Bloomberg: Να μην επιτραπεί στον Ερντογάν να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ – Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποβολής

Bloomberg: Να μην επιτραπεί στον Ερντογάν να εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ – Να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποβολής

Απειλώντας πως θα εμποδίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναζωπύρωσε τις αμφιβολίες για την αξιοπιστία της Τουρκίας ως μέλους της συμμαχίας, αναφέρει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg, καλώντας τους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ευρώπης να καταστήσουν σαφές ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας υπονομεύει τη συλλογική ασφάλεια του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι είναι διατεθειμένοι να επιβάλουν συνέπειες εάν συνεχιστεί.

Στο άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τη συντακτική ομάδα του Bloomberg, σημειώνεται ότι, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις του για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος επικαλείται πως Φινλανδία και Σουηδία παρέχουν καταφύγιο σε Κούρδους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που ανήκουν σε τρομοκρατικές ομάδες.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, την Τετάρτη, σε συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ, η Τουρκία αρνήθηκε να υπογράψει την αποδοχή των υποψηφιοτήτων της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Δεδομένου ότι οι κανόνες της συμμαχίας απαιτούν την έγκριση όλων των νέων αιτήσεων με ομοφωνία, καθένα από τα 30 μέλη του ΝΑΤΟ έχει δικαίωμα βέτο.

Το Bloomberg κάνει λόγο για οπορτουνισμό από πλευράς Ερντογάν, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε πει στον Φινλανδό ομόλογό του ότι θα έβλεπε θετικά μια αίτηση του Ελσίνκι για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όπως παρατηρεί το πρακτορείο, ο κ. Ερντογάν επιμένει όχι μόνο οι Φινλανδοί και οι Σουηδοί να καταπολεμήσουν τον κουρδικό ακτιβισμό, αλλά και άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν το ίδιο. Το πιο σημαντικό, θέλει τα άλλα μέλη να εγκαταλείψουν τους περιορισμούς στην προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού κορυφαίας τεχνολογίας στην Τουρκία – περιορισμοί που είναι συνέπεια της δικής του απόφασης να αγοράσει ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας (S-400), τα οποία θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τις στρατιωτικές δυνατότητες της συμμαχίας, σημειώνει το Bloomberg.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία απειλεί να διαταράξει τα σχέδια ασφαλείας του ΝΑΤΟ, αν δεν εξυπηρετηθούν τα στενά της συμφέροντα. Πριν από δύο χρόνια, καθυστέρησε ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για την Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής για αρκετούς μήνες, ενώ απαιτούσε από τα κράτη μέλη να δράσουν εναντίον μιας συροκουρδικής ομάδας που θεωρείτο σημαντική στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο κ. Ερντογάν υποχώρησε τότε, και μπορεί κάλλιστα να το κάνει ξανά για το ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, σημειώνει το Bloomberg. Ωστόσο, όπως προσθέτει, το ΝΑΤΟ δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνεται στην επαναλαμβανόμενη επιθετικότητα του Τούρκου προέδρου. Μια παρατεταμένη διαδικασία έγκρισης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα μπορούσε να αφήσει και τις δύο χώρες ευάλωτες στον ρωσικό εκφοβισμό, καθώς δεν θα βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ μέχρι την ένταξή τους σε αυτό. Και δεδομένης της ολοένα και πιο απρόβλεπτης συμπεριφοράς του Βλαντιμίρ Πούτιν, η συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει ολοένα και συχνότερες κρίσεις στις οποίες πρέπει να ενεργήσει γρήγορα και αποφασιστικά, σημειώνει το Bloomberg.

Υπενθυμίζει, δε, ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και την αναβάθμιση εξοπλισμού στα αμερικανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Το Bloomberg σημειώνει πως ο κ. Μπάιντεν θα πρέπει να ανακοινώσει ότι αυτές οι συναλλαγές θα σταματήσουν εάν η Άγκυρα επιχειρήσει να καθυστερήσει ή να εκτροχιάσει την ενταξιακή διαδικασία για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Μέχρι ο κ. Ερντογάν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, η συμμετοχή της Τουρκίας στον σχεδιασμό και τις ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο και ο πρόεδρός της θα πρέπει να υποβιβαστεί στην δεύτερη σειρά – κυριολεκτικά και μεταφορικά – στις συγκεντρώσεις των ηγετών της συμμαχίας, υπογραμμίζει το Bloomberg.

Τονίζει επίσης ότι, εάν οι ήπιες επιπλήξεις δεν αλλάξουν τη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν σκληρότερες τιμωρίες. Οι κανόνες του ΝΑΤΟ δεν επιτρέπουν την αποβολή ενός μέλους, αλλά η εσκεμμένη περιφρόνηση του συλλογικού καλού από τον κ. Ερντογάν υποδηλώνει την ανάγκη επανεξέτασης αυτών των κανόνων, σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι επίσης δεν επιτρέπουν αποβολή μελών. Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να στείλει ένα παρόμοιο μήνυμα προς το ΝΑΤΟ, συνεχίζει το πρακτορείο.

Επισημαίνει εξάλλου ότι, ενώ μπορεί να υπάρξει αντίδραση από τον κ. Ερντογάν, δεν υπάρχουν περιθώρια διαρκούς ρήξης των σχέσεων της Άγκυρας με τη Δύση, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, καθώς και τις εκλογές του 2023 στην Τουρκία. Εξάλλου, σημειώνει το Bloomberg, οι αποτυχίες της Ρωσίας στον πόλεμο είναι μια υπενθύμιση ότι για την Τουρκία είναι καλύτερη μια συμμαχία με τη Δύση και όχι με τον Πούτιν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS