Πόλεμος στην Ουκρανία: Koντά σε συμφωνία για επανέναρξη εξαγωγής σιτηρών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Koντά σε συμφωνία για επανέναρξη εξαγωγής σιτηρών

Oλοένα πιθανότερη φαντάζει η επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών, η οποία παρεμποδίζεται σήμερα από τη Ρωσία. Αυτή τη διαπίστωση έκαναν Ουκρανοί αξιωματούχοι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η τετραμερής συνδιάσκεψη που ξεκίνησε χθες στην Κωνσταντινούπολη θα ευοδωθεί. Μια τέτοια θετική εξέλιξη ενδέχεται να επιλύσει την επισιτιστική κρίση και να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους από βέβαιο λιμό.

Ειδικότερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντίμτρο Κουλέμπα, μιλώντας στην ισπανική El Pais πριν από την έναρξη των συνομιλιών Ουκρανίας, Ρωσίας, Τουρκίας και αξιωματούχων του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κίεβο βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας. «Βρισκόμαστε δύο βήματα πριν από τη συμφωνία με τη Ρωσία», τόνισε. «Εχουμε μπει ήδη στην τελική φάση και τα πάντα εξαρτώνται από τη Μόσχα».

Ουκρανοί αξιωματούχοι εκφράζουν την ελπίδα ότι η τετραμερής συνδιάσκεψη που ξεκίνησε χθες στην Κωνσταντινούπολη θα ευοδωθεί.

Τα μέλη των άλλων διαπραγματευτικών ομάδων δεν φάνηκαν να συμμερίζονται τη βεβαιότητά του, τονίζοντας ότι απομένουν ακόμα πολλά θέματα προς επίλυση. Την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι τα μέρη που συμμετέχουν στη συνδιάσκεψη «εργάζονται πολύ σκληρά», αλλά απομένουν να γίνουν πολλά μέχρι τη σύναψη συμφωνίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, κατηγορηματικά διέψευσε η ουκρανική πολεμική αεροπορία την κατάρριψη τεσσάρων αεροσκαφών της από τις ρωσικές δυνάμεις, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ρωσική προπαγάνδα». Νωρίτερα, το υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας είχε ανακοινώσει ότι οι δυνάμεις του κατέρριψαν δύο αεροσκάφη τύπου Su-25 και Su-24, που χρησιμοποιούνται από την ουκρανική αεροπορία, παρότι παλαιάς τεχνολογίας, στον εναέριο χώρο πάνω από το Ντονιέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας και ένα ακόμη ζευγάρι αεροσκαφών τύπου Su-25 και Mig-29, στον εναέριο χώρο πάνω από την περιοχή του Μικολάεφ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ