Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο διάβημα του ΥΠΕΞ στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο διάβημα του ΥΠΕΞ στην Πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης επέδωσε διάβημα στον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Aντρέι Μασλόβ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, πρόκειται για το δεύτερο διάβημα εντός ολίγων ωρών. «Υπογραμμίσαμε στον Ρώσο Πρέσβη ότι η χώρα μας καταδικάζει απερίφραστα την σημερινή ρωσική επίθεση στην Ουκρανία», ανέφερε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας ότι «η προστασία της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των κρατών αποτελεί ιερό Ευαγγέλιο και θεμέλιο λίθο της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Τις αρχές αυτές οφείλουν να σέβονται όλες οι χώρες».

«Καλέσαμε, λοιπόν, την ρωσική πλευρά στον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών, οι οποίες, εκτός των άλλων, θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των αμάχων πολιτών, μεταξύ των οποίων και της Ελληνικής ομογένειας», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Δένδιας, συγκάλεσε άμεσα σύσκεψη της Ειδικής Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων. «Κατά τη σύσκεψη, υπήρξε τηλεδιάσκεψη με τον Πρέσβη μας στο Κίεβο και με τους Προξένους μας στη Μαριούπολη και στην Οδησσό», ανέφερε ο κ. Δένδιας και υπενθύμισε πως η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που διατηρεί τις διπλωματικές της αποστολές στην Ουκρανία.

«Σκοπός είναι να συντονίζουμε τις προσπάθειες αρωγής επί του εδάφους. Έχει εκπονηθεί σχέδιο εκκένωσης των Ελλήνων πολιτών, καθώς επίσης και των κατόχων του ειδικού δελτίου ταυτότητας ομογενούς. Ήδη πολλοί συμπατριώτες μας έχουν έρθει σε επαφή με τις Αρχές μας και έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Είμαστε, όμως, εκ των πραγμάτων, αναγκασμένοι να προσαρμόζουμε το σχέδιο μας στις συνθήκες επί του εδάφους. Καλούμε τους Έλληνες που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία να είναι σε διαρκή επαφή με τις Διπλωματικές Αρχές μας. Να αποφεύγουν, επίσης, τις άσκοπες μετακινήσεις. Ήδη, πριν από δέκα ημέρες, είχαμε αποθαρρύνει τους Έλληνες από το να ταξιδεύουν στην Ουκρανία και είχαμε ζητήσει από τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα. Εν πάση περιπτώσει, όμως, το Υπουργείο Εξωτερικών θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες και στους ομογενείς που βρίσκονται εκεί. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε στο Υπουργείο Ειδική Μονάδα για την παροχή βοήθειας τόσο στους Έλληνες πολίτες, όσο και στους συγγενείς τους», επεσήμανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS