Κοροναϊός: Ανησυχία για την βρετανική μετάλλαξη σε Αθήνα και Κρήτη – Διαπιστώθηκαν 26 τέτοια κρούσματα

Κοροναϊός: Ανησυχία για την βρετανική μετάλλαξη σε Αθήνα και Κρήτη – Διαπιστώθηκαν 26 τέτοια κρούσματα

Έντονο προβληματισμό τόσο στην επιστημονική επιτροπή όσο και στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου υγείας έχουν προκαλέσει τα δύο «ορφανά» κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού από τη Μεγάλη Βρετανία που εντοπίστηκαν σε Αθήνα και Ηράκλειο Κρήτης.

 

Και αυτό γιατί είναι τα πρώτα κρούσματα χωρίς σαφή πηγή προέλευσης και η συγκεκριμένη μετάλλαξη παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα έως και 70%, αλλά έχει διαπιστωθεί ότι δεν επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Πάντως, και τα δύο άτομα είναι σε καραντίνα στο σπίτι τους μέχρι να βγει αρνητικό τεστ, ενώ γίνεται εκτεταμένη ιχνηλάτηση προκειμένου να διαπιστωθεί από που κόλλησαν.

 

26 τα «μεταλλαγμένα» από Μ. Βρετανία και Ντουμπάι

Ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά 26 κρούσματα από τη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη. Τα 24 από αυτά συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό, εντοπίστηκαν δηλαδή στις πύλες εισόδου και είναι ταξιδιώτες από τη Μ.Βρετανία και το Ντουμπάι.

 

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού «δεν είναι διαβατήριο»

Στο μεταξύ χθες παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό το εθνικό ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο οι πολίτες θα μπορούν να λάβουν είτε μέσω του gov.gr είτε μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Το έγγραφο περιέχει μόνο τα αναγκαία στοιχεία προκειμένου να είναι δυνατή η ταυτοποίηση του πολίτη, ενώ διαθέτει τρεις δικλίδες ασφαλείας ώστε να διασφαλίζεται το αδιάβλητο: QR code, μοναδικό κωδικό και ψηφιακή σφραγίδα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «ξεκινά και η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού. Είναι ακόμα μια ελληνική καινοτομία. Θα καταχωρείται αυτόματα στην ψηφιακή θυρίδα του κάθε πολίτη για να αξιοποιεί αυτό το πιστοποιητικό όπως αυτός κρίνει. Είναι, δε, και μια δικλίδα ασφάλειας διότι μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ο νόμιμος εμβολιασμός». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «δεν πρόκειται για κανέναν περιορισμό, θα μας διευκολύνει να απαλλαγούμε από τους περιορισμούς που θέτει ο Covid στις μετακινήσεις». Διευκρινίσεις έδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, λέγοντας πως «το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι διαβατήριο. Το λέω αυτό, γιατί έχει ακουστεί ότι θα επιβάλλεται για να μετακινηθεί κάποιος από τη μία χώρα στην άλλη. Όχι, δεν θα επιβάλλεται».

 

Στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση Μητσοτάκη για το πιστοποιητικό

Στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη θα θέσει προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης την πρότασή του για την καθιέρωση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού που θα καθιστά ελεύθερες τις μετακινήσεις για τους εμβολιασμένους στη ζώνη του Σένγκεν. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη θερμή μέχρι στιγμής υποδοχή της πρότασής του για την υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. «Είναι κάτι το οποίο αφορά ιδιαίτερα τον τουρισμό μας και τις προοπτικές της οικονομίας μας, ειδικά ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου. Ήδη την πρωτοβουλία του έχουν χαιρετήσει ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

 

«Ναι» από την ΙΑΤΑ – Ποιες αεροπορικές διαφωνούν

Παράλληλα έλαβε ένα ηχηρό «ναι» από την ΙΑΤΑ. «Η ελληνική πρόταση αφορά ένα εναρμονισμένο πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της κινητικότητας σε διεθνή κλίμακα, κάτι το οποίο αποτελεί τη βάση για την αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδα πριν από την κρίση. Το αίτημα για εναρμονισμένη, ασφαλή επανεκκίνηση στον κλάδο των αερομεταφορών είναι πιο επείγον από ποτέ λόγω των lockdowns και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ , Alexandre de Juniac, σε μία ένθερμη στήριξη της πρότασης Μητσοτάκη. Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες εμφανίζονται διχασμένες - με κάποιες , όπως η αυστραλιανή Quantas, να τάσσονται υπέρ και άλλες,όπως η Lufthansa, να δηλώνουν ότι δεν σκέφτονται «προς το παρόν» να ζητούν τέτοια πιστοποιητικά από τους επιβάτες.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ