«Η κοινωνία μας έχει τρελαθεί» -Στο φως emails του Φάουτσι για το χάος της πανδημίας πέρυσι το Μάρτιο

«Η κοινωνία μας έχει τρελαθεί» -Στο φως emails του Φάουτσι για το χάος της πανδημίας πέρυσι το Μάρτιο

Το απίστευτο χάος, τον πανικό και τη σύγχυση που επικράτησε στα κέντρα λήψης αποφάσεων στις ΗΠΑ, όταν άρχισε να εξαπλώνεται η πανδημία φέρνουν στο φως τα email που έστειλε ή έλαβε ο Άντονι Φάουτσι από ηγέτες, αξιωματούχους ή απλούς πολίτες.

Η Washington Post και το Buzzfeed απέκτησαν πρόσβαση μέσω του Freedom of Information Act σε 866 σελίδες της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του Φάουτσι τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, όταν άρχισε να γίνεται γνωστή η έκταση της απειλής της πανδημίας του κορωνοϊού και επικρατούσε ακόμη πολλή ανασφάλεια και ελάχιστα πράγματα ήταν γνωστά για τον φονικό SARS-CoV-2. O κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ με τις σταράτες κουβέντες και εκτιμήσεις του για την πορεία της υγειονομικής κρίσης και το δέον γενέσθαι προκάλεσε συχνά την οργή του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Φάουτσι ήταν μεταξύ άλλων σε επαφή με τον κορυφαίο σε θέματα υγείας Κινέζο αξιωματούχο Τζορτζ Γκάο. Ο τελευταίος είχε πει σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Science ότι οι ΗΠΑ και άλλες χώρες της Δύσης θα διέπρατταν ένα «τεράστιο λάθος», αν δεν συμβούλευαν τους πολίτες τους να φορούν μάσκες. Ο Γκάο ζήτησε μέσω email συγνώμη από τον Φάουτσι στις 28 Μαρτίου 2020. «Ήταν δημοσιογραφική η διατύπωση. Ελπίζω να το κατανοείτε. Ας συνεργαστούμε να πετάξουμε έξω απ’ τον πλανήτη τον ιό». Κι ο Φάουτσι του απάντησε: «Το κατανοώ πλήρως. Κανένα πρόβλημα. Θα το αντέξουμε μαζί».

Η «μάχη» με τον Τραμπ και τους συνεργάτες του
Αργότερα, κι ενώ ο Φάουτσι μοχθούσε να δώσει κάποια συνοχή στην αντίδραση της κυβέρνησης Τραμπ στην υγειονομική κρίση κι ενώ ο τότε ένοικος του Λευκού Οίκου υποτιμούσε τον κίνδυνο του κορωνοϊού, ο 80χρονος επιδημιολόγος δέχθηκε απειλές από οπαδούς του Ρεπουμπλικανού προέδρου, του επέρριπταν μεταξύ άλλων την ευθύνη για το κλείσιμο σχολείο και τη δεινή πορεία της αμερικανικής οικονομίας, πράγμα που αποτέλεσε αφορμή στον Γκάο να ξαναγράψει στον διευθυντή του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων Αμερικανό επιστήμονα στις 8 Απριλίου: «Είδα κάποιες ειδήσεις (ελπίζω να μην αληθεύουν) ότι δεχθήκατε επίθεση από κάποια άτομα. Ελπίζω να είστε καλά σε μια τόσο παράλογη συγκυρία». Τρεις μέρες αργότερα ο Φάουτσι του απάντησε: «Ευχαριστώ για τα ευγενικά σας λόγια. Όλα καλά, παρά το ότι υπάρχουν ορισμένοι τρελοί άνθρωποι σ’ αυτόν τον κόσμο».

Άλλα email καταγράφουν τον αγώνα που έδινε με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου για να λάμψει η επιστημονική αλήθεια, αλλά και το πώς κατάφερνε να διατηρεί την ψυχραιμία του. Την παραμονή του Πάσχα, εποχή κατά την οποία ο Τραμπ αγωνιζόταν να ανοίξει την οικονομία παρακάμπτοντας τις ενστάσεις και τους δισταγμούς του Φάουτσι, ο τελευταίος δέχθηκε ένα μήνυμα από τον Μαρκ Σορτ, συνεργάτη του τότε αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Μαρκ Σορτ. Τα συμφραζόμενα δεν είναι ξεκάθαρα, αφορούσαν πάντως σε περιστατικό που κατεγράφη διαφωνία. «Αντιλήφθηκες σωστά τα συμπτώματα, αλλά διέγνωσες λάθος την πραγματική αιτία», γράφει με νόημα ο Σορτ. Κι ο Φάουτσι του απαντά λίγες ώρες αργότερα: «Ευχαριστώ για το μήνυμα. Κατανοητό»…

Χίλια μηνύματα ημερησίως
Ο Φάουτσι δεχόταν πολυάριθμα αιτήματα, σχεδόν χίλια ημερησίως, από οργανισμούς, πολιτικούς και απλούς πολίτες για συμβουλές ή απαντήσεις. Στα δημοσιευθέντα email καταγράφονται αρκετά ονόματα των αποστολέων, μεταξύ των οποίων ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ και ο ηθοποιός Μόργκαν Φρίμαν, αλλά και κάποιες από τις απαντήσεις που έλαβαν.

Παράλληλα, όπως προκύπτει, ο ίδιος αντιμετώπιζε με απόγνωση την προσωπολατρεία γύρω απ’ τον ίδιο. Στις 31 Μαρτίου έστειλε σ’ έναν συνάδελφό του ένα άρθρο με την επιγραφή: «Κάλτσες Φάουτσι, ντόνατς Φάουτσι, λατρεία των οπαδών του Φάουτσι» σχολιάζοντας: «Πραγματικά σουρεαλιστικό. Ελπίζω να σταματήσει σύντομα όλο αυτό. Είναι εντελώς δυσάρεστο, αυτό είναι σίγουρο».

Σχεδόν σ’ όλα τα email του Φάουτσι αποτυπώνεται μια ευγένεια χαρακτήρα κι όλα καταλήγουν με μια απλή υπογραφή: «Τόνι». Κι ανάμεσα στα χιλιάδες μηνύματα κρύβονται και κάποια που αποπνέουν έντονο χιούμορ, όπως εκείνο της 7ης Απριλίου σε απάντηση προς ανώνυμο άτομο, που του είχε στείλει τον σύνδεσμο για ένα άρθρο με τίτλο «Έρωτας για τον Κουόμο [κυβερνήτης της Νέας Υόρκης- και πυρετός για τον Φάουτσι – Η σεξουαλικοποίησή τους είναι αληθινή στο Διαδίκτυο». Κι η απάντηση του Φάουτσι: «Μένεις με το στόμα ανοιχτό. Η κοινωνία μας έχει πραγματικά τρελαθεί».

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ