Ευλογιά των πιθήκων: «Πηγή υπερμετάδοσης» μια σάουνα στη Μαδρίτη, κρούσματα σε «Φεστιβάλ Φετίχ» στο Βέλγιο

Ευλογιά των πιθήκων: «Πηγή υπερμετάδοσης» μια σάουνα στη Μαδρίτη, κρούσματα σε «Φεστιβάλ Φετίχ» στο Βέλγιο

Με ταχύ ρυθμό εξαπλώνεται σε παγκόσμια κλίμακα ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και μπορεί οι υγειονομικές Αρχές να εμφανίζονται καθησυχαστικές για την ώρα, ως προς την επικινδυνότητά του, ωστόσο είναι έντονη η ανησυχία ενόψει του καλοκαιριού και με δεδομένη την αύξηση των κοινωνικών συναναστροφών.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα κρούσματα στην Ισπανία έχουν συνδεθεί, κατά κύριο λόγο, με μια «εκδήλωση υπερμετάδοσης» σε μια σάουνα ενηλίκων στη Μαδρίτη. Ο Ενρίκε Ρουίθ Εσκουδέρο, υπουργός Υγείας της περιφερειακής κοινότητας, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι υγειονομικές αρχές εντόπισαν «πολλά από τα 30 κρούσματα» που είχαν καταγραφεί ως χθες στην Ισπανία «σε μία μόνο σάουνα στην πρωτεύουσα».

«Το Τμήμα Δημόσιας Υγείας (της Μαδρίτης) θα προβεί σε ακόμη πιο λεπτομερή ανάλυση για να ελέγξει τη μετάδοση, να κόψει τις αλυσίδες μετάδοσης και να προσπαθήσει να μετριάσει όσο το δυνατόν περισσότερο τη μετάδοση αυτού του ιού», δήλωσε ο κ. Εσκουδέρο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Αξίζει να σημειωθεί πως η λέξη «σάουνα» χρησιμοποιείται στην Ισπανία για να περιγράψει εγκαταστάσεις δημοφιλείς στους ομοφυλόφιλους άνδρες που αναζητούν σεξ και όχι τα απλά λουτρά, που είναι γνωστά ανά τον κόσμο.

«Κρούσματα κυρίως σε ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες»

Στη Βρετανία, ο απολογισμός ανέρχεται πλέον σε 20, μετά την ανακοίνωση για 11 νέα κρούσματα την Παρασκευή, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ανίχνευση επαφών, έχοντας τεθεί σε καραντίνα οι στενές επαφές.

Το ιδιαίτερο στοιχείο είναι πως ένα «αξιοσημείωτο ποσοστό» των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη αφορά ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, δήλωσαν αξιωματούχοι του τομέα της υγείας.

Η σύνδεση με το μεγάλο «Φεστιβάλ Φετίχ» του Βελγίου

Τρία κρούσματα στο Βέλγιο έχουν επίσης συνδεθεί με ένα «Φεστιβάλ Φετίχ» μεγάλης κλίμακας στην Αμβέρσα, σύμφωνα με τους διοργανωτές. Το φεστιβάλ «Darklands Festival» προειδοποίησε τους ανθρώπους που συμμετείχαν στα τετραήμερα πάρτι, τα οποία ξεκίνησαν στις 5 Μαΐου, ότι οι αρχές είχαν συνδέσει την εκδήλωση με τα τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Υπάρχει λόγος να υποθέσουμε ότι ο ιός έχει μεταφερθεί από επισκέπτες από το εξωτερικό στο φεστιβάλ μετά τα πρόσφατα κρούσματα σε άλλες χώρες», ανέφερε το φεστιβάλ στον ιστότοπό του. Την ίδια στιγμή, πηγές δηλώνουν στην Telegraph ότι ένα γκέι πάρτι στην Ισπανία, το οποίο προβάλλεται και διαφημίζεται διεθνώς, ερευνάται επίσης ως βασική αιτία εξάπλωσης των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε παγκόσμια κλίμακα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η σύνδεση μεταξύ των ομοφυλόφιλων ανδρών και της ευλογιάς των πιθήκων έγινε για πρώτη φορά νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, με την Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας της χώρας (UKHSA) να προτρέπει τους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες να είναι σε εγρήγορση για τυχόν νέα εξανθήματα ή αλλοιώσεις στο σώμα τους, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών τους οργάνων.

Ανησυχούν οι «εκδηλώσεις» των ΛΟΑΤΚΙ που έρχονται το καλοκαίρι

Σύμφωνα με την Telegraph, οι ειδικοί ανησυχούν για το ξέσπασμα της επιδημίας στις κοινότητες ΛΟΑΤΚΙ, επειδή οι «εκδηλώσεις υπερηφάνειας των ομοφυλοφίλων» πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, με πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθούν να εντοπίσουν και να απομονώσουν τυχόν στενές επαφές των γνωστών κρουσμάτων για να αποτρέψουν την περαιτέρω ανάπτυξη της επιδημίας. Ωστόσο, προειδοποίησαν ότι επειδή τα κρούσματα παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο, ο ιός μπορεί να κυκλοφορούσε για αρκετό καιρό πριν εντοπιστεί στις αρχές Μαΐου.

ΠΟΥ: Δεν πρέπει να στιγματίζονται τα κρούσματα

Ο Δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, δήλωσε: «Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος για την Ευρώπη. Καθώς εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή της Ευρώπης, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που εντοπίζονται επί του παρόντος είναι μεταξύ εκείνων που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς. Θα ήθελα να τονίσω ότι τα άτομα που προσβάλλονται από την ευλογιά των πιθήκων δεν πρέπει να στιγματίζονται ή να υφίστανται διακρίσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Η έγκαιρη επικοινωνία του κινδύνου με το ευρύ κοινό είναι σημαντική και οι φορείς δημόσιας υγείας θα πρέπει να διαδίδουν ευρέως ακριβείς και πρακτικές συμβουλές σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία».

Η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί έναν ιό που, σύμφωνα με τους ειδικούς, μεταδίδεται δύσκολα από το ένα άτομο στο άλλο, και αυτή είναι η πρώτη φορά που υπάρχει συνεχής μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο εκτός της Αφρικής.

Οι επιστήμονες του UKHSA δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο ιός είναι πιθανό να εξαπλώνεται μέσω σεξουαλικών δικτύων λόγω της δερματικής επαφής. Αυτή είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται η συγκεκριμένη σύνδεση για την ευλογιά των πιθήκων και θέτει υπό αμφισβήτηση όσα γνωρίζουν οι επιστήμονες για τη μετάδοσή του.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS