Μεξικό: Προφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της PEMEX ως ύποπτος για εμπλοκή στο σκάνδαλο Οντεμπρέχτ

Μεξικό: Προφυλακίστηκε ο πρώην πρόεδρος της PEMEX ως ύποπτος για εμπλοκή στο σκάνδαλο Οντεμπρέχτ

Ο πρώην επικεφαλής της πανίσχυρης μεξικανικής δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PEMEX, ο Εμίλιο Λοσόγια, προφυλακίστηκε χθες Τετάρτη, καθώς τον βαρύνουν υποψίες πως ενεπλάκη στο σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ, της γιγαντιαίας βραζιλιάνικης κατασκευαστικής που μοίραζε δωροδοκίες για να εξασφαλίζει δημόσιες συμβάσεις σε αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής.


Ο κ. Λοσόγια συνελήφθη στην Ισπανία το 2020 και εκδόθηκε στο Μεξικό τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς. Είχε αποφασιστεί να παραμείνει ελεύθερος, αλλά αυτό ανατράπηκε από δικαστή κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας που φοβόταν νέα φυγή του κ. Λοσόγια, εξήγησαν πηγές προσκείμενες στο δικαστικό σύστημα.
Ο Εμίλιο Λοσόγια, 46 ετών, ήταν ο επικεφαλής της Πέμεξ από το 2012 ως το 2016, επί των ημερών του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο, του οποίου ήταν προσωπικός φίλος και στενός συνεργάτης.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο κ. Λοσόγια έχει παραδεχθεί πως 4,4 εκατ. δολάρια που είχε διανείμει η Οντεμπρέχτ στο Μεξικό διοχετεύθηκαν για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Πένια Νιέτο το 2012.

Ο πρώην επικεφαλής της Petroleos Mexicanos είχε διαβεβαιώσει πως ακολούθησε οδηγίες του κ. Πένια Νιέτο, κάτι που διέρρευσε από δικαστική πηγή στον Τύπο τον Αύγουστο του 2020.

Κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας χθες Τετάρτη ο κ. Λοσόγια δήλωσε αθώος.

Η εισαγγελία από την πλευρά της έκρινε πως «δεν τήρησε» τις υποχρεώσεις του που απέρρεαν από την ιδιότητα του βασικού μάρτυρα στην υπόθεση της Οντεμπρέχτ και ζήτησε να προφυλακιστεί εξαιτίας του «κινδύνου φυγής».

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες για σύσταση και συμμορία και διαφθορά στον κ. Λοσόγια, ο οποίος διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και τριάντα χρόνων.

Στις αρχές Οκτωβρίου, ο κ. Λοσόγια θεάθηκε σε πολυτελές κινεζικό εστιατόριο στη Λόμας, σικ προάστιο της μεξικανικής πρωτεύουσας. Οι φωτογραφίες του καθώς γευμάτιζε προκάλεσαν οργισμένες αντιδράσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και καυστικά σχόλια στον Τύπο.

Η Πέμεξ συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της μεξικανικής οικονομίας, της 15ης σε μέγεθος στον κόσμο. Γεννήθηκε μετά την εθνικοποίηση αμερικανικών και βρετανικών εταιρειών από τον πρόεδρο Λάσαρο Κάρδενας εν έτει 1938.

Το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ σάρωσε την πολιτική τάξη σε αρκετά λατινοαμερικάνικα κράτη, όπου διενεργήθηκαν έρευνες σε συνεργασία με τη βραζιλιάνικη δικαιοσύνη (Περού, Δομινικανή Δημοκρατία, Βενεζουέλα...).

Η υπόθεση του κ. Λοσόγια βρίσκεται στην καρδιά της εκστρατείας που υποσχόταν προεκλογικά ο σημερινός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ για να ξεριζώσει τη διαφθορά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS