Σήμερα η απόφαση για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ: Δικογραφία με 18 κατηγορίες και ποινή κάθειρξης έως και 175 έτη

Σήμερα η απόφαση για την έκδοση του Ασάνζ στις ΗΠΑ: Δικογραφία με 18 κατηγορίες και ποινή κάθειρξης έως και 175 έτη

Ο 49χρονος ιδρυτής του ιστοτόπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ αναμένει να μάθει σήμερα εάν η βρετανική δικαιοσύνη αποφάσισε την έκδοσή του από το Ηνωμένο Βασίλειο στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται για «κατασκοπεία», διότι αποκάλυψε πάνω από 700.000 αμερικανικά εμπιστευτικά και απόρρητα έγγραφα.

 Αν εκδοθεί και παραπεμφθεί σε δίκη, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης ως και 175 ετών στη χώρα αυτή.

Οι αμερικανικές αρχές έχουν σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του Αυστραλού που περιλαμβάνει 18 κατηγορίες για «συνωμοσία» με την Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, με σκοπό την παρείσφρηση σε υπολογιστές της κυβέρνησης των ΗΠΑ και για παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας περί κρατικών απορρήτων.

Όποια πλευρά ηττηθεί σήμερα αναμένεται να ασκήσει έφεση και η υπόθεση μάλλον θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου, κάτι που σημαίνει ότι η οριστική έκβασή της θα καθυστερήσει.

Αμερικανοί εισαγγελείς χαρακτηρίζουν τον Ασάνζ επικίνδυνο «εχθρό», οι ενέργειες του οποίου έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτικών, διπλωματών και πρακτόρων τους, τα ονόματα των οποίων περιέχονταν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks.

Υποστηρικτές του καταγγέλλουν ότι υφίσταται διωγμό διότι εξέθεσε εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ και χαρακτηρίζουν την ποινική δίωξη σε βάρος του επίθεση στη δημοσιογραφία και στην ελευθερία του λόγου.

Η ομάδα των συνηγόρων του Ασάνζ ανέφερε στα τελικά επιχειρήματα που υπέβαλε γραπτώς στη δικάστρια Βανέσα Μπαρέιτσερ ότι η δίωξη του εντολέα της έχει πολιτικά κίνητρα και κινήθηκε κατά τη διάρκεια μιας «μοναδικής» περιόδου «στην ιστορία των ΗΠΑ», δηλαδή επί των ημερών του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομάδα των δικηγόρων που εκπροσωπεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ απέρριψε το επιχείρημα αυτό, υπογραμμίζοντας ότι οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς είναι εξ ορισμού απαγορευμένο να παίρνουν πολιτική θέση κατά την τέλεση των καθηκόντων τους.

Το 2010, ο WikiLeaks έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από την κάμερα αμερικανικού ελικοπτέρου Apache κατά τη διάρκεια εξόδου του στη Βαγδάτη, όταν άνοιξε πυρ σκοτώνοντας πάνω από δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο εργαζόμενους του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Κατόπιν δημοσιοποίησε εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα και διπλωματικά τηλεγραφήματα του αμερικανικού στρατού και της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Ασάνζ κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, στο νοτιοανατολικό Λονδίνο.

Τα νομικά προβλήματα του Ασάνζ άρχισαν όταν η Σουηδία ζήτησε την έκδοσή του, έπειτα από καταγγελίες για αδικήματα σεξουαλικής φύσης. Φοβούμενος ότι η Στοκχόλμη είχε απώτερο στόχο να προχωρήσει στην έκδοσή του στις ΗΠΑ, κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου παρέμεινε για επτά χρόνια.

Όταν μετά την αλλαγή κυβέρνησης στον Ισημερινό το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγηθεί ανακλήθηκε και η βρετανική αστυνομία τον έσυρε έξω από την πρεσβεία, τον Απρίλιο του 2019, φυλακίστηκε για παραβίαση των όρων της προσωρινής απελευθέρωσής του, παρότι στη Σουηδία η υπόθεση είχε μπει στο αρχείο το 2017. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήτησε επίσημα την έκδοσή του.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η στάση της κυβέρνησης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν έναντι του ιδρυτή του WikiLeaks. Επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα, η αμερικανική δικαιοσύνη είχε αποφύγει να ασκήσει δίωξη σε βάρος του Ασάνζ. Ωστόσο πριν από δέκα χρόνια, αυτός που θα αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ την 20ή Ιανουαρίου τον χαρακτήριζε «high-tech τρομοκράτη».

Τις συνθήκες κράτησης του Τζούλιαν Ασάνζ κατήγγειλε ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια Νιλς Μέλτσερ. Σε ανοικτή επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ την 22η Δεκεμβρίου, ο Νιλς Μέλτσερ καλούσε τον αμερικανό πρόεδρο να απονείμει χάρη στον ιδρυτή του WikiLeaks, τονίζοντας ότι «δεν είναι εχθρός του αμερικανικού λαού».

Η απόφαση του δικαστηρίου στο Old Bailey αναμένεται να γίνει γνωστή μετά τις 12:00 (ώρα Ελλάδας).

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS