Συζήτηση ευρωβουλευτών με την Λαγκάρντ- Στο τραπέζι το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης και το ψηφιακό ευρώ

Συζήτηση ευρωβουλευτών με την Λαγκάρντ- Στο τραπέζι το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης και το ψηφιακό ευρώ

Η επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου συζήτησε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με το πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης και το ψηφιακό ευρώ.

Η Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές της επιτροπής ότι, παρά την βελτίωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει με το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας ώστε να διατηρηθούν τα οικονομικά κίνητρα που προκύπτουν από τα αρνητικά επιτόκια που θα εξασφαλίσουν την οικονομική ανάκαμψη. Ανέφερε ότι η οικονομία θα συνεχίσει να χρηματοδοτείται σε αυτήν την κρίση.

Πέρα από τα ευνοϊκά δανειοδοτικά όρια, οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ενδεχόμενες παρενέργειες από τα συνεχιζόμενα αρνητικά επιτόκια ειδικά για την αγορά ακινήτων και την αυξανόμενη ζήτηση αλλά τη χαμηλή προσφορά, που μπορεί να φέρει νέα άνοδο των τιμών. Η Λαγκάρντ πάντως επέμεινε ότι στην παρούσα φάση η οικονομία βοηθιέται. Τόνισε ότι πρέπει να παρακολουθούνται στενά ενδεχόμενες παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν αλλά μέχρι στιγμής τα οφέλη της παρούσας οικονομικής πολιτικής υπερτερούν του κόστους.

Στη συζήτηση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου με την πρόεδρο της ΕΚΤ φαίνεται ότι απασχόλησε η οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ και οι ενδεχόμενες συνέπειες του υψηλού πληθωρισμού των ΗΠΑ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ. Η πρόεδρος εμφανίστηκε καθησυχαστική, όπως και καθ΄ όλη τη διάρκεια της συζήτησης σχετικά με τα αυξανόμενα ποσοστά πληθωρισμού στην ΕΕ, βλέποντας προσωρινότητα που σχετίζεται περισσότερο με την άνοδο των τιμών στην ενέργεια. Διαβεβαίωσε ότι θα παρακολουθούνται προσεκτικά τα δεδομένα.

Το σχέδιο για το «ψηφιακό ευρώ»
Τέλος, οι ευρωβουλευτές της επιτροπής ρώτησαν για το σχεδιασμό του ψηφιακού ευρώ. Το ψηφιακό ευρώ αποτελεί πρωτοβουλία της ΕΚΤ με την οποία επιδιώκεται να αποτελέσει μια ηλεκτρονική μορφή χρήματος κεντρικής τράπεζας προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σαν τα τραπεζογραμμάτια, απλώς σε ψηφιακή μορφή. Σύμφωνα με το πλάνο της ΕΚΤ, το ψηφιακό ευρώ θα δώσει τη δυνατότητα για γρηγορότερες, πιο εύκολες και ασφαλείς καθημερινές πληρωμές. Δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει το ευρώ στη φυσική του μορφή. Το φιλόδοξο σχέδιο για το ψηφιακό ευρώ αποτελεί πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική στη ψηφιακή εποχή.

Όπως ενημέρωσε η πρόεδρος, Κ. Λαγκάρντ, το ψηφιακό ευρώ θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 14 Ιουλίου. Υπάρχουν τεχνικές και όχι μόνο, λεπτομέρειες, που αφορούν την πρόσβαση σε αυτό όσων δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό, την αξιοποίηση του για πληρωμές και όχι για επενδύσεις καθώς και ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS