Γαλλία: H Λεπέν ανάβει φωτιές στη Δεξιά -Το γκωλικό LR καθαίρεσε τον Σιοτί εκείνος καλεί σε συστράτευση τους βουλευτές

Γαλλία: H Λεπέν ανάβει φωτιές στη Δεξιά -Το γκωλικό LR καθαίρεσε τον Σιοτί εκείνος καλεί σε συστράτευση τους βουλευτές

Τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης, οι συμμαχίες και οι διχόνοιες συνεχίζονται στον πολιτικό κόσμο της Γαλλίας με τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς σε αλληλοσπαραγμό, ρήγματα στην ακροδεξιά και την αριστερά να κάνει βήματα προόδου προς κοινή κάθοδο στις βουλευτές.

Οι ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό της Γαλλίας είναι πολλές και πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα στο δρόμο προς τις κάλπες στα τέλη του μήνα και τις αρχές του επόμενου.

Οι Ρεπουμπλικανοί απέπεμψαν τον πρόεδρό τους μετά το άνοιγμά του προς την ακροδεξιά της Λεπέν

Στους δεξιούς Ρεπουμπλικάνους, η εποχή της συσπείρωσης γύρω από τη φιγούρα του Ερίκ Σιοτί, προέδρου του κόμματος από τα τέλη του 2022, έχει περάσει προ πολλού. Μέσα σε κάτι περισσότερο από 24 ώρες από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών ο Σιοτί προκάλεσε την οργή των βαρόνων του κόμματος, των στελεχών και ορισμένων ακτιβιστών όταν ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά μια «συμμαχία» με την ακροδεξιά «Εθνική Συσπείρωση» της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.

Το βράδυ της Τρίτης, ο Σιοτί και το κόμμα της Λεπέν κατέληξαν σε συμφωνία να υποστηρίξουν «δεκάδες» βουλευτές των Ρεπουμπλικανών. Σε απάντηση, τα στελέχη του κόμματος συγκάλεσαν πολιτικό γραφείο το οποίο πραγματοποιήθηκε χθες στις 3 μ.μ. με θέμα την αποπομπή του Σιοτί. Τελικά μετά από «ομόφωνη» απόφαση τού έδειξαν την πόρτα εξόδου εν τη απουσία του, καθώς ο Σιοτί είχε κλειδώσει τα γραφεία των Ρεπουμπλικανών επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Τα μέλη της επιτροπής κατάφεραν να συνεδριάσουν σε άλλον χώρο και εκεί ψήφισαν υπέρ της αποπομπής του.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «Liberation», τα στελέχη των LR εξοργίστηκαν γιατί διεξήχθησαν «μυστικές διαπραγματεύσεις χωρίς [ο Σιοτί] να συμβουλευτεί την πολιτική μας, την οικογένεια του κόμματος και τα μέλη μας. Ήλθε σε πλήρη αντίθεση με το καταστατικό και τη γραμμή που έχουν υιοθετήσει οι Ρεπουμπλικανοί. Η πεποίθησή μας είναι ότι η Γαλλία χρειάζεται μια ισχυρή και ανεξάρτητη φωνή», όπως δήλωσε η Ανί Ζενεβάρ, η οποία αναλαμβάνει προσωρινή επικεφαλής του κόμματος.

Ο Σιοτί απορρίπτει την απόφαση της γκωλικής δεξιάς

Παρά τις ανακοινώσεις της γκωλικής δεξιάς η κρίση παραμένει σε επίπεδο ηγεσίας.

Λιγότερο από δέκα λεπτά μετά την ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του κόμματος, ο Σιοτί πέρασε στην αντεπίθεση:. «Η σύσκεψη που διοργανώθηκε, πραγματοποιήθηκε κατά κατάφωρη παραβίαση του καταστατικού μας, καμία από τις αποφάσεις που ελήφθησαν σε αυτή τη συνεδρίαση δεν έχει νομικές συνέπειες», έγραψε σε μήνυμα που αναρτήθηκε στο κοινωνικό δίκτυο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να απειλήσει το κόμμα του. με «ποινικές συνέπειες».

Και αψηφώντας την ομόφωνη απόφαση των στελεχών του κόμματός του τόνισε μέσω της πλατφόρμας Χ: «Είμαι και παραμένω πρόεδρος του κόμματος μας (καθώς) είμαι εκλεγμένος από τα μέλη».

Σήμερα το πρωί ο Σιοτί επανήλθε απευθύνοντας έκκληση στους απερχόμενους βουλευτές των Ρεπουμπλικανών: «Η δεξιά θα έρθει στην εξουσία», δήλωσε στο δίκτυο France 2. Κι έδωσε προθεσμία 48 ωρών στους βουλευτές της γκωλικής δεξιάς προκειμένου να συστοιχηθούν πίσω του, διαβεβαιώνοντας ότι το κόμμα της Λεπέν θα υποστηρίξει την εκλογή 70 έως 80 βουλευτών των LR.

«Θα κληθούμε να συμμετάσχουμε στην κυβέρνηση» του Ζορντάν Μπαρντελά, διαβεβαίωσε υποστηρίζοντας ότι η Μαρίν Λεπέν δεν είναι ακροδεξιά, αυτός ο όρος «είναι γελοίος».

Χαμός και στο ακροδεξιό Reconquete: Ο Ζεμούρ απέπεμψε την ανεψιά της Λεπέν, Μαρεσάλ

Αναβρασμός επικρατεί και στο ακροδεξιό Renconquête. Η επικεφαλής της λίστας του κόμματος στις ευρωεκλογές και ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν Μαρεσάλ τα έσπασε με τον πρόεδρο του Reconquete, τον Ερίκ Ζεμούρ αποκηρύσσοντας τη στρατηγική του ενόψει των βουλευτικών εκλογών και καλώντας τους ψηφοφόρους του κόμματοςνα υποστηρίξουν τους υποψηφίους της εκλογικής συμμαχίας μεταξύ της «Εθνικής Συσπείρωσης» των Λεπέν και Μπαρντελά και του Ερίκ Σιοτί.

Οργισμένος ο Ζεμούρ ανακοίνωσε την αποπομπή της Μαρεσάλ από το ακροδεξιό του κόμμα, κατηγορώντας την για «παγκόσμιο ρεκόρ προδοσίας».

Η Μαριόν Μαρεσάλ δεν θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές

Την επομένη της αποπομπής της από το ακροδεξιό κόμμα η Μαριόν Μαρεσάλ εξέφρασε τη θλίψη της μιλώντας στο γαλλικό δίκτυο TF1 το πρωί.

Απέρριψε τις κατηγορίες περί «προδοσίας» και διαβεβαίωσε ότι δεν θα ενταχθεί στο κόμμα της θείας της. Παράλληλα η Μαρεσάλ διευκρίνισε ότι δεν θα παραιτηθεί από τη θέση της ως ευρωβουλευτής και δεν θα είναι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές.

 

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ