Γαλλία: Κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους ο Μακρόν, χωρίς ΜΜΜ από τις 21:00
Φωτογραφία: Twitter

Γαλλία: Κατεβάζει τεθωρακισμένα στους δρόμους ο Μακρόν, χωρίς ΜΜΜ από τις 21:00

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των βίαιων επεισοδίων.

Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν μέρος των μέτρων που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που συνεδρίασε το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών υπό την ηγεσία του προέδρου Μακρόν.

Σταματούν από τις 21:00 οι δημόσιες συγκοινωνίες

Επιπλέον, η κυβέρνηση της Γαλλίας ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες, λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη χώρα από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας).

Μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε πως ο αρμόδιος υπουργός ζήτησε να σταματήσει η κυκλοφορία των δρομολογίων καθώς υπάρχουν φόβοι για καταστροφές.

Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων στα καταστήματα, μετά την χθεσινή νύχτα τρόμου και οργής σε πολλά σημεία της χώρας.

Έκκληση Μακρόν στους γονείς: «Κρατήστε τα παιδιά σπίτι» -Η αναφορά στα social media

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους».
« Είναι ευθύνη των γονιών να τα κρατήσουν σπίτι. (…) Η πολιτεία δεν έχει σκοπό να τους υποκαταστήσει», είπε.

Παράλληλα, σημείωσε πως αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα».

Επίσης σύμφωνα με γαλλικά μέσα, ο Μακρόν φέρεται να είπε ότι τα βιντεοπαιχνίδια «μέθυσαν» τους νεαρούς ταραχοποιούς.

«Βράζει» η Γαλλία

Η Γαλλία «βράζει»: αρκετοί διαδηλωτές κατά τη διάρκεια των ταραχών κατέστρεψαν καταστήματα, έβαλαν φωτιές σε κάδους, κτίρια και αυτοκίνητα, ενώ έκαναν και πλιάτσικο. Υπάρχουν αναφορές για κλοπές οχημάτων, αλλά ακόμη και για κλοπή όπλου από αστυνομικό.

Στην Μασσαλία ήδη έχει αποφασιστεί η αναστολή των δρομολογίων στα Μέσα Μεταφοράς, ενώ αρκετοί δήμοι προχωρούν σε απαγόρευση συγκεντρώσεων, κάτι που έχει μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την οργή των διαδηλωτών.

Ο Μακρόν πήγε σε συναυλία του Έλτον Τζον την ώρα που φλεγόταν το Παρίσι για τη δολοφονία 17χρονου [βίντεο]

Την ίδια ώρα, ο Εμανουέλ Μακρόν δέχεται πυρά καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του, Μπριζίτ, εθεάθησαν το βράδυ της Τετάρτης σε συναυλία του Έλτον Τζον στη γαλλική πρωτεύουσα που συγκλονίζονταν από τα επεισόδια.

Το ιταλικής καταγωγής μοντέλο Μπιάνκα Μπραντολίνι ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία του Γάλλου προέδρου με την πρώτη κυρία της χώρας να παρακολουθούν τη συναυλία του διάσημου Βρετανού τραγουδοποιού.

Η συναυλία έγινε την Τετάρτη στην Accor Arena στο Παρίσι, την ώρα που ξεσπούσαν νέες ταραχές στο προάστιο Ναντέρ της γαλλικής πρωτεύουσας και σε αρκετές ακόμη πόλεις της χώρας για δεύτερη συνεχή βραδιά.

Αλλά και ο σύζυγος του σερ Έλτον Τζον, ο Καναδός σκηνοθέτης και πρώην στέλεχος διαφήμισης, Ντέιβιντ Φέρνις, ανήρτησε μια φωτογραφία στον λογαριασμό του στο Instagram από τα παρασκήνια της συναυλίας που εικονίζει τον ίδιο και τον Άγγλο τραγουδιστή με το ζεύγος Μακρόν.

Πυρά κατά Μακρόν: «Των οικιών υμών εμπιπραμένων υμείς άδετε»

Οι φωτογραφίες προκάλεσαν αντιδράσεις, με τον ευρωβουλευτή Τιερί Μαριανί, του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν, να κατηγορεί για «ανωριμότητα» τον ένοικο του Ελιζέ, σημειώνοντας: «Ενώ η Γαλλία ήταν στις φλόγες, ο Μακρόν χειροκροτούσε τον Έλτον Τζον, αντί να είναι στο πλευρό του υπουργείου Εσωτερικών ή της αστυνομίας. Ο καθένας με τις προτεραιότητές του».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ζαν Φιλίπ Τανγκί, βουλευτής του κόμματος της Λεπέν, έκανε λόγο για ανάρμοστη συμπεριφορά από μέρους του Γάλλου προέδρου: «Ο Εμανουέλ Μακρόν πάει στη συναυλία του Έλτον Τζον, ενώ η Γαλλία φλέγεται παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας να σταματήσει τις ταραχές».

«Δεν κατηγορώ την αστυνομία, κατηγορώ ένα άτομο», λέει η μητέρα του 17χρονου

Χθες, η μητέρα του 17χρονου θύματος που σκοτώθηκε από τον αστυνομικό δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι France 5 ότι ο αστυνομικός «είδε το πρόσωπο ενός Άραβα, ενός μικρού παιδιού» και «ήθελε να του αφαιρέσει τη ζωή».

Είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει ολόκληρο το όργανο επιβολής του νόμου αλλά μόνο τον αστυνομικό που σκότωσε τον γιο της.

«Δεν κατηγορώ την αστυνομία. Κατηγορώ ένα άτομο: αυτόν που αφαίρεσε τη ζωή του γιου μου», είπε.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ