Χάος στη Μέση Ανατολή: Οι Βρετανοί προειδοποιούν τους Χούθι, οι ΗΠΑ χτυπούν στο Ιράκ -Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Χάος στη Μέση Ανατολή: Οι Βρετανοί προειδοποιούν τους Χούθι, οι ΗΠΑ χτυπούν στο Ιράκ -Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή «τρέχουν» με απειλές και προειδοποιήσεις εκατέρωθεν, καθώς η σύγκρουση Χαμάς-Ισραήλ έχει ανοίξει το «κουτί της Πανδώρας».

Η ένοπλη επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, που εκτείνεται από τη Γάζα μέχρι την Ερυθρά Θάλασσα και φτάνει μέχρι την Τεχεράνη, καθώς περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις μετρούν κάθε τους κίνηση στο πιο ασταθές σημείο του πλανήτη που μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη ένοπλη σύρραξη.

Προειδοποίηση Κάμερον στους Χούθι: «Σταματήστε, θα αναληφθούν δράσεις»

Η Βρετανία, διά στόματος Ντέιβιντ Κάμερον, υπουργού Εξωτερικών, προειδοποίησε ανοιχτά τους Χούθι, αν συνεχίσουν να εμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Αυτό είναι παράνομο. Δεν έχει σχέση με τη Γάζα, δεν έχει σχέση με το Ισραήλ. Πρόκειται για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Πρόκειται για τη δυνατότητα των πλοίων να μεταφέρουν το φορτίο τους» δήλωσε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κόσοβο.

«Η παγκόσμια οικονομία, κάθε οικονομία, θα υποφέρει αν τα πλοία δέχονται επιθέσεις με αυτόν τον παράνομο και απαράδεκτο τρόπο. Και αυτές οι επιθέσεις χρειάζεται να σταματήσουν ή να αναληφθούν δράσεις» είπε ο Κάμερον, αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Κληθείς να διευκρινίσει τι είδους δράση θα αναλάβει η Βρετανία, ο Κάμερον αρνήθηκε να απαντήσει, αλλά το μήνυμα εστάλη...

Άτομα με γνώση του θέματος δήλωσαν στο Bloomberg ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν το ενδεχόμενο στρατιωτικών χτυπημάτων κατά των Χούθι στην Υεμένη, σε μια έμμεση παραδοχή ότι μια ναυτική ομάδα κρούσης που συγκροτήθηκε από την Ουάσιγκτον μπορεί να μην είναι αρκετή για να εξαλείψει την απειλή για τη ζωτικής σημασίας πλωτή οδό, που κανονικά διακινεί περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Επίδειξη ισχύος από τις ΗΠΑ

Ο στρατός των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι πραγματοποίησε επίθεση στη Βαγδάτη, στοχεύοντας αρχηγείο παραστρατιωτικής οργάνωσης.

Ο αμερικανικός στρατός στοχοποίησε ηγέτη ιρακινής πολιτοφυλακής, τον οποίο κατηγορεί για επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα το προηγούμενο διάστημα, σκοτώνοντας τον ίδιο και ένα ακόμη άτομο, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι χτυπήθηκε ένα όχημα στη Βαγδάτη. Η επιχείρηση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε ως στόχο έναν ηγέτη της οργάνωσης Harakat al Nujaba, είπε ο αξιωματούχος.

Αστυνομικές πηγές και αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε εκτοξεύσει τουλάχιστον δύο ρουκέτες εναντίον ενός κτιρίου στην ανατολική Βαγδάτη, που χρησιμοποιείται από την ιρακινή ομάδα πολιτοφυλακής.

«Θα ανταποδώσουμε και θα κάνουμε τους Αμερικανούς να μετανιώσουν που πραγματοποίησαν αυτή την επίθεση», αναφέρει το Reuters ότι δήλωσε τοπικός διοικητής ιρακινής πολιτοφυλακής.

Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει 900 στρατιώτες στη Συρία και 2.500 στο Ιράκ, οι οποίοι βρίσκονται εκεί για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους.

Τις τελευταίες ημέρες οι ΗΠΑ επιτέθηκαν επίσης στους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι της Υεμένης, αφού οι δυνάμεις της Υεμένης πραγματοποίησαν επιθέσεις σε πλοία κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, τα οποία, όπως ισχυρίστηκαν, είχαν διασυνδέσεις με το Ισραήλ.

Το Ισραήλ χτυπά τη Χεζμπολάχ μετά την εμπρηστική ομιλία του Νασράλα

Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα βιντεοσκοπημένο υλικό που, όπως ισχυρίζεται, δείχνει να επιτίθεται σε στόχους της Χεζμπολάχ εντός του Λιβάνου, μία μέρα μετά την εμπρηστική ομιλία του ηγέτη της λιβανέζικης οργάνωσης, Χασάν Νασράλα, ο οποίος προειδοποίησε ότι οι μαχητές του είναι έτοιμοι για πόλεμο απέναντι στο «αποδυναμωμένο Ισραήλ».

«Σήμερα το πρωί η πολεμική αεροπορία επιτέθηκε σε παρατηρητήριο και υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, στην περιοχή Marun al-Ras στο νότιο Λίβανο», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Επίσης, σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν αρκετές εκτοξεύσεις από το λιβανέζικο έδαφος προς το ισραηλινό έδαφος, αναφέρει ρεπορτάζ του Guardian.

Από τις 7 Οκτωβρίου έχουν σημειωθεί επανειλημμένες ανταλλαγές πυρών κατά μήκος της γαλάζιας γραμμής που έχει χαράξει ο ΟΗΕ και χωρίζει το Ισραήλ από τον Λίβανο.

Σφυροκοπείται η Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι από την ισραηλινή στρατιωτική δράση στη Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες 24 ώρες σκοτώθηκαν 125 Παλαιστίνιοι, ενώ 318 τραυματίστηκαν.

Το υπουργείο Υγείας υπό την ηγεσία της Χαμάς είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι νεκροί και οι τραυματίες είναι πιθανόν περισσότεροι, καθώς παραμένουν αγνοούμενοι Παλαιστίνιοι που εικάζεται ότι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια των κτιρίων που καταστράφηκαν κατά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στην πυκνοκατοικημένη περιοχή.

Υπολογίζεται ότι το 85% του πληθυσμού της Γάζας έχει εκτοπιστεί από τα σπίτια του και πολλοί ζουν σε πρόχειρα καταφύγια στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης στη Γάζα έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι επανειλημμένα ανάγκασε τους Παλαιστίνιους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακινηθούν σε περιοχές τις οποίες το Ισραήλ στη συνέχεια βομβάρδισε, καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει.

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από το πολύνεκρο χτύπημα στο Ιράν

Οι εντάσεις σε ολόκληρη την περιοχή αυξάνονται, με βίαια επεισόδια τις τελευταίες ημέρες στη Γάζα, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, το βόρειο Ισραήλ, τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράν, την Ερυθρά Θάλασσα και το Ιράκ.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε σήμερα την ευθύνη για τις χθεσινές πολύνεκρες επιθέσεις στο μνημόσυνο που έλαβε χώρα στο Ιράν με αφορμή τα τέσσερα χρόνια από τον θάνατο του στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανί.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη μέσω της πλατφόρμας Telegram για τις δύο εκρήξεις σε τελετή στην περιοχή Κερμάν, μετέδωσε το Reuters.

Σχεδόν 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν κατά τις εκρήξεις που σημειώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών την Τετάρτη, συγκλονίζοντας την πόλη Κερμάν, περίπου 820 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Τεχεράνης.

Η επίθεση έλαβε χώρα μία ημέρα μετά την επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο, όπου, όπως ανέφερε, εξουδετέρωσε τον Νο2 της Χαμάς, Σάλεχ αλ Αρούρι.

O Αλ Αρούρι κηδεύτηκε σήμερα στον παλαιστινιακό καταυλισμό Σάτιλα στη Βηρυτό, εν μέσω πλήθους πενθούντων που εξαπέλυαν ομοβροντίες πυροβολισμών, μετέδωσε το Reuters.

Ο ηγέτης της Χαμάς σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους την Τρίτη στο νότιο προάστιο της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με μια ομάδα Παλαιστινίων και Λιβανέζων.

Τo πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι ο κίνδυνος παραμένει αυξημένος στη Μέση Ανατολή και μια μικρή αφορμή θα μπορούσε ξαφνικά να εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, καθώς αυξάνεται η ένταση και η στρατιωτική κινητικότητα στην περιοχή. Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες, όπως διαπιστώνεται από τα «πυκνά» γεγονότα των τελευταίων ημερών.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ