Νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία - Η Μόσχα βομβάρδισε Αεροναυπηγική βιομηχανία

Νέα κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία - Η Μόσχα βομβάρδισε Αεροναυπηγική βιομηχανία

Νέο κύκλο σφοδρών επιθέσεων έχει ανοίξει η Μόσχα, κάτι που μεταφράζεται ως απάντηση στην Ουκρανία μετά τις επιθέσεις σε ρωσικά πλοία της Μαύρης Θάλασσας.

Μετά την προειδοποίηση του Κρεμλίνου περί σκληρών αντιποοίνων, ρωσικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον ουκρανικού εδάφους, πλήττοντας κυρίως τα κτίρια της αεροναυπηγικής βιομηχανίας Motor Sich.

«Μια νέα επίθεση με ρωσικούς πυραύλους έγινε εναντίον της χώρας μας (…) Έπληξαν τη Motor Sich και την περιοχή του Χμελνίτσκι» δήλωσε ειδικότερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο καθημερινό διάγγελμά του που μεταδίδεται από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Το εργοστάσιο της Motor Sich στη Ζαπορίζια είχε χτυπηθεί από τους Ρώσους λίγους μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Πέρσι το φθινόπωρο το ουκρανικό κράτος εθνικοποίησε την εταιρεία η οποία κατασκευάζει κυρίως μηχανές για αεροσκάφη, ελικόπτερα και δρόνους.

Οι απειλές της Μόσχας

Σε θέσεις μάχης εξακολουθούν να βρίσκονται Μόσχα και Κίεβο. Η Ρωσία απείλησε ότι θα τιμωρήσει την Ουκρανία επειδή έπληξε εμπορικό δεξαμενόπλοιο κοντά στο Στενό του Κερτς, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την επίθεση αυτή «τρομοκρατική ενέργεια».

Και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι ένα ουκρανικό, μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας, φορτωμένο με εκρηκτικά, έπληξε ένα ρωσικό δεξαμενόπλοιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, κοντά στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας. Αυτή ήταν η δεύτερη τέτοια επίθεση μέσα σε 24 ώρες.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Μόσχα θα ανταποδώσει. «Το καθεστώς του Κιέβου, χωρίς να καταδικάζεται από τις Δυτικές χώρες και τους διεθνείς οργανισμούς, εφαρμόζει ενεργά νέες τρομοκρατικές μεθόδους, αυτή τη φορά στα νερά της Μαύρης Θάλασσας. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για τέτοιες βάρβαρες ενέργειες που δεν θα μείνουν αναπάντητες και οι δράστες τους αναπόφευκτα θα τιμωρηθούν» ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα εξαπολύσει περισσότερες επιθέσεις σε ουκρανικά λιμάνια, σε απάντηση για την επιθέσεις του Κιέβου σε ρωσικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ απείλησε την Ουκρανία με «οικολογική καταστροφή». «Οι αλήτες και τα τέρατα καταλαβαίνουν μόνο από ωμότητα και βία. Προφανώς, τα πλήγματα στην Οδησσό, το Ιζμαΐλ και άλλα μέρη δεν ήταν αρκετά για αυτούς», έγραψε σε μια ανάρτησή του ο Μεντβέντεφ, που είναι αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας (με πρόεδρο τον Βλαντίμιρ Πούτιν). «Αν οι αλήτες του Κιέβου θέλουν να προκαλέσουν οικολογική καταστροφή στη Μαύρη Θάλασσα, θα πρέπει να πάθουν μία στα εδάφη τους που σύντομα θα περάσουν στην Πολωνία και θα βρομούν επί αιώνες έπειτα από αυτό.», πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές σε τι είδους οικολογική καταστροφή αναφερόταν ο Μεντβέντεφ. Κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται, χωρίς να παρέχουν αποδείξεις, ότι «κάποια στιγμή» θα αναπτυχθούν πολωνικά στρατεύματα στη δυτική Ουκρανία ενώ η Ρωσία θα κρατήσει και θα επεκτείνει τα εδάφη που έχει προσαρτήσει μονομερώς στη νότια και την ανατολική Ουκρανία.

Νωρίτερα, στην παραδοχή πως οι διαδοχικές επιθέσεις με θαλάσσια drones κατά ρωσικών πλοίων είναι ενορχηστρωμένες από το Κίεβο, προχώρησε ο επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της Ουκρανίας (SBU).

Συγκεκριμένα, ο Βασίλ Μάλιουκ τόνισε σε σχετική ανάρτηση στο Telegram πως «οι ειδικές επιχειρήσεις που διεξάγονται στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας είναι απολύτως νόμιμες».

«Κάθε επιχείρηση με πλοία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ή στη γέφυρα της Κριμαίας είναι ένα απολύτως λογικό και αποτελεσματικό βήμα σε σχέση με τον εχθρό» ανέφερε ο Μάλιουκ, προσθέτοντας πως οι επιθέσεις αυτές πραγματοποιούνται σε χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και για τον λόγο αυτό «είναι απολύτως νόμιμες».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αν οι Ρώσοι θέλουν να σταματήσουν οι ενέργειες αυτές, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τη μόνη επιλογή - να εγκαταλείψουν τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και τη γη της.

«Και όσο πιο γρήγορα το κάνουν αυτό, τόσο καλύτερα θα είναι γι' αυτούς. Γιατί εμείς θα νικήσουμε 100% τον εχθρό σε αυτόν τον πόλεμο», πρόσθεσε ο Μάλιουκ.

Επιβεβαιώνουν και οι Βρετανοί το «χτύπημα» στο Νοβοροσίσκ - «Το μεγαλύτερο μετά το "Moskva"»

Στο μεταξύ, την επίθεση και τις ζημιές στο αποβατικό πλοίο του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού «Olenegorsky Gornyak», τη νύχτα της 3ης προς 4ης Αυγούστου, κοντά στη βάση του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο Νοβοροσίσκ, επιβεβαίωσαν και οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Φωτογραφίες του σκάφους, με κλίση 30-40 μοιρών, δείχνουν ότι αρκετά στεγανά διαμερίσματα παραβιάστηκαν ή ότι οι προσπάθειες του πληρώματος να αποκαταστήσει τη ζημιά ήταν αναποτελεσματικές» αναφέρει η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών. Σύμφωνα με πηγές, την ώρα του χτυπήματος, στο «Olenegorsky Gornyak» βρίσκονταν περίπου 100 μέλη πληρώματος, ενώ χρησιμοποιήθηκαν 450 κιλά TNT.

Το συγκεκριμένο πλοίο χρησιμοποιούνταν απο τη Ρωσία για τη μεταφορά στρατιωτικού και πολιτικού φορτίου στην Κριμαία μετά την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς. Το 3.600 τόνων και 113 μέτρων μήκος σκάφος είναι το μεγαλύτερο ρωσικό πολεμικό πλοίο που υπέστη σοβαρές ζημιές μετά τη βύθιση του καταδρομικού «Moskva» στις 13 Απριλίου 2022. «Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος προηγουμένως μετέφερε τις περισσότερες μονάδες του στο Νοβοροσίσκ λόγω της υψηλής απειλής για τη Σεβαστούπολη», ανέφεραν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.

Νέα επίθεση κοντά στην Κριμαία

Τα ξημερώματα του Σαββάτου υπήρξαν νέες πληροφορίες (και σχετικό βίντεο με φωτογραφίες) για επίθεση με θαλάσσιο drone εναντίον δεξαμενόπλοιου κοντά στη γέφυρα Ρωσίας-Κριμαίας. Διεθνή δίκτυα μετέδωσαν πως ακούστηκαν τρεις εκρήξεις κοντά στη γέφυρα. Ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν εσπευσμένα, ενώ τα φώτα στη γέφυρα έσβησαν και έκλεισε για την κίνηση των αυτοκινήτων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ