Κώστας Ιατρίδης: «Η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης με τον Typhoon, αλλά στην πραγματικότητα φοβάται»

Κώστας Ιατρίδης: «Η Τουρκία κάνει επίδειξη δύναμης με τον Typhoon, αλλά στην πραγματικότητα φοβάται»

Την ώρα που η τουρκική ηγεσία πανηγυρίζει για τη δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Typhoon, ο αμυντικός αναλυτής Κώστας Ιατρίδης τονίζει ότι αντιθέτως, η Τουρκία στην πραγματικότητα ανησυχεί.

Κι αυτό, γιατί όπως εξηγεί, η Τουρκία «έχει την πιο αδύναμη αεράμυνα στην περιοχή», σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει ένα πλέγμα αεράμυνας ατσαλένιο.

«Πίσω όμως από αυτή τη χαρά των Τούρκων κρύβεται η μεγάλη ανησυχία, ο φόβος, διότι οι ισορροπίες και το λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι στο Αιγαίο αλλάζουν. Η Ελλάδα έχει και αεράμυνα, έχει ένα πλέγμα αεράμυνας ατσαλένιο. Έχει τους Patriot, έχει τους τους S-300 στην Κρήτη, αν χρειαστεί, αλλά και άλλα πυραυλικά συστήματα», σημειώνει ο κ. Ιατρίδης μιλώντας στην ertnews.gr.

«Όλα αυτά τα συστήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους πυραύλους τους οποίους διαφημίζει η Τουρκία. Και όχι μόνον αυτό διαπραγματεύεται και σε λίγο διάστημα θα έχει και άλλα συστήματα αντιμετώπισης επανδρωμένων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και τέτοιων πυραύλων, από το Ισραήλ και όχι μόνο»,  προσθέτει.

Επίδειξη δύναμης

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή κάνει μια επίδειξη δύναμης. Ξέρει πλέον ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα, δεν έχει αεράμυνα. Και δεν το λέω εγώ, το έχουν πει οι Τούρκοι αξιωματικοί. Το είχε πει ο Κιλιτσντάρογλου πριν κάποιο καιρό ότι η Τουρκία έχει την πιο αδύναμη αεράμυνα στην περιοχή και αυτό είναι γεγονός. Το έχει πει και ο Ακάρ, το έχει πει και ο κύριος Τσαβούσογλου ότι έχουν πρόβλημα. Και ο κύριος Καρακούς ο σύμβουλος, ο πτέραρχος, του κυρίου Ερντογάν», σημείωσε ο αμυντικός αναλυτής.

Στην επισήμανση, ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Πολεμική Αεροπορία στην Τουρκία, με δεκάδες εκατοντάδες πιλότους να έχουν εκδιωχθεί ή φυλακιστεί και ουσιαστικά να κινούν τα τουρκικάπολεμικά αεροσκάφη νέοι ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι: «αυτή είναι η εμμονή των Τούρκων σχετικά με τους εξοπλισμούς, με τα Rafale, όπως επίσης και με τους Meteor και όχι μόνον, που είναι βλήμα αέρος αέρος που ξεπερνάει τα 150 χιλιόμετρα. Έχει τα Scalp που φτάνουν στα 500 χιλιόμετρα αέρος – εδάφους, τα οποία μπορούν να εκτοξευτούν από το Μirage.

Έχουμε τους Exocet που είναι πάνω από 150 χιλιόμετρα. Πέραν των άλλων πυραυλικών συστημάτων, όπως προανέφερα, που είναι οι Patriot και οι S-300, αν χρειαστεί, αλλά και άλλα συστήματα[…] Άρα λοιπόν η Ελλάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η Τουρκία προσπαθεί σε αντιπερισπασμό να δώσει ένα άλλο αφήγημα επειδή δέχεται κριτική για την κατάντια της αεράμυνας και της αεροπορίας, αν θέλετε, στην Τουρκία να ανυψώσει λιγάκι το ηθικό και να πει ότι κοιτάξτε, εμείς μπορεί να μην έχουμε αεροπλάνα, έχουμε πυραύλους που μπορούμε να πλήξουμε την Ελλάδα. Το θέμα ποιο είναι; Είναι ένα παράδειγμα για μας να στραφούμε πλέον και να χαράξουμε μια πολιτική άμυνας δίνοντας έμφαση στην αμυντική μας βιομηχανία».

«Έχουμε και εμείς κατασκευαστικές δυνατότητες, έχουμε εξειδικευμένο προσωπικό, άρα εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε και αυτό που έκανε τόσα χρόνια η Τουρκία να το ξεκινήσουμε και εμείς. Βεβαίως χρειάζονται τα νέα οπλικά συστήματα, τα αεροπλάνα, αλλά αφού έχουμε τις δυνατότητες που θα μας κοστίσουν και πιο φτηνά και έχουμε και δυνατότητες για έξυπνα όπλα, ας το κάνουμε πράξη, είναι και ένα παράδειγμα για μας», σημείωσε ο κ. Ιατρίδης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ