Ιταλία: Σε δύσκολη θέση ο Σαλβίνι μετά το 9% τις εκλογές - Στελέχη της Λέγκα ζητούν την παραίτησή του

Ιταλία: Σε δύσκολη θέση ο Σαλβίνι μετά το 9% τις εκλογές - Στελέχη της Λέγκα ζητούν την παραίτησή του

Η Ιταλία ψήφισε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και είχε ως αποτέλεσμα την ακροδεξιά στην Ευρώπη να πανηγυρίζει. Μάλιστα, σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο Ματέο Σαλβίνι, καθώς έντονη δυσφορία επικρατεί στις τάξεις της Λέγκα για τον ίδιο.

Σημειώνεται πως αν και η δεξιά συμμαχία υπό την Τζόρτζια Μελόνι κέρδισε την αναμέτρηση, η Λέγκα υποχώρησε δραματικά εξασφαλίζοντας έναν ποσοστό κοντά στο 9% - λίαν απογοητευτικό για ένα κόμμα που οι δημοσκοπήσεις του έδιναν το 2019 γύρω στο 40%, με αποτέλεσμα πρωτοκλασάτα στελέχη της να ζητούν την παραίτηση του Σαλβίνι.

«Ήρθε η ώρα για έναν νέο ηγέτη», έγραψε σε στήλη του στην εφημερίδα Il Foglio, ο πρώην επικεφαλής της Λέγκα και πρώην κυβερνήτης της Λομβαρδίας, Ρομπέρτο Μαρόνι. «Ξέρω ποιος θα έπρεπε να εκλεγεί νέος ΓΓ του κόμματος, αλλά δεν θα αναφέρω ονόματα προς το παρόν», πρόσθεσε.

Η Μελόνι δεν σκοπεύει να δώσει υπουργείο στον Σαλβίνι

Κι ενώ ο Σαλβίνι δηλώνει πεπεισμένος ότι η νέα δεξιά κυβέρνηση θα βγάλει την πενταετία, τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα, αφού σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, η Μελόνι δεν προτίθεται να επιλέξει τον γραμματέα της Λέγκα, για κάποιο από τα υπουργεία-κλειδιά της νέας κυβέρνησης, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση στις εσωτερικές σχέσεις και ισορροπίες της συντηρητικής συμμαχίας, από την στιγμή που ο Σαλβίνι έχει εκφράσει ξεκάθαρα και επανειλημμένα την επιθυμία του να επιστρέψει στο υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή στην ίδια θέση που κατείχε στην πρώτη κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.

Τα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου αναφέρουν ότι η Μελόνι αποφάσισε να παραχωρήσει το υπουργείο των Εσωτερικών σε μέλος του κόμματός της λόγω της απογοητευτικής εκλογικής επίδοσης της Λέγκα και να προσφέρει έναν πιο περιθωριακό ρόλο στον Σαλβίνι.


Δεν σκοπεύει να αφήσει την αρχηγία της Λέγκα ο Σαλβίνι

«Η εποχή της ηγεσίας του Σαλβίνι στη Λέγκα είναι παρελθόν», δήλωσε ο πρώην ηγέτης του κόμματος και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ρομπέρτο Καστέλι. Πρώην ηγετικά στελέχη της ακροδεξιάς, αντιμεταναστευτικής Λέγκα και χιλιάδες οπαδοί της κατηγορούν τον Σαλβίνι ότι απομάκρυνε το κόμμα από τις περιφερειακές του ρίζες προκειμένου να το μετατρέψει σε εθνική δύναμη.

Η Λέγκα του Βορρά ιδρύθηκε το 1989 με στόχο να προωθεί τα συμφέροντα του πλούσιου, συντηρητικού ιταλικού βορρά, αλλά επί των ημερών του ο Σαλβίνι τη μεταμόρφωσε εγκαταλείποντας τις παλιές αυτονομιστικές φιλοδοξίες της και ενστερνιζόμενος τα εθνολαϊκιστικά ρεύματα της σύγχρονης ακροδεξιάς.

Μετά τις εκλογές ο Σαλβίνι δήλωσε ότι δεν ικανοποιήθηκε με την επίδοση της Λέγκα, αλλά τόνισε ότι δεν σκοπεύει να παραιτηθεί, αφού το αποτέλεσμα ενίσχυσε την αποφασιστικότητά του.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS