ΠΟΥ: Να ανασταλεί τώρα, σε όλο τον κόσμο, η πώληση ζωντανών άγριων ζώων σε αγορές -Κίνδυνος να μεταδώσουν νέες μολυσματικές ασθένειες

ΠΟΥ: Να ανασταλεί τώρα, σε όλο τον κόσμο, η πώληση ζωντανών άγριων ζώων σε αγορές -Κίνδυνος να μεταδώσουν νέες μολυσματικές ασθένειες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε σήμερα να ανασταλεί σε όλο τον κόσμο η πώληση άγριων, ζωντανών θηλαστικών σε αγορές τροφίμων καθώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταδώσουν στους ανθρώπους νέες μολυσματικές ασθένειες.

«Τα ζώα, κυρίως τα άγρια, αποτελούν την πηγή περισσότερου από το 70% όλων των μολυσματικών ασθενειών που εμφανίζονται στους ανθρώπους και πολλές από αυτές προκαλούνται από νέους ιούς», υπογράμμισε ο ΠΟΥ σε κοινή του ανακοίνωση με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων και το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Η μετάδοση του νέου κορωνοϊού στον άνθρωπο μέσω κάποιου ζώου θεωρείται μια από τις πιο πιθανές θεωρίες για την προέλευσή του. Στην πρόσφατη έκθεσή τους εμπειρογνώμονες του οργανισμού που μετέβησαν στην Κίνα αναφέρουν ότι η αγορά της Ουχάν, της κινεζικής πόλης όπου εμφανίστηκαν για πρώτη φορά κρούσματα της covid-19, φαίνεται ότι ήταν ένα από τα βασικότερα σημεία μετάδοσης της ασθένειας στα τέλη του 2019.

Έκτοτε ο νέος κορωνοϊός έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 2,93 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Πέρα από την αναστολή των πωλήσεων ζωντανών θηλαστικών, οι παγκόσμιοι οργανισμοί ζητούν να βελτιωθούν οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας στις παραδοσιακές αγορές, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών από ζώα σε ανθρώπους αλλά και οι μολύνσεις μεταξύ πωλητών και πελατών.

Παράλληλα ζητούν να οριστούν κανόνες για τον έλεγχο της εκτροφής και της πώλησης άγριων ζώων που προορίζονται για κατανάλωση.

Τέλος, οι οργανισμοί ζητούν την εκπαίδευση κτηνιάτρων- ελεγκτών ώστε να επιβλέπουν την τήρηση των νέων κανόνων, την ενίσχυση των συστημάτων παρακολούθησης προκειμένου να εντοπίζονται γρήγορα νέα παθογόνα, αλλά και τη διεξαγωγή εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τους πωλητές και τους πελάτες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS