Γαλλία: Δεν βγαίνουν στον Μακρόν τα σχέδια για κυβέρνηση συνασπισμού - Άκαρπες οι συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων

Γαλλία: Δεν βγαίνουν στον Μακρόν τα σχέδια για κυβέρνηση συνασπισμού - Άκαρπες οι συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων

Συνεχίζονται οι επαφές του Μακρόν με τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε αναζήτηση μιας δύσκολης συναίνεσης στην Εθνοσυνέλευση.

Τρεις ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, η πολιτική κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τον Μακρόν, που είναι αναγκασμένος να αναθεωρήσει τα σχέδιά του, μετά την απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας στη Βουλή.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που κρατάει σιγή ιχθύος από τη βραδιά των εκλογών, συνεχίζει σήμερα τον κύκλο επαφών του με εκπροσώπους των αντίπαλων κομμάτων και το πρωί θα υποδεχθεί στο Ελιζέ τον Γραμματέα των Οικολόγων Ζιλιάν Μπαγιού, μετά την πρόεδρο της ΚΟ της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Ματίλντ Πανό και τον πρώην πρωθυπουργό του και αρχηγό του κόμματος Horizons, Εντουάρ Φιλίπ.

Διαβουλεύσεις κρίσιμες μετά την παρέλαση χθες από το προεδρικό Μέγαρο του επικεφαλής των συντηρητικών δεξιών Ρεπουμπλικανών, Κριστιάν Ζακόμπ, του επικεφαλής των Σοσιαλιστών Ολιβιέ Φορ, του Φρανσουά Μπαϊρού (MoDem), αλλά και της ακροδεξιάς αντιπάλου του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές, Μαρίν Λεπέν.

Ο Φορ είπε ότι το κόμμα του θα μπορούσε να υποστηρίξει ορισμένες προτάσεις πολιτικής , αλλά μόνο αν ο Μακρόν λάβει υπόψη τις ιδέες τους.

«Από εδώ και πέρα ο Μακρόν αναγκάζεται να αποδεχτεί μεγαλύτερο ρόλο για το κοινοβούλιο και είναι μάλλον υγιές να λογοδοτεί, να διαπραγματεύεται, να αναζητά σημεία συμφωνίας», δήλωσε χαρακτρηριστικά.

Τι σχεδιάζει ο Μακρόν

Προσκεκλημένος νωρίς το βράδυ της Τρίτης στο Ελυζέ, ο κομμουνιστής Φαμπιέν Ρουσέλ είπε ότι ο Μακρόν εξετάζει, μεταξύ άλλων σεναρίων και εκείνο μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας».

«Με ρώτησε αν είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και αν μια τέτοια πρωτοβουλία «ήταν η λύση για να βγει η χώρα από την κρίση», αποκάλυψε ο πρώην κομμουνιστής προεδρικός υποψήφιος.

Αλλά σημαίνοντες πολιτικοί από διάφορα στρατόπεδα έσπευσαν να «γειώσουν» την ιδέα αυτή.

«Κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό την έννοια ότι όλοι θα συνεργάζονται λες και δεν υπάρχουν πια πολιτικοί διαχωρισμοί στη Βουλή, εγώ προσωπικά δεν το πολυπιστεύω», επισήμανε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Μακρόν, Κλεμάν Μπον το πρωί στο Europe 1.

«Δεν θα γίνει κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας», διεμήνυσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του MoDem και εταίρος του Μακρόν, Φρανσουά Μπαϊρού.

«Είναι καλή ιδέα, αλλά δεν θα προχωρήσει», τόνισε.

Την ίδια στιγμή, και ο πρώην διεκδικητής του χρίσματος της συντηρητικής δεξιάς των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές Μισέλ Μπαρνιέ απέκλεισε το ενδεχόμενο να μετάσχει το κόμμα του σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Τι είναι αυτό, μια κυβέρνηση με τον Εθνικό Συναγερμό και την ακροαριστερά; Σίγουρα όχι!», είπε. Η δεξιά «θα παραμείνει πιστή στους ψηφοφόρους της. Δηλαδή, δεν θα μπλοκάρει, δεν θα βάζει εμπόδια, δεν θα κάνει συμμαχίες. Όλα όσα θα είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις μας, θα τα εγκρίνουμε, θα τα διορθώνουμε, θα τα συμπληρώνουμε. Όλα τα αντίθετα, θα τα απορρίπτουμε. Αν ο Εμανουέλ Μακρόν προωθήσει μια θαρραλέα συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που χρειαζόμαστε ως χώρα, θα την υποστηρίξουμε», σημείωσε.

Η πρωθυπουργός Μπορν παραμένει στο πόστο της

Μέχρι στιγμής, τίποτε δεν υποδεικνύει ποια μαθήματα άντλησε από την έκβαση της κάλπης ο Μακρόν, που βρίσκεται υπό πίεση και από το δικό του στρατόπεδο για τη διαχείριση της προεκλογικής καμπάνιας, στη διάρκεια της οποίας εμφανίστηκε απών απέναντι στον ακτιβισμό της ενωμένης αριστεράς υπό τη σημαία της Nupes.

Προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής και ενόψει άλλων διεθνών υποχρεώσεών του ο Μακρόν απέρριψε την παραίτηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν, ανανεώνοντας , τουλάχιστον προς το παρόν, την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό της.

Η Μπορν θα υποδεχθεί τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων της Εθνοσυνέλευσης την ερχόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ.

Ο Εντουάρ Φιλίπ απηύθυνε χθες έκκληση για τη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» που θα δώσει μια «σταθερή κατεύθυνση» στη Γαλλία, κάτι που θα απαιτούσε νέα πρόσωπα στην ηγεσία, όπως υπογράμμισε.

Ο Φιλίπ ελπίζει σε επίτευξη συμφωνίας του Μακρόν με τους Ρεπουμπλικανούς, αν και αρκετά ηγετικά στελέχη της δεξιάς κρατούν κλειστή την πόρτα σε κάθε «λογική συμφωνίας», όπως ο πρόεδρός τους Κριστιάν Ζακόμπ, που επανέλαβε χθες «ότι δεν τίθεται θέμα να μετάσχει σε κάτι που θα συνιστούσε προδοσία των ψηφοφόρων μας».

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS