει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου σ' αυτή την τρίτη προσπάθειά του.
Στην άλλη πλευρά, προικισμένος με μια αδιαμφισβήτητη ενέργεια όταν απευθύνεται από το βήμα, ο 74χρονος Ρεπουμπλικανός απερχόμενος πρόεδρος Τραμπ, που διεξήγε μια απίστευτα επιθετική προεκλογική εκστρατεία, δηλώνει ότι θα κάνει ξανά την έκπληξη, όπως το 2016.


Από νωρίς άνοιξαν οι κάλπες - Διάχυτη η πόλωση

Ανοιξαν στις 06.00 τοπική ώρα τα εκλογικά τμήματα στην Νέα Υόρκη, καθώς και ορισμένα από τα εκλογικά τμήματα σε τέσσερις ακόμη ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Κονέκτικατ, το Μέιν και την Βιρτζίνια. 
Η νευρικότητα είναι εμφανής και στη Νέα Υόρκη, όπου ο 54χρονος Τζες στήθηκε επί 45 λεπτά στην ουρά για να φτάσει στην κάλπη. «Περιμένω (αυτήν την ημέρα) εδώ και τρία, τέσσερα χρόνια. Θέλω να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης. Είμαι νευρικός. Είμαι ανήσυχος. Μόνο ο Θεός ξέρει τι θα γίνει σήμερα. Ο Θεός να μας βοηθήσει», είπε.

Πιο αισιόδοξη, η Μέγκαν Μπερνς-Μπόρντεραν πιστεύει ότι «η ψήφος της θα μετρήσει» στη Νέα Υόρκη, μια Πολιτεία που κατά παράδοση ψηφίζει τους Δημοκρατικούς, μολονότι θεωρεί ότι «ο Τραμπ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να προσπαθήσει να κερδίσει τις εκλογές».«Είναι κάπως τρομακτικό», πρόσθεσε η 30χρονη γυναίκα που πήγε στο εκλογικό τμήμα μαζί με τον μικρό γιο της.


Πάνω από 100 εκ. Αμερικάνοι ψήφισαν πριν ανοίξουν οι κάλπες

Εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες είχαν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων για τις προεδρικές εκλογές, προτού καν να ανοίξουν οι κάλπες σήμερα, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του US Elections Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντας. Τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν ταχυδρομικά ή κατατέθηκαν αυτοπροσώπως από τους ψηφοφόρους τις προηγούμενες ημέρες αντιστοιχούν στο 72% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.

Η πρώιμη ψήφος φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι λόγω της τάσης αυτής, είναι πιθανόν η συμμετοχή φέτος να σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών


Ποιες είναι οι Πολιτείες - κλειδιά που θα αναδείξουν τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου

Δέκα πολιτείες θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ και είναι οι πολιτείες αυτές που δεν έχουν δείξει ξεκάθαρα μέχρι και την τελευταία στιγμή προς ποια κατεύθυνση θα κλίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς αλλάζουν συχνά στρατόπεδα μεταξύ των δυο πολιτικών αντιπάλων.

Ο νικητής των εκλογών είναι εκείνος ο οποίος θα καταφέρει να εκλέξει 270 εκλέκτορες. Οι δέκα αμφίρροπες πολιτείες (swing states) των αμερικανικών εκλογών, που θα κρίνουν τον συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων και θα καθορίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα είναι οι εξής:


  • Φλόριντα με 29 εκλέκτορες
  • Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες (γενέτειρα το Τζο Μπάιντεν)
  • Βόρεια Καρολίνα με 15 εκλέκτορες
  • Οχάιο με 18 εκλέκτορες
  • Τζόρτζια με 16 εκλέκτορες
  • Άιοβα με 6 εκλέκτορες
  • Αριζόνα με 11 εκλέκτορες
  • Τέξας με 38 εκλέκτορες
  • Μίσιγκαν με 16 εκλέκτορες


Οι κρίσιμες ώρες των αποτελεσμάτων


01.00 πμ ώρα Ελλάδος

Οι πρώτες κάλπες που θα κλείσουν είναι εκείνες του Κεντάκι και της Ιντιάνα, που βρίσκονται σε διαφορετική ζώνη ώρας από τις υπόλοιπες πολιτείες. Μάλιστα μια κομητεία της Ιντιάνα, η Βίγκο, είναι γνωστή για το ότι πάντα ψηφίζει κατά πλειοψηφία τον νικητή των προεδρικών εκλογών από το 1956 και έπειτα. Ωστόσο, η Ιντιάνα είναι διαβόητη και για κάτι ακόμη: Τις καθυστερήσεις στην καταμέτρηση.


02.00 πμ ώρα Ελλάδος

Νότια Καρολίνα, Βιρτζίνια, Τζόρτζια και Φλόριντα κλείνουν τις κάλπες τους. Οι δύο τελευταίες έχουν ξεχωριστή σημασία. Η Φλόριντα κατά κανόνα αποδεικνύεται γρήγορη στην καταμέτρηση, δίνοντας στους παρατηρητές την ευκαιρία να συγκρίνουν τα αποτελέσματα των κομητειών με εκείνα του 2016 – μια πολύ καλή ένδειξη για το τελικό αποτέλεσμα, αφού πρόκειται για μια πολιτεία με ιδιαίτερη σημασία. Όσον αφορά τη Τζόρτζια, το παραδοσιακό προπύργιο των Ρεπουμπλικάνων φέτος δείχνει να έχει στραφεί στον Τζο Μπάιντεν. Μια απαραίτητη σημείωση: Ακόμη και αν ο Τραμπ φανεί να έχει το προβάδισμα, τίποτα δεν θα έχει κριθεί πριν να ολοκληρωθεί και η καταμέτρηση της – Δημοκρατικής – Ατλάντα.

03.00 πμ ώρα Ελλάδος

Δύο πολιτείες, το Μίσιγκαν και το Τέξας, θα κλείσουν αυτή την ώρα ορισμένα από τα εκλογικά κέντρα τους (τα υπόλοιπα στις 4 μ.μ. ώρα Ελλάδας). Αν ο Μπάιντεν φανεί να τα πηγαίνει καλά στο Τέξας, θα δούμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας ένα ιστορικό αποτέλεσμα. Όμως στο Μίσιγκαν, την Αλαμπάμα και το Μέιν, ίσως να είναι οι Δημοκρατικοί και όχι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που κινδυνεύουν να χάσουν την επανεκλογή τους.

Αυτή την ώρα θα κλείσουν οι κάλπες και στην αμφίρροπη πολιτεία της Πενσιλβάνια – όμως, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενδέχεται να χρειαστούν πολλές μέρες μέχρι την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, αυξάνοντας και τις πιθανότητες για μια ψευδή ανακοίνωση νίκης εκ μέρους του Τραμπ.


04.00 π.μ. ώρα Ελλάδος

Αυτή την ώρα περίπου μπορούμε να περιμένουμε τα πρώτα αποτελέσματα από την Αριζόνα, που είναι επίσης γνωστή για την ταχύτητά της στην καταμέτρηση. Αξίζει, όμως, να θυμόμαστε ότι στο παρελθόν, οι πρώτοι αριθμοί που είχαν ανακοινωθεί παρέπεμπαν σε μια νίκη των Ρεπουμπλικάνων που δεν ήρθε ποτέ. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο; Αν ο Μπάιντεν κερδίσει την Αριζόνα και ο Τραμπ την Πενσιλβάνια, ενδέχεται να καταλήξουν να έχουν με το μέρος τους τον ίδιο αριθμό εκλεκτόρων (269-269).

Κολοράντο, Νιου Μέξικο, Όμαχα, Νεμπράσκα και Ουισκόνσιν επίσης πρόκειται να ξεκινήσουν την καταμέτρηση στις 4 το πρωί. Το τελευταίο, που αναμένεται αρχικά να δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τους Δημοκρατικούς, κατά πάσα πιθανότητα θα αντιμετωπίσει προβλήματα τεράστιων ουρών αλλά και εκφοβισμού ψηφοφόρων των Δημοκρατικών ή με μειονοτική καταγωγή από υποστηρικτές του Τραμπ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS