Το Ισραήλ «σφίγγει τη θηλιά» γύρω από τη Γάζα -Εντείνονται οι πιέσεις για κατάπαυση, στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν

Το Ισραήλ «σφίγγει τη θηλιά» γύρω από τη Γάζα -Εντείνονται οι πιέσεις για κατάπαυση, στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αργά το βράδυ της Πέμπτης μία από τις σφοδρότερες επιθέσεις στη Γάζα, με διάρκεια πάνω από μισή ώρα και συνεχείς εκρήξεις που έκαναν τη νύχτα μέρα.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «ολοκλήρωσε την περικύκλωση» της πόλης της Γάζας και ότι έσπασε τις γραμμές άμυνας της Χαμάς. Σφοδροί βομβαρδισμοί σημειώθηκαν τη νύχτα κατά της πόλης Μπέιτ Χανούν.

«Περάσαμε τα περίχωρα της πόλης της Γάζας», δήλωσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να ξεκαθαρίζει ότι «δεν είναι στο τραπέζι» η ιδέα της κατάπαυσης του πυρός.

Όπως είπε, οι επιθέσεις έχουν στόχους φυλάκια, αρχηγεία και άλλες υποδομές της Χαμάς και όχι τους αμάχους. Η Χαμάς κάνει λόγο για μάχες σώμα με σώμα και προειδοποίησε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ γιατί οι στρατιώτες του δεν θα φύγουν από εκεί ζωντανοί. Η οργάνωση απάντησε με βροχή ρουκετών στο Νότιο Ισραήλ και επιδίδεται σε «αντάρτικο πόλης» πραγματοποιώντας καταδρομικές επιθέσεις εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών μέσα από τα τούνελ.

Νεκροί από πλήγματα σε τρία σχολεία στη Γάζα

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι τρία σχολεία σε ισάριθμους προσφυγικούς καταυλισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, τα οποία είχαν μετατραπεί σε καταφύγια για εκτοπισμένους, υπέστησαν ζημιές τις τελευταίες 24 ώρες. Περίπου 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις σύμφωνα με την UNRWA, την υπηρεσία του ΟΗΕ. Ο διεθνής οργανισμός δεν απέδωσε ευθύνες, αλλά κάλεσε ξανά σε κατάπαυση του πυρός.

Η Χεζμπολάχ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά drones με εκρηκτικά

Κλιμακώνεται η ένταση και στα σύνορα με τον Λίβανο. Η λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε ταυτόχρονες επιθέσεις εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού και για πρώτη φορά, χρησιμοποίησε μη επανδρωμένα αεροσκάφη παγιδευμένα με εκρηκτικά.

Το μεσημέρι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αναμένεται να απευθύνει για πρώτη φορά ομιλία από την έναρξη του πολέμου, εδώ κι ένα μήνα.

Ισραήλ: Περικυκλώσαμε τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε χθες ότι έχει περικυκλώσει την πόλη της Γάζας. Από τη πλευρά της η Χαμάς προειδοποίησε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ και οι στρατιώτες του θα βγουν από τον θύλακα νεκροί «σε μαύρους σάκους».

Ενώ συνεχίζεται το σφυροκόπημα, οι γιατροί στη Γάζα προσπαθούν -υπό αντίξοες συνθήκες- να περιθάλψουν τραυματίες και αρρώστους. Το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέβασε σε 9.061 τον αριθμό των νεκρών, ενώ ακόμη ένα νοσοκομείο στο βορρά τέθηκε εκτός λειτουργίας. Στο νότο, το πέρασμα της Ράφα άνοιξε για δεύτερη μέρα για τραυματίες και κατόχους ξένων διαβατηρίων. 

Εσπευσμένα στο Ισραήλ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε την Πέμπτη για το Τελ Αβίβ -και μετέπειτα στο Αμμάν- για να μεταφέρει το μήνυμα του Τζο Μπάιντεν στο Ισραήλ ώστε να λάβει μέτρα για να μην υπάρχουν απώλειες αμάχων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε χθες ότι θα ζητήσει από το Ισραήλ να λάβει «συγκεκριμένα μέτρα» για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο για τους άμαχους στη Γάζα και ζήτησε την αποτροπή κάθε κλιμάκωσης στην περιοχή.

Το CNN μετέδωσε πως ο Μπάιντεν σκοπεύει να διαμηνύσει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ότι αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί σε προσφυγικούς καταυλισμούς θα χάσει την στήριξη πολλών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφάντι, ανέφερε ότι σκοπεύει να ζητήσει να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, ενώ ο Τζον Κίρμπυ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου είπε ότι ίσως εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν μικρές παύσεις των μαχών ώστε να μπορεί να περνά η ανθρωπιστική βοήθεια.

Τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει τη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος Ντάνιελ Χαγκάρι είπε ότι τα στρατεύματά του «ολοκλήρωσαν την περικύκλωση της πόλης της Γάζας». Ο Χαγκάρι ξεκαθάρισε δε ότι ο όρος «κατάπαυση του πυρός» δεν είναι καθόλου στο τραπέζι αυτή τη στιγμή.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν περαιτέρω στην πόλη της Γάζας στο πλαίσιο της επίθεσής τους κατά της Χαμάς στη βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη, σημειώνοντας ότι αντιμετώπισαν αντίσταση από μαχητές που έκαναν επιθέσεις από υπόγειες σήραγγες.

Το κύριο πληθυσμιακό κέντρο της Λωρίδας της Γάζας στο βορρά έγινε το επίκεντρο των επιθέσεων για το Ισραήλ, το οποίο έχει ορκιστεί να καταστρέψει τη δομή διοίκησης της ισλαμιστικής ομάδας.

Ο ταξίαρχος Ίντο Μιζράχι δήλωσε ότι τα στρατεύματα βρίσκονται σε ένα πρώτο στάδιο ανοίγματος οδών στη Γάζα, αλλά συναντούν νάρκες και παγίδες. «Η Χαμάς έχει μάθει και έχει προετοιμαστεί καλά», είπε.

Συνεχίζονται οι μάχες -«Η Χαμάς κρύβεται πίσω από αμάχους»

Αεροπορική επιδρομή κατέστρεψε πολλά σπίτια στον προσφυγικό καταυλισμό Bureij, στο κέντρο της Γάζας, δήλωσαν κάτοικοι και αξιωματούχοι της περιοχής, με 15 πτώματα να ανασύρονται από τα ερείπια. Για τρίτη φορά μέσα σε τρεις μέρες χτυπήθηκε ο καταυλισμός της Τζαμπάλια με 29 νεκρούς ενώ τα θύματα αυτά είναι κοντά σε σχολείο που διοικεί ο ΟΗΕ. Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε ότι τουλάχιστον 195 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα δύο χτυπήματα της Τρίτης και της Τετάρτης, με 120 να αγνοούνται και τουλάχιστον 777 ανθρώπους να τραυματίζονται.

Το Ισραήλ, το οποίο κατηγορεί τη Χαμάς ότι κρύβεται πίσω από αμάχους, δήλωσε ότι σκότωσε δύο διοικητές της Χαμάς στην Τζαμπάλια, ενώ έχασε 18 στρατιώτες. Ακόμα ένας στρατιώτης που τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τρομοκράτες της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας πέθανε, ανακοίνωσε ο στρατός. Πρόκειται για τον Επιτελάρχη Yair Nifousy, 20 ετών, του 101ου τάγματος αλεξιπτωτιστών. Ένας άλλος στρατιώτης από τη μονάδα του τραυματίστηκε στις ίδιες συγκρούσεις.

«Παράλυτα» πολλά νοσοκομεία στη Γάζα

Ενώ συνεχίζονται οι διεθνείς εκκλήσεις για ανθρωπιστική παύση των εχθροπραξιών, οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων, πόσιμου νερού και φαρμάκων ενώ πάνω από το ένα τρίτο των 35 νοσοκομείων της Γάζας δεν λειτουργούν με πολλά να έχουν μετατραπεί σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς προσφύγων.

Ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ δήλωσε ότι εάν και εφόσον τελειώσουν τα καύσιμα στα νοσοκομεία, μπορεί να επιτρέψουν να φτάσουν καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, το γραφείο του Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση για να μπουν καύσιμα στη Γάζα.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρθηκαν να περιθάλψουν 1.000 παιδιά, ενώ η Τουρκία προσφέρθηκε να αναλάβει καρκινοπαθείς.

Η έξοδος από τη Ράφα

Κάτοχοι ξένων διαβατηρίων και ορισμένοι τραυματίες είχαν τη δυνατότητα να βγουν έξω από τη Γάζα.

Περίπου 400 ξένοι πολίτες -ανάμεσά τους 16 Έλληνες- θα έφευγαν για την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα την Πέμπτη, μετά από τους περίπου 320 την Τετάρτη. Δεκάδες σοβαρά τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι επρόκειτο επίσης να περάσουν.Το Ισραήλ ζήτησε από ξένες χώρες να στείλουν νοσοκομειακά πλοία για αυτούς.

Το μήνυμα Μπάιντεν -Διπλωματικός πυρετός για ομήρους και ανθρωπιστική βοήθεια

Οι διπλωματικές πιέσεις για παύση των εχθροπραξιών αυξάνονται, ώστε να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων και η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά: «Νομίζω πως χρειαζόμαστε μία παύση. Μία παύση σημαίνει να δώσουμε χρόνο για να βγάλουμε τους αιχμαλώτους έξω».

Το θέμα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της περιοδείας του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων αλλά και των αντιδράσεων στο εσωτερικό της Αμερικής, η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί πραγματικά να βρει μια δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στη στήριξη του Ισραήλ και στην αποτροπή μιας ακόμη μεγαλύτερης ανθρωπιστικής τραγωδίας.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ