Ξεκινά η δίκη για το σκάνδαλο της Folli Follie: Στο εδώλιο η οικογένεια Κουτσολιούτσου και άλλοι δέκα

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για μια σειρά από σοβαρά αδικήματα, όπως εγκληματική οργάνωση και απάτη, θα βρεθούν σήμερα -εκτός απροόπτου-  ο ιδρυτής της εταιρείας Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος του και μέχρι πρότινος ισχυρός άνδρας της εταιρείας Τζώρτζης, η σύζυγος του ιδρυτή Καίτη και ακόμα 10 στελέχη, που κατηγορούνται για την υπόθεση με τους παραποιημένους ισολογισμούς.

Η υπόθεση της Folli Follie, απασχολεί από το 2015 τις ελεγκτικές αρχές, όταν στην επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε αποσταλεί μία ανώνυμη επιστολή, στην οποία γινόταν λόγος για καταχωρήσεις ψευδών δαπανών και στοιχείων στους ισολογισμούς της εταιρείας.

Από την πολυετή δικαστική έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ότι η ζημιά που προκλήθηκε ανέρχεται στα 413 εκατομμύρια 78 χιλιάδες ευρώ τουλάχιστον, χωρίς ακόμα οι δικαστικές αρχές να είναι σε θέση να προσδιορίσουν επακριβώς το συνολικό ποσό.

Οι κατηγορίες

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα καθίσουν 13 εμπλεκόμενοι, οι οποίοι κατά περίπτωση αντιμετωπίζουν κατηγορίες για  μία σειρά από κακουργηματικές πράξεις όπως:

  • εγκληματική οργάνωση
  • πλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ
  • απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών  και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ
  • χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση
  • νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση


Επιπλέον, ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος αντιμετωπίζει και την κακουργηματική κατηγορία της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

 

Το βούλευμα

Όπως περιγράφεται στο πολυσέλιδο βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της απάτης, συγκροτώντας από το 2006 εγκληματική οργάνωση στην οποία εντάχθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα με διακριτούς ρόλους το καθένα.

Φέρονται να κατήρτιζαν πλαστά έγραφα τραπεζών ( statement), και να παρουσιάζουν ψευδώς τεράστια χρηματικά ποσά, ώστε να δείχνουν μία  εύρωστη οικονομική εικόνα.

Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται στο βούλευμα, σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο η εταιρεία είχε μόλις 60 ευρώ, οι κατηγορούμενοι εμφάνιζαν υπόλοιπο 70.000.000!

Τα πλαστά έγγραφα στέλνονταν από τους εμπλεκόμενους σε συνεργούς τους στην Κίνα και εκεί τα χρησιμοποιούσαν είτε για να λαμβάνουν δάνεια είτε για να προσελκύουν επενδυτές.

Επιπλέον, εμφάνιζαν ψευδώς τεράστιο κύκλο εργασιών στη Κίνα, με εικονικές συναλλαγές με ανύπαρκτες εταιρείες ή με εταιρείες που δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα, αλλά παρουσιάζονταν ως θυγατρικές.

Ακολούθως, τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των «ψευδοεταιρειών», στη Κίνα, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος μαζί με το γιο του, τις έστελναν στην Ελλάδα και ζητούσαν να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου υπό ομίλου που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα την Ευρώπη και τη Β. Αμερική.  Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με την κρίση του δικαστικού συμβουλίου, κατάφεραν να εξαπατήσουν το επενδυτικό κοινό και τα χρηματιστήρια, όπως επίσης και τα στελέχη των τραπεζών αποσπώντας με τη μορφή δανεισμού τεράστια χρηματικά ποσά.

Πετύχαιναν δε, να χειραγωγήσουν την αγορά και πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων, που αγόραζαν στη πραγματικότητα μια μετοχή σε ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό της πραγματικής της αξίας.

Απαλλαγές

Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας είχαν απαγγελθεί κατηγορίες σε ακόμα 16 άτομα, όμως το συμβούλιο πλημμελειοδικών αποφάσισε να μην οδηγηθούν σε δίκη και να απαλλαγούν με βούλευμα με το σκεπτικό ότι , αν και ήταν μεν μέλη του Δ.Σ. ή υπάλληλοι της εταιρείας ή εξωτερικοί συνεργάτες αυτής, δεν είχαν καμία σχέση με τον υποόμιλο στη Κίνα και με τα εκεί πεπραγμένα, ούτε είχαν τη δυνατότητα είτε την επιστημονική είτε την πραγματική ώστε να ελέγξουν τις πλαστές  καταστάσεις της εταιρείας. Όπως επισημαίνεται, οι περισσότεροι κατείχαν τις παραπάνω θέσεις στην Ελλάδα, μετά από πρόταση που τους είχε γίνει από τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ο οποίος τους είχε διαβεβαιώσει ότι η θέση τους θα είναι τιμητική και ότι δεν θα χρειαζόταν να προβούν σε καμία ενέργεια. Για δύο εμπλεκόμενους η δίωξη έπαυσε, διότι έχουν αποβιώσει.

 Copyright © 2014 - 2022 YSTEROGRAFO NEWS