Η αντίδραση της Γαλλίας για την επίθεση του Νετανιάχου στον Μακρόν: «Εμείς παραμένουμε φίλοι σας»

Η αντίδραση της Γαλλίας για την επίθεση του Νετανιάχου στον Μακρόν: «Εμείς παραμένουμε φίλοι σας»

«Αν καλούμε για κατάπαυση του πυρός, δεν είναι συνεπής στάση να προμηθεύουμε πολεμικά όπλα» δήλωσε χθες ο Εμανουέλ Μακρόν προτρέποντας να σταματήσουν οι παραδόσεις στο Ισραήλ στρατιωτικού υλικού.

Η δήλωσή του αυτή εξόργισε τόσο πολύ τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου που στο διάγγελμά του χθες το βράδυ, αναφέρθηκε προσωπικά στον Μακρόν και τη δήλωσή του, λέγοντας πως η Γαλλία θα έπρεπε να ντρέπεται.

Προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα, το Ελιζέ εξέδωσε αργά το βράδυ ανακοίνωση, αναφέροντας πως η Γαλλία παραμένει «φίλη του Ισραήλ» και στηλίτευσε τις «υπερβολικές» εκφράσεις του κ. Νετανιάχου.

Ο γάλλος πρόεδρος επέκρινε επίσης τις ισραηλινές επιχειρήσεις στο έδαφος του Λιβάνου, επαναβεβαιώνοντας ωστόσο το δικαίωμα του εβραϊκού κράτους στη νόμιμη άμυνα.

«Λυπάμαι που ο πρωθυπουργός Νετανιάχου έκανε άλλη επιλογή», αντί να ακούσει την έκκληση του Παρισιού και της Ουάσιγκτον να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και «ανέλαβε αυτή την ευθύνη, ιδιαίτερα (διατάσσοντας) χερσαίες επιχειρήσεις στο λιβανικό έδαφος», είπε.

Επιμένοντας στη «συνέπεια» της γαλλικής θέσης, ο κ. Μακρόν επανέλαβε ταυτόχρονα την «αλληλεγγύη» του Παρισιού στο Ισραήλ που χρειάζεται να προστατεύσει την «ασφάλειά του». Στο σημείωμα των υπηρεσιών του στη γαλλική προεδρία υπενθυμίζεται πως η Γαλλία «κινητοποίησε στρατιωτικά της μέσα» για να βοηθήσει στην αναχαίτιση της επίθεσης του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με κάπου 200 βαλλιστικούς πυραύλους στην αρχή της εβδομάδας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανήγγειλε εξάλλου πως θα υποδεχθεί αύριο στο Ελιζέ οικογένειες γαλλοϊσραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα.

Στη Γάζα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου κάνει «λάθος», που θα βλάψει «την ασφάλεια του Ισραήλ αύριο», πλειοδότησε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στη συνέντευξή του στον France Inter, προειδοποιώντας εναντίον του «μίσους» που γεννά αυτό που συμβαίνει στον πολιορκημένο και ερειπωμένο παλαιστινιακό θύλακο.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ