Κιλιτσντάρογλου: Yπέρ της συνεργασίας με την Ελλάδα - Ζητά παράλληλα αποστρατικοποίηση των νησιών

Κιλιτσντάρογλου: Yπέρ της συνεργασίας με την Ελλάδα - Ζητά παράλληλα αποστρατικοποίηση των νησιών

O Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία της Τουρκίας και έχει πολλές πιθανότητες να την κερδίσει στις εκλογές της 14ης Μαΐου δηλώνει υπέρμαχος της συνεργασίας με την Ελλάδα, με στόχο «την αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση στις μεταξύ μας σχέσεις».

Την ίδια στιγμή, όμως, ζητά αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

Σε συνέντευξή του στην «Ναυτεμπορική», ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πως επιθυμεί σταθερότητα και κατανόηση στις σχέσεις με την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως οι μοίρες των δύο χωρών είναι κοινές.

«Ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου έδειξε για άλλη μια φορά πόσο αλληλένδετες είναι οι μοίρες μας ως Ελλάδας και Τουρκίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Επιθυμούμε να αναβιώσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες, αλλά και να βελτιώσουμε τα νομικά και ρυθμιστικά πρότυπα, καθώς και να εισαγάγουμε σταθερότητα, αμοιβαία εμπιστοσύνη και κατανόηση στις σχέσεις μας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και προεδρικός υποψήφιος της συμμαχίας της αντιπολίτευσης, προέταξε την ανάγκη συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογείου, κάνοντας λόγο για μια νέα εποχή συνεργασίας.

«Θα συνεργαστούμε για το νερό, για την ειρήνη. Πρέπει να συνεργαστούμε. Γνωρίζω ότι οι Έλληνες αδελφοί και αδελφές μου έχουν αισθανθεί τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Πιο ζεστά καλοκαίρια, όλο και περισσότερες πυρκαγιές, αλλάζουν τα πάντα. Το αισθανόμαστε και εδώ στην άλλη όχθη του Αιγαίου. Αυτά τα προβλήματα θα επιδεινώνονται περισσότερο όσο περνάει ο καιρός εάν δεν ενεργήσουμε αμέσως», επισήμανε.

Ακόμα, δεσμεύθηκε για την επιστροφή του δόγματος «ειρήνη στη χώρα, ειρήνη στον κόσμο» στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας.

«Αυτό το αξίωμα σημαίνει ότι η ειρήνη, η ασφάλεια και η ευημερία της χώρας μας εξαρτάται από τις εξελίξεις στη γειτονιά καθώς και στον κόσμο, ευρύτερα», εξήγησε.

Παράλληλα, όμως, ο Κιλιτσντάρογλου έκανε λόγο για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Απαντώντας στις κατηγορίες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν περί εθνικής μειοδοσίας της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης ζήτησε από τους Τούρκους ψηφοφόρους να μην πιστεύουν «τα ψέματα και την προπαγάνδα» της κυβέρνησης.

Σε σχετικό βίντεο ο Κιλιτσντάρογλου απαντάει στις κατηγορίες που εκτοξεύονται εναντίον του, λέγοντας πως: «Αυτοί που μας συκοφαντούν συνεχώς, έχουν κάνει τίποτα για τα νησιά που είναι στρατιωτικοποιημένα από την Ελλάδα; Όλα είναι αρλούμπες, αγαπητέ μου λαέ. Όλα είναι ψέματα», δήλωσε προκλητικά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ