Δεν παζαρεύει εδαφικές παραχωρήσεις ο Ζελένσκι, προκλητική Μόσχα για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων

Δεν παζαρεύει εδαφικές παραχωρήσεις ο Ζελένσκι, προκλητική Μόσχα για τη διακοπή των διαπραγματεύσεων

Δεν παραχωρούμε εδάφη είναι το μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ότι αφορά την ειρηνευτική διαπραγμάτευση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ώρα που η Μοσχα λέει ναι στο διάλογο αλλα συνεχίζει το σφυροκόπημα!

Ο Ζελένσκι, όπως αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera», είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, το Σάββατο, λέγοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την Ουκρανία να αρχίσει ξανά ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία υπό τις παρούσε συνθήκες.

«Συζητήσεις ξανά, μόνο αν μας επιστραφούν τα εδάφη»

«Η χώρα δεν είναι ακόμη έτοιμη για μια πραγματική ειρηνευτική διαδικασία», υποστήριξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δίνοντας εν συνεχεία το στίγμα ότι δεν προτίθεται να παζαρέψει τα εδάφη που έχει καταλάβει η Μόσχα, στην ανατολική και νότια Ουκρανία. «Θα μπορέσουμε να το συζητήσουμε, μόνον όταν επανακαταλάβουμε τα εδάφη που η Ρωσία μας αφαίρεσε, από την αρχή του πολέμου», πρόσθεσε, σύμφωνα πάντα με την «Corriere della Sera».

«Ελπίζω η Ιταλία να συνεχίσει να μας στηρίζει, με τα αμυντικά συστήματα τα οποία μας είναι απαραίτητα για τον απελευθερωτικό μας αγώνα», δήλωσε ο Ζελένσκι, ζητώντας μάλιστα από τον Μάριο Ντράγκι να βοηθήσει την Ουκρανία να ενταχθεί στην ΕΕ «παρά τις αντιστάσεις κάποιων μελών της Ένωσης, αρχίζοντας από το Βερολίνο», όπως μεταφέρει η ιταλική εφημερίδα.


Τι λέει η Μόσχα

Ο διαπραγματευτής της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, υποστήριξε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να αρχίσει εκ νέου τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας ταυτόχρονα το Κίεβο για τη διακοπή τους. Το παράδοξο βέβαια είναι ότι η Μόσχα δηλώνει έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες και την ίδια ώρα συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία. Αλλωστε από την πρώτη ημέρα της έναρξης του διαλόγου με την Ουκρανία, ήταν η Μόσχα που υπέσκαπτε τη διαδικασία, η οποία ενώ καθόταν στο τραπέζι της συζήτησης συνέχιζε την ίδια ώρα να σφυροκοπά ανελέητα την Ουκρανία.

«Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξή του, στη δημόσια τηλεόραση της Λευκορωσίας.

«Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία του Κιέβου» κατηγόρησε την Ουκρανία, στα εδάφη της οποίας εισέβαλε η Ρωσία δηλώνοντας ότι «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά. Η Ρωσία ποτέ δεν αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις».

Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν αφού οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου αλλά δεν κατάφεραν να καταλάβουν γρήγορα την πρωτεύουσα, με τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών να συναντιούνται τον Μάρτιο στην Τουρκία, ενώ στη συνέχεια αντιπροσωπείες είχαν συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς όμως επιτυχία.

Γαλλία: «Για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ θα χρειαστούν 15-20 χρόνια»

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Κλεμάν Μπον, δήλωσε ότι η διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ θα διαρκέσει 15-20 χρόνια, μην αφήνοντας περιθώρια αισιοδοξίας για ταχεία είσοδο.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Αν πούμε ότι η Ουκρανία θα μπει στην ΕΕ σε 6 μήνες, σε ένα ή δύο χρόνια, θα είναι ψέμα. Δεν είναι αλήθεια. Θα χρειαστούν αναμφίβολα 15-20 χρόνια, είναι πολύς καιρός», είπε ο Μπον μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio J.

«Δεν θέλω να πουλήσουμε στους Ουκρανούς πλάνες και ψέματα. Αν λέμε στους Ουκρανούς "Καλωσορίσατε στην ΕΕ", αλλά δεν διαβάσατε το συμβόλαιο, στα ψιλά γράμματα λέει "Θα γίνει σε 15 χρόνια", πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς του ουκρανικού λαού», πρόσθεσε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS