Ενεργειακή κρίση: Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Ενεργειακή κρίση: Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Σημαντικά χαμηλότερη τιμή, από τα 275 ευρώ που προτείνει η Επιτροπή, ζητούν 15 χώρες, ανάμεσά τους η Ελλάδα - Νέα συνεδρίαση στις 13 Δεκεμβρίου

 

Δεν βγήκε λευκός καπνός στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, με 15 χώρες - ανάμεσά τους και η Ελλάδα - να θέτουν «βέτο» για το ύψος του πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί σε νέα σύνοδο, στις 13 Δεκεμβρίου.

Η συμμαχία των χωρών δηλώνει υπέρ του καθορισμού χαμηλότερης τιμής, με την Ελλάδα να βγαίνει μπροστά και να επιμένει για ανώτατη τιμή μεταξύ 150 έως 200 ευρώ/MWh, την ώρα που η Κομισιόν έχει εισηγηθεί από χθες τα 275 ευρώ/MWh ανοίγοντας τον Ασκό του Αιόλου.

Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις τους στις Βρυξέλλες τόνισε ότι ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο ενώ η Ισπανία έκανε λόγο για κοροϊδία.

«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια και να μην κάνουμε τίποτα, αφού γνωρίζουμε την κλιμάκωση των τιμών που πραγματικά απειλεί τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο χωρίς αποτελέσματα και πρέπει να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και την αξιοπιστία της Ευρώπης. Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε στο σημερινό Συμβούλιο» δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επεσήμανε ότι «προφανώς και είναι αυτονόητο πως δεν μας ικανοποιεί η πρόταση για πλαφόν, ύψους 275 ευρώ, εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση της εφαρμογής της πρότασης μας. Εξακολουθούμε να θεωρούμε απολύτως απαραίτητο και αναγκαίο να μην σπαταληθεί άλλος χρόνος».

Το παρασκήνιο

Οι «15» πρότειναν να παγώσουν τα κείμενα ως έχουν, καθώς θεωρούνται κατά βάση ικανοποιητικά έως ότου καταλήξουν οι συνομιλίες επί του κανονισμού για το πλαφόν.

Στη συζήτηση που ακολούθησε από τους «15» μόνο η Γαλλία και η Πορτογαλία περιορίστηκαν να αποδεχθούν την πρόταση της προεδρίας, χωρίς να απαιτήσουν την υιοθέτηση των τριών κειμένων ως πακέτο στις 13/12.

Θετική στην προσέγγιση της προεδρίας είναι η Κύπρος, ενώ η Λετονία υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να δεχθεί ότι επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί των δύο προτάσεων της Κομισιόν χωρίς να υποστηρίξει υιοθέτησή τους.

Η Γερμανία αποδέχεται την πρόταση της προεδρίας για ταυτόχρονη υιοθέτηση τριών κειμένων σε νέο έκτακτο συμβούλιο στις 13 Δεκεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η χώρα θεωρεί τα κείμενα των δύο κανονισμών ως σταθεροποιημένα και δεσμεύτηκε να διαπραγματευτεί με καλή πίστη πάνω στο τρίτο κείμενο για το πλαφόν, ενόψει και του έκτακτο συμβουλίου.

Αντίθετα, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία, η Εσθονία, η Δανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Ιρλανδία εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μη υιοθέτηση των δύο πρώτων κανονισμών.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS