Ευλογιά των πιθήκων: Η μάσκα επιστρέφει στη Νέα Υόρκη -Σε επιφυλακή οι υγειονομικές Αρχές

Ευλογιά των πιθήκων: Η μάσκα επιστρέφει στη Νέα Υόρκη -Σε επιφυλακή οι υγειονομικές Αρχές

Καθώς η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται, κάποιοι ειδικοί έχουν αρχίσει να μιλούν για τη χρήση μάσκας και πώς αυτή μπορεί να περιορίσει τη μετάδοση του ιού.

Στις ΗΠΑ, μετά από την επιβεβαίωση κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, της ασθένειας που έχει σημάνει υγειονομικό συναγερμό παγκοσμίως, έχουν προκύψει μερικές ακόμη ύποπτες περιπτώσεις.

Η Νέα Υόρκη εξετάζει ύποπτα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων και, όσο οι ειδικοί του ΠΟΥ και άλλων υπηρεσιών «βλέπουν» ένα ξέσπασμα της ασθένειας στο κοντινό μέλλον, οι Αρχές σημαίνουν συναγερμό, βάζοντας τους υγειονομικούς υπαλλήλους σε επιφυλακή. Εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε σε δημοσιογράφους σήμερα, Κυριακή, ότι το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι κάτι για το οποίο «όλοι πρέπει να ανησυχούν». Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια.

Η ευλογιά των πιθήκων επαναφέρει τη χρήση μάσκας

Και ενώ διανύουμε μια περίοδο «απελευθέρωσης» από τη χρήση μάσκας, που έγινε συνήθεια σε παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια, η ευλογιά των πιθήκων φαίνεται πως επαναφέρει το μέτρο αυτό στη συζήτηση.

Ειδικοί επισημαίνουν ότι η μάσκα μπορεί να προστατεύσει από τη μετάδοση του ιού αυτού, της ευλογιάς των πιθήκων. Η ασθένεια αυτή μεταδίδεται συχνά μέσω της στενής επαφής δύο ατόμων, μέσω του δέρματος ή μολυσμένων ρούχων και υφασμάτων, ή από την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.

Ωστόσο, μεταδίδεται και μέσω της αναπνευστικής οδού, δυσκολότερα απ’ ό,τι η Covid-19 ωστόσο, καθώς τα σταγονίδια είναι μεγαλύτερου μεγέθους και δεν «ταξιδεύουν» σε εξίσου μεγάλες αποστάσεις με εκείνα του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα CDC: «Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο θεωρείται ότι συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων. Τα αναπνευστικά σταγονίδια γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από μερικά πόδια, επομένως απαιτείται παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο».

Έτσι, η μάσκα μπορεί να εμποδίσει τη μεταφορά των σταγονιδίων και, συνεπώς, τη μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων.

Ευλογιά των πιθήκων: Η Νέα Υόρκη προτείνει τη χρήση μάσκας σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους

Οι υγειονομικές υπηρεσίες της Νέας Υόρκης, μόλις λίγες ημέρες αφότου οι πολίτες είχαν αρχίσει να επανέρχονται σε μια κανονικότητα, ήδη άρχισαν να ενθαρρύνουν -ξανά- τη χρήση μάσκας από τον πληθυσμό για την προστασία του από την ευλογιά των πιθήκων, αλλά και από την Covid-19 και τη γρίπη -άλλωστε, η Νέα Υόρκη καταγράφει πρόσφατα μια αναζωπύρωση της πανδημίας.

«Οι μάσκες μπορούν να προστατεύσουν από την ευλογιά των πιθήκων, καθώς και από άλλους ιούς που κυκλοφορούν στη Νέα Υόρκη, όπως της COVID-19. Το Τμήμα συνεχίζει να προτείνει μάσκες σε δημόσιους εσωτερικούς χώρους. Στο πλαίσιο της προφύλαξης, κάθε Νεοϋορκέζος που εμφανίζει ασθένεια παρόμοια με γρίπη με πρήξιμο των λεμφαδένων και εξανθήματα στο πρόσωπο και το σώμα θα πρέπει να επικοινωνήσει με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης», γράφει δελτίο Τύπου του τμήματος Υγείας της Νέας Υόρκης.

Ευλογιά των πιθήκων: Καθαρισμός χεριών, χρήση μάσκας, απομόνωση, κάποια από τα μέτρα προφύλαξης

Επίσης, σε ανακοίνωση των CDC, αναφέρεται ότι για την καλύτερη προστασία σε ένα σπίτι όπου έχει προκύψει κρούσμα, «τα άτομα με ευλογιά των πιθήκων πρέπει να φορούν χειρουργική μάσκα, ειδικά εκείνα που έχουν αναπνευστικά συμπτώματα (π.χ. βήχα, δύσπνοια, πονόλαιμο). Εάν αυτό δεν είναι εφικτό (π.χ. ένα παιδί με ευλογιά των πιθήκων), τα άλλα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να φορέσουν χειρουργική μάσκα όταν βρίσκεται στον χώρο άτομο με ευλογιά των πιθήκων». Και ο Δρ. Γκρέγκορι Πόλαντ, επικεφαλής της Ομάδας Ερευνών Εμβολίων της Mayo Clinic, λέει ότι επειδή ο ιός μεταδίδεται συχνά από σταγονίδια του αναπνευστικού, οι χειρουργικές μάσκες μπορούν να είναι πολύ χρήσιμες για την προστασία από αυτόν τον ιό.

Άλλωστε, το 2021, αξιωματούχος των CDC είχε δηλώσει ότι η χρήση μάσκας για την προστασία από την Covid-19 ενδέχεται να λειτούργησε αποτρεπτικά εναντίον της μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων, όταν σε μια πτήση στις ΗΠΑ υπήρξε ένα κρούσμα αυτής της ασθένειας, αλλά δεν παρατηρήθηκε διασπορά της στους άλλους επιβάτες. «Η ευλογιά των πιθήκων απαιτεί στενή επαφή για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε η Άντρεα Μακόλουμ, που ηγείται της μονάδας επιδημιολογίας του ιού ευλογιάς στο Εθνικό Κέντρο Αναδυόμενων και Ζωονοσογόνων Λοιμωδών Νοσημάτων των CDC. «Οι μάσκες σίγουρα βοήθησαν, ιδιαίτερα στην πτήση. Πιστεύουμε ότι παρείχαν προστασία».

Η πιθανότητα αποφυγής, λόγω της μάσκας, ενός ξεσπάσματος της ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ μέσω πτήσης έχει καταγραφεί τουλάχιστον δύο φορές. Τα CDC έχουν ανακοινώσει πως σε δύο περιπτώσεις η χρήση μάσκας από τους επιβάτες αεροπλάνου συνέβαλε στην αποτροπή της μετάδοσης μέσα στην πτήση. Τα δύο περιστατικά αφορούσαν ταξιδιώτη που είχε βρεθεί στη Νιγηρία.

Εξάλλου, οι οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την προφύλαξη από την ευλογιά των πιθήκων θυμίζουν αρκετά τις αντίστοιχες για την προστασία από τον κορωνοϊό:

  • Απομονωθείτε και μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας εάν έχετε συμπτώματα
  • Αποφύγετε την επαφή δέρμα με δέρμα ή πρόσωπο με πρόσωπο με οποιονδήποτε έχει συμπτώματα
  • Καθαρίστε τα χέρια, τα αντικείμενα και τις επιφάνειες που έχετε αγγίξει τακτικά
  • Φορέστε μάσκα εάν είστε σε στενή επαφή

Υπενθυμίζεται ότι, αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς εξετάζεται μια περίπτωση ως πιθανό κρούσμα του ιού.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS