Σύψας: Βράζει η επιδημία στα βόρεια σύνορά μας -Θέμα χρόνου το μεγάλο ατύχημα με τα πανηγύρια

Σύψας: Βράζει η επιδημία στα βόρεια σύνορά μας -Θέμα χρόνου το μεγάλο ατύχημα με τα πανηγύρια

«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία του κορωνοϊού. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα» τόνισε σήμερα ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.

«Ο κορωνοϊός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας»
Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο τουρισμός έχει τα ρίσκα του, ωστόσο από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα που είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα είχαμε περίπου και 120 κρούσματα σε Έλληνες πολίτες για τα οποία δεν ξέρουμε από πού ήρθαν. Τα λεγόμενα «ορφανά». Δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα έχουμε και διασπορά στην κοινότητα. «Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ενώ σημείωσε πως είναι σαφές ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλάζουν κάθε μέρα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας. 

Κορωνοϊός και πανηγύρια
Αναφορικά με τα πανηγύρια και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες αναρωτήθηκε πώς  θα νιώσουν οι διοργανωτές αν αρρωστήσουν 10 άτομα από αυτή την εκδήλωση ή πεθάνει κάποιος προσθέτοντας. «Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι». 

«Τα μέτρα μπορεί να ξαναρθούν»
Επιπροσθέτως, επεσήμανε πως ενδεχομένως να ληφθούν κ άλλα μέτρα στο άμεσο μέλλον. Αν αυξηθούν τα κρούσματα τα μέτρα μπορούν να ξαναρθούν ανά πάσα στιγμή. «Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις», η κατάσταση είναι δυναμική και πως οι επιλογές είναι δύο. Η μια είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν ανέβει η επιδημία και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα θα καταστραφεί η οικονομία οπωσδήποτε και η άλλη είναι επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας. «Αν παίζουμε με την επιδημία παίζουμε και με την οικονομία».

Αναφορικά με το εμβόλιο ο καθηγητής είπε πως υπάρχουν 2 τουλάχιστον ήδη εμβόλια τα οποία δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσεως 3 που είναι η τελική μελέτη. Αν αυτές οι μελέτες είναι επιτυχημένες τότε θα προχωρήσουν στην αδειοδότηση. «Ενδεχομένως όντως να έχουμε αδειοδότηση ένός ή 2 εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο». 
Παράλληλα επεσήμανε πως για να έχουμε την λεγόμενη ανοσία της αγέλης πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 70% του ελληνικού πληθυσμού δηλαδή θέλουμε 7.000.000 δόσεις  ή 14.000.000 αν είναι 2 δόσεις το εμβόλιο ενώ ανέφερε πως «μπορεί να έχουμε πόλεμο των εμβολίων και πως αν οι κλινικές μελέτες αποτύχουν τότε δεν θα έχουμε το εμβόλιο». 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS