Nord Stream: Η ροή του φυσικού αερίου ήταν σήμερα το πρωί στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του αγωγού

Nord Stream: Η ροή του φυσικού αερίου ήταν σήμερα το πρωί στο 20% της μέγιστης δυναμικότητας του αγωγού

Ο Nord Stream μεταφέρει 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα από σήμερα το πρωί, δηλαδή περίπου το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του», ανακοίνωσε η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.

Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα , έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την πολύ υψηλής εξάρτησης από τη Μόσχα Γερμανία, αλλά επίσης κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από την Βαλτική Θάλασσα.

Η ροή μειώθηκε στο 40% σε σχέση με τη συνήθη ποσότητα στα μέσα του Ιουνίου πριν την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας επί 10ήμερο για «ετήσια συντήρηση» από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου. Εκτοτε, η ροή έχει επαναληφθεί.

Την Δευτέρα, η Gazprom ανακοίνωσε τον υποδιπλασιασμό των καθημερινών παραδόσεων μέσω του Nord Stream, επικαλούμενη «επιχείρηση συντήρησης σε μία τουρμπίνα».

Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανακοίνωσε ότι για τη μείωση ευθύνονται οι δυτικές κυρώσεις, οι οποίες «αν δεν υπήρχαν, όλα θα είχαν γίνει με τις συνήθεις προθεσμίες».

Όμως, οι Ευρωπαίοι απορρίπτουν τους τεχνικούς λόγους που επικαλείται η Μόσχα και κατηγορούν το Κρεμλίνο ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως οικονομικό και πολιτικό όπλο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έφθασαν χθες στο υψηλότερο επίπεδό τους από το ρεκόρ του Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση συμφώνησε χθες επί σχεδίου που προβλέπει ότι κάθε χώρα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μειώσει κατά την περίοδο ανάμεσα στον Αύγουστο 2022 και τον Μάρτιο 2023 την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε μέχρι πέρυσι το 40% των εισαγωγών της ΕΕ σε φυσικό αέριο.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS