Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ -Εγκαταλείπουν την πόλη Αμερικανοί και Ευρωπαίοι

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ -Εγκαταλείπουν την πόλη Αμερικανοί και Ευρωπαίοι

Οι Ταλιμπάν έχουν αρχίσει να εισέρχονται στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ από όλες τις πλευρές, ανακοίνωσε σήμερα το αφγανικό υπουργείο Εσωτερικών, καθώς προσωπικό των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζήτησαν ασφαλές καταφύγιο.

Μέλη «κεντρικών» ομάδων των ΗΠΑ εργάζονται από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ, ενώ αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως αρκετά μέλη του προσωπικού της ΕΕ μετακινήθηκαν σε ασφαλέστερη περιοχή της πρωτεύουσας που δεν έχει γίνει γνωστή.

Η ανταποκρίτρια του CNN, Clarissa Ward, ανέφερε πως θα πραγματοποιηθούν εκκενώσεις όλο το 24ωρο σε μια προσπάθεια να απομακρυνθούν «όλοι από την αμερικανική πρεσβεία» πριν από την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων των Αφγανών υπαλλήλων. «Μένει να δούμε αν θα έχουν τόσο χρόνο», καθώς γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η αφγανική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί την Καμπούλ.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με το Reuters εκπρόσωπος των Ταλιμπάν φέρεται να δήλωσε πως δεν έχουν καμία πρόθεση να «εκδικηθούν κανέναν», συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν υπηρετήσει στην κυβέρνηση ή τον στρατό της χώρας.

Μάλιστα ζήτησε από τους Αφγανούς πολίτες «να παραμείνουν στη χώρα τους και να μην φύγουν λόγω φόβου».

Μετά την προέλαση-αστραπή στην πρωτεύουσα, η ανταρτική οργάνωση διέταξε τους μαχητές της να απόσχουν από τη βία, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση όσων θέλουν να φύγουν και ζήτησε από τις γυναίκες να κατευθυνθούν σε προστατευμένες περιοχές, σύμφωνα με έναν ηγέτη των Ταλιμπάν στην Ντόχα.

Επιπλέον 1.000 αμερικανικοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν

Σύμφωνα με τον Guardian ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε να αναπτυχθούν στο Αφγανιστάν επιπλέον 1.000 αμερικανικοί στρατιώτες, οι οποίοι θα βοηθήσουν για την ασφαλή αποχώρηση όλων των Αμερικανών από την Καμπούλ.

Την ίδια ώρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, δήλωσαν σήμερα δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters. «Έχουμε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που φεύγει τώρα καθώς μιλάμε, η πλειονότητα του προσωπικού είναι έτοιμη να φύγει… η πρεσβεία εξακολουθεί να λειτουργεί», δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν σήμερα Κυριακή το πρωί την πόλη στρατηγικής σημασίας Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, χωρίς μάχη, θέτοντας πλέον υπό τον έλεγχό τους το τμήμα του οδικού δικτύου που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.<p>Πηγή: <a target="blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="blank" href="https://www.iefimerida.gr/kosmos/afganistan-oi-talimpan-mpaoinoyn-stin-kampoyl">Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ -Εγκαταλείπουν την πόλη Αμερικανοί και Ευρωπαίοι </a></p>

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ