Παράδοση Ουκρανών μαχητών ζητούν οι Ρώσοι

Παράδοση Ουκρανών μαχητών ζητούν οι Ρώσοι

Τα ρωσικά στρατεύματα είχαν θέσει μέχρι χθες περίπου το 80% του Σεβεροντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία, υπό τον έλεγχό τους, με τους αμυνομένους να έχουν απωθηθεί στη βιομηχανική ζώνη, στα περίχωρα της πόλης, και να κινδυνεύουν άμεσα να περικυκλωθούν, αφού οι επιτιθέμενοι ανατίναξαν και την τρίτη και τελευταία γέφυρα του ποταμού Σεβέρσκι Ντονέτς, δυσκολεύοντας κατά πολύ την αποχώρηση των Ουκρανών προς τη γειτονική, δίδυμη πόλη Λισιτσάνσκ.


Καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των ουκρανικών δυνάμεων έχει οχυρωθεί, μαζί με εκατοντάδες αμάχους, στο μεγάλο εργοστάσιο λιπασμάτων Azot, το σκηνικό θυμίζει Μαριούπολη, όπου η τελευταία πράξη του δράματος γράφτηκε στη χαλυβουργία Azovstal, με την αποχώρηση των αμάχων και την παράδοση των μαχητών. Χθες το ρωσικό υπουργείο Αμυνας πρότεινε κάτι ανάλογο για το Σεβεροντονέτσκ, καλώντας τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδοθούν σήμερα το πρωί, ενώ στην ίδια ανακοίνωση τους κατηγορούσε ότι χρησιμοποιούν τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Μιλώντας σε Δανούς δημοσιογράφους, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε νέα έκκληση στη Δύση για παροχή βαρέων όπλων το συντομότερο δυνατό. «Εχουμε αρκετά όπλα και πολεμοφόδια. Εκείνο που δεν έχουμε είναι αρκετά βαριά όπλα με βεληνεκές που να εξουδετερώνει το πλεονέκτημα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε σχετικά. Περισσότερο συγκεκριμένος, ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μικαΐλο Ποντόλιακ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα του χρειάζεται άμεσα 1.000 πυροβόλα howitzer, 500 άρματα μάχης και 1.000 drones.

«Κτηνώδης» ο πόλεμος του Πούτιν κατά τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος ωστόσο επιμένει ότι η Δύση «προκάλεσε» τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, το Βατικανό έδωσε στη δημοσιότητα αποσπάσματα από διάλογο του Πάπα Φραγκίσκου με Ιησουίτες εκδότες, που έλαβε χώρα τον περασμένο μήνα και αφορούσε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σε αυτή τη συζήτηση, ο Ποντίφικας χαρακτηρίζει «κτηνώδη» και «βάναυσο» τον πόλεμο του Πούτιν, εξαίρει τη «γενναιότητα» των Ουκρανών στην υπεράσπιση της πατρίδας τους, αλλά επιμένει ότι «τα πράγματα δεν είναι άσπρο – μαύρο» και καταλογίζει ευθύνες σε δυνάμεις της Δύσης. «Δεν βλέπουμε ολόκληρο το δράμα πίσω από αυτόν τον πόλεμο, ο οποίος ενδεχομένως με κάποιο τρόπο να προκλήθηκε ή να μην εμποδίστηκε», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Πάπας.

Πηγή: Reuters

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ