Γαλλικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα θέλει να σώσει την καλοκαιρινή σεζόν»

Γαλλικά ΜΜΕ: «Η Ελλάδα θέλει να σώσει την καλοκαιρινή σεζόν»

Σε ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας Le Monde με τίτλο «Κορωνοϊός: στην Ελλάδα, το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών, ένα τεστ πριν από την τουριστική περίοδο» σημειώνεται πως σε θερμοκρασίες που φέρνουν τον πρώτο καύσωνα, οι κάτοικοι της πόλης έσπευσαν στη θάλασσα, προσπαθώντας να συμμορφωθούν με τα προτεινόμενα μέτρα αποστασιοποίησης για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Από τις 8 π.μ. το Σάββατο 16 Μαΐου, η Fidanka Milano βρίσκεται στη θέση της μπροστά από το γραφείο εισιτηρίων στη Βουλιαγμένη, 18 χλμ νότια της Αθήνας. Γάντια, μάσκα μαύρου υφάσματος, πρέπει να μετρά τον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται και φεύγουν» αναφέρει το γαλλικό δημοσίευμα. Η αμμώδης παραλία, που εκτείνεται σε μήκος πάνω από 650 μέτρα, μπορεί κανονικά να φιλοξενήσει έως 3.000 άτομα, αλλά λόγω των μέτρων αποστασιοποίησης, που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού, μόνο 1.500 άτομα μπορούν να βρίσκονται στην παραλία.

Το τεστ των ανοικτών παραλιών στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά από τις 23 Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία επιβλήθηκε η καραντίνα στην Ελλάδα, οι διαχειριστές των οργανωμένων παραλιών, εστιατόρια ή μπαρ, που διαθέτουν ξαπλώστρες και ομπρέλες στις 515 ακτές της χώρας μπόρεσαν να επιστρέψουν στην εργασία τους, αυτό το Σαββατοκύριακο, νωρίτερα από το αναμενόμενο λόγω του καύσωνα με θερμοκρασίες, που πλησιάζουν τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Γέμισαν κόσμοι οι οργανωμένες παραλίες το πρώτο Σαββατοκύριακο άρσης των μέτρων / Φωτογραφία: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στο δημοσίευμα της Le Monde σημειώνεται πως το μεσημέρι, η παραλία της Βουλιαγμένης είναι ήδη γεμάτη και μπορεί να φιλοξενήσει μόνο δώδεκα ακόμη άτομα. «Ασφυκτιώ κάτω από τη μάσκα μου, είναι πολύ κουραστικό να δουλεύω υπό αυτές τις συνθήκες, αλλά πρέπει να σεβόμαστε τους κανονισμούς για να καθησυχάσουμε όλους. Αυτή η πρώτη μέρα είναι μια δοκιμή για ολόκληρη τη σεζόν!», αναφέρει στη γαλλική εφημερίδα η Fidanka.

Το προσωπικό είναι απασχολημένο παντού, οι ξαπλώστρες ψεκάζονται με σπρέι μόλις φύγει ένας πελάτης, το έδαφος λειαίνεται με τσουγκράνα. Τριάντα άτομα εργάζονται στη μονάδα, περίπου δέκα ακόμη άτομα προσλήφθηκαν για να ανταποκριθούν στα μέτρα που επέβαλε η υγειονομική κρίση. Με ένα μεγάφωνο, οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται υπενθυμίζονται τακτικά στους κατοίκους της πόλης βγήκαν για βόλτα.

Να επιτρέψουμε στους Αθηναίους να απολαύσουν τη θάλασσα

«Πρέπει να επιτρέψουμε στους Αθηναίους να απολαμβάνουν τη δροσιά της θάλασσας, αλλά για την προστασία όλων των επισκεπτών είναι απαραίτητο να εφαρμόζονται μέτρα αποστασιοποίησης, δηλαδή τουλάχιστον 4 μέτρα απόστασης μεταξύ των ομπρελών και όχι περισσότερο από 40 άτομα ανά 1.000 τ.μ.», εξηγεί στο δημοσίευμα ο Χρήστος Πέτσας, διευθυντής της μονάδας, που ανήκει στον ελληνικό οργανισμό που διαχειρίζεται τα δημόσια ακίνητα.

Ανήσυχος, ο Χρήστος προβλέπει «πτώση κατά 80% των ξένων παραθεριστών που έρχονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα αυτό το καλοκαίρι». Αλλά μετά από αυτήν την πρώτη επιτυχημένη μέρα, μπορούμε να πούμε στους τουρίστες ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να έρχονται διακοπές στην Ελλάδα», ελπίζει.

Καθισμένος σε μια ξαπλώστρα, όπου έβαλε προσεκτικά την μπλε του πετσέτα, ο Ιάσωνας Παπαδόπουλος χαίρεται που μπορεί να κάνει το πρώτο του θαλάσσιο μπάνιο της χρονιάς. «Ήμασταν περιορισμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιορίσαμε τη ζημιά, καθώς είχαμε λίγους θανάτους στη χώρα μας. Αλλά τώρα θέλουμε να ζήσουμε ξανά, να επωφεληθούμε ξανά από τις όμορφες παραλίες μας», αναφέρει ο νεαρός που πλήρωσε εισιτήριο 5 ευρώ για να απολαύσει «μέχρι το ηλιοβασίλεμα την ακτή με τους φίλους του».

Αλλά πίσω από το χαμόγελό του, ο Ιάσονας είναι ανήσυχος, ο ίδιος όπως και όλη του η οικογένεια εργάζεται στον τουρισμό: «Εάν οι ξένοι τουρίστες δεν έρθουν αυτό το καλοκαίρι, πολλοί από εμάς κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά μας.

Στην Ελλάδα οι πολίτες δεν μπορούν να ταξιδέψουν όπως πριν

Ούτε οι Έλληνες μπορούν να ταξιδέψουν όπως πριν, λόγω των οικονομικών συνεπειών της καραντίνας για τον κορωνοϊό. Ίσως η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης του κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να επιτρέψει στους Έλληνες που επλήγησαν από την κρίση να απολαύσουν τις διακοπές τους, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα τους επαγγελματίες του τουρισμού, σημειώνει το δημοσίευμα της Le Monde.

Ύφεση 10% στην Ελλάδα προβλέπει το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει ύφεση 10% του ΑΕΠ το 2020, και το ποσοστό ανεργίας θα μπορούσε να υπερβεί και πάλι το όριο του 20% φέτος.

Αντιμέτωπη με αυτές τις δραματικές προβλέψεις, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα για να επανεκκινήσει τη μηχανή, σε μια χώρα όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ. Πολλές θαλάσσιες και αεροπορικές γραμμές θα ξαναρχίσουν σταδιακά κατά τη διάρκεια του μήνα.

Ανοίγουν οι μετακινήσεις στην ηπειρωτική Ελλάδα

Από τη Δευτέρα, οι Έλληνες θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, την Κρήτη ή την Εύβοια. Οι πτήσεις εσωτερικού ξαναρχίζουν επίσης, ενώ ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν προγραμματίσει πτήσεις από και προς άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ήδη από τον Μάιο.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε την Πέμπτη «να βρει έναν τρόπο να επιστρέψει ο κόσμος με ασφάλεια». «Είμαστε ανοιχτοί για να ξεκινήσει η σεζόν την 1η Ιουλίου, (…) αυτό το καλοκαίρι θέλουμε να έχουμε ένα μεγάλο μερίδιο από τη τουριστική πίτα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το Σάββατο το απόγευμα, στη Βουλιαγμένη, ο Αντώνης Γεωργιάδης, ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης, επιθεώρησε τους χώρους, συνοδευόμενος από το δήμαρχο της πόλης: «Καταφέραμε να περιορίσουμε την επιδημία με μόνο 160 νεκρούς αυτήν τη στιγμή. Εδώ και δύο εβδομάδες, πραγματοποιήσαμε μια σταδιακή άρση του περιορισμού, η οποία ήταν επιτυχής καθώς δεν παρατηρήσαμε καμία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Πρέπει τώρα να αντιμετωπίσουμε μια νέα πρόκληση, την οικονομική ανάκαμψη. Ο τουρισμός, ακόμα κι αν θα είναι λιγότερο σημαντικός από ότι άλλες χρονιές, πρέπει να επανεκκινήσει με κάθε κόστος αυτό το καλοκαίρι! "Το ρεπορτάζ συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ρεπορτάζ της γαλλικής τηλεόρασης για την Ελλάδα

Στη σημερινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού France 3 «Nous Les Europeéns», που παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Francis Letelier, με θέμα τον τουρισμό, παρουσιάστηκε εκτενές ρεπορτάζ περίπου 11 λεπτών, της Alexia Kefalas από την Ελλάδα. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι η Αθήνα ξυπνά σιγά σιγά από το λήθαργο και υπάρχουν πολύ λίγοι τουρίστες για να επισκεφθούν τους θησαυρούς της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

«Παρόλο που για πολύ καιρό μας λέγαν ότι είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, τα τρομερά παιδιά, τώρα θεωρώ ότι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ξέρουμε να πειθαρχούμε όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004, αυτή τη φορά για την υγεία μας», αναφέρει κάτοικος της Πλάκας, στην Αθήνα.

Με 164 θύματα και περίπου 3000 κρούσματα του κορωνοϊού σε 10 εκ. κατοίκους, η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που είχε χειρίστηκε καλύτερα την επιδημία του κορωνοϊού, σημειώνει το ρεπορτάζ. Παρότι υπήρχαν όλα τα στοιχεία μιας νέας τραγωδίας - η χώρα έχει το μεγαλύτερο αριθμό ηλικιωμένων στην Ευρώπη - και κυρίως, βγαίνει από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και επώδυνων περικοπών του προϋπολογισμού.

Επομένως, πως η Ελλάδα κατάφερε να προφυλαχτεί; Σε απάντηση το ρεπορτάζ δείχνει το μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι η προτεραιότητά μας είναι να σώσουμε τις ζωές και για το λόγο αυτό επιβάλαμε πολύ νωρίτερα πρωτοφανή μέτρα σε κατάσταση ειρήνης.

Στη συνέχεια, το ρεπορτάζ αναφέρεται στις δυνάμεις των ΜΑΤ οι οποίες έδρασαν και αυτές αμέσως με τρόπο αποφασιστικό στην τήρηση των μέτρων αποστάσεων. Κλείσιμο των συνόρων, καραντίνα σε ταξιδιώτες, ανίχνευση όλων των θετικών περιπτώσεων καθώς και μηνύματα σε τρεις γλώσσες (και γαλλικά) από τις περιπολίες της αστυνομίας, σε για να αποτρέψουν τις εξόδους.

Αναφορές και στον «ευθύ» και «αυστηρό» Νίκο Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, ευθύς, με αυστηρό τόνο, ακόμα και με την άρση του περιορισμού, ενισχύει την επιτήρηση του πληθυσμού, από το ένα άκρο στο άλλο της χώρας.

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ παρουσιάζει δηλώσεις του Ν. Χαρδαλιά σχετικά με το τρόπο διαχείρισης των κρουσμάτων αυτής της επιδημίας του κορωνοϊού κατά περιοχές. Αυτή η συστηματική ανίχνευση συνοδεύεται από επικοινωνιακά μηνύματα που παρουσιάζονται από όλους τους σταθμούς.

Το ρεπορτάζ δείχνει το σχετικό επικοινωνιακό σποτ της πολιτικής προστασίας. «Οι Έλληνες γνώριζαν ότι αν πάνε στο νοσοκομείο θα είχαν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες», αναφέρει νέας κάτοικος. Μετά από χρόνια λιτότητας και δραστικές περικοπές, το σύστημα υγείας στην Ελλάδα ήταν σε άσχημη κατάσταση.

Οι μονάδες των επειγόντων περιστατικών παραδόξως, ανάπνευσαν με τον περιορισμό αλλά μόνο προσωρινά. Ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, μιλά για τα προβλήματα της κατάστασης των νοσοκομείων. Από την εποχή που η Ελλάδα ετέθη σε δημοσιονομική εποπτεία από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, o προϋπολογισμός της ελέγχεται και είναι δύσκολο να ζητήσει ένα νέο δάνειο από την ΕΕ.

Στη γενναιοδωρία των εφοπλιστών στράφηκε η Ελλάδα

Η ελληνική κυβέρνηση στράφηκε στη γενναιοδωρία των εφοπλιστών, όπως το ίδρυμα Onassis, που αγόρασε περίπου 13 εκ. μάσκες από την Κίνα. Μιλά σχετικά η Αφροδίτη Παναγιώτου, διευθύντρια του ιδρύματος. Και δεν είναι μόνο οι εφοπλιστές, η Κίνα πρόσφερε επίσης στην Ελλάδα μάσκες και η Coscο που κατέχει το λιμάνι του Πειραιά από το 2016, μοίρασε πακέτα με μάσκες σε τρεις δήμους του Πειραιά, κάτι που χαιρετίστηκε από του Έλληνες αν και δεν είναι ανόητοι, γνωρίζουν ότι οι επενδυτές του Πεκίνου, στοχεύουν στην ιδιωτικοποίηση της κρατικής εταιρείας. Σήμερα η μάσκα είναι υποχρεωτική με πρόστιμο 135 ευρώ, η οικονομική δραστηριότητα έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο, οι καταστηματάρχες φορούν μάσκες.

Η κρίση χτύπησε με ισχύ τον τουρισμό στην Ελλάδα

Μια κρίση που χτύπησε με μεγάλη δύναμη την τουριστική βιομηχανία. Περίπου 30 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι, τρεις φορές περισσότεροι από τον πληθυσμό της.

Ο τουρισμός είναι ο δεύτερος πυλώνας της οικονομάς μετά την εμπορική ναυτιλία, ο τομέας απασχολεί έναν εργαζόμενο στους πέντε και τα έσοδα από το τουρισμό ανέρχονταν στα 18 δις περίπου. Με τον περιορισμό, η δραστηριότητα μειώθηκε περισσότερο από 80%.

Στη Εύβοια τα ξενοδοχεία υποδέχονταν τους τουρίστες τη σαιζόν που άρχιζε μέσα Μαρτίου και τέλειωνε τον Οκτώβριο. Όλα είναι έτοιμα εδώ και δυο μήνες για να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες. Η προτεραιότητα των αρχών στην Ελλάδα είναι να σωθεί η τουριστική περίοδος, σημειώνει το ρεπορτάζ.

«Η Ελλάδα θέλει να σώσει την καλοκαιρινή σεζόν»

Τέλος, σε άρθρο της Journal du Dimanche με τίτλο «Η Ελλάδα θέλει να σώσει την καλοκαιρινή σεζόν» σημειώνεται πως η συντηρητική κυβέρνηση υποσχέθηκε ότι η τουριστική περίοδος, απαραίτητη για την οικονομία της, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου. Χρειάστηκε ένα σύμβολο, ένα μνημείο ορόσημο της αρχαιότητας, για να σηματοδοτήσει την έναρξη της περίεργης τουριστικής περιόδου που ανακοινώθηκε στην Ελλάδα, παρά τον κορωνοϊό.

Μετά από δύο μήνες που παρέμεινε κλειστή, η Ακρόπολη θα ανοίξει ξανά τις πόρτες της στο κοινό τη Δευτέρα, όπως όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της χώρας. Φυσικά, με την υποχρέωση σεβασμού των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Θα ακολουθήσουν καφέ και εστιατόρια την 1η Ιουνίου, μουσεία στις 15 Ιουνίου.


Το Σάββατο, περίπου 500 ιδιωτικές παραλίες λειτούργησαν ξανά στην Ελλάδα, ενώ το θερμόμετρο στη χώρα υπερβαίνει τους 30 βαθμούς. Ο συντηρητικός πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχέθηκε την Πέμπτη πως θα βρει «έναν τρόπο να προκειμένου να ξανάρθουν οι άνθρωποι με πλήρη ασφάλεια», υπολογίζοντας στην επιστροφή των καλοκαιρινών επισκεπτών «στο τέλος Ιουλίου», αφού ανακοίνωσε πριν από δεκαπέντε μέρες, το άνοιγμα της σεζόν την 1η Ιουλίου.

Όπως σημειώνεται ο αρχηγός της κυβέρνησης στην Ελλάδα διαχειρίστηκε την υγειονομική κρίση με σύνεση και αποτελεσματικότητα, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα πριν τους Ευρωπαίους εταίρους του, λαμβάνοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού και τις αδυναμίες του νοσοκομειακού συστήματος.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα έχει επί του παρόντος μόνο 2.770 κρούσματα κορωνοϊού και 156 θανάτους. Αλλά ο Μητσοτάκης γνωρίζει ότι παίζει τα πάντα αυτό το καλοκαίρι. Έτοιμα να ξεκινήσουν, τα ξενοδοχεία στην καρδιά της πόλης θα ανοίξουν τις πόρτες τους στις αρχές Ιουνίου, και στη συνέχεια τα εποχικά ξενοδοχεία, ειδικά στα νησιά, στις αρχές Ιουλίου. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα φορολογικά μέτρα για τη στήριξή τους. Ωστόσο, πολλά πρακτικά ερωτήματα παραμένουν. Τι γίνεται με το πρωινό που λαμβάνεται συνήθως στην τραπεζαρία, τις πισίνες που διαθέτουν πολλές εγκαταστάσεις;

Το πρωτόκολλο για τα ξενοδοχεία που θα επιβάλει η Ελλάδα

«Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το πρωτόκολλο που θα ακολουθηθεί, την επόμενη εβδομάδα, αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ελλήνων ξενοδόχων. Θα πρέπει να διατηρηθεί μια ισορροπία μεταξύ της υγειονομικής πλευράς και της πλευράς του ξενοδοχείου, έτσι ώστε ο πελάτης να αισθάνεται ότι μπαίνει σε ξενοδοχείο και όχι σε νοσοκομείο. Αλλά δεν τίθεται θέμα, για παράδειγμα, σχετικά με τη δημιουργία διαβατηρίου υγείας. Οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση αυτό που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Τετάρτη, ή σύμφωνα με διμερείς συμφωνίες μεταξύ χωρών».

Η Ελλάδα διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην κατάρτιση των ομολογουμένως, μη δεσμευτικών προτάσεων, που υπέβαλαν αυτήν την εβδομάδα οι Βρυξέλλες. Η Αθήνα πέτυχε οι αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια να αναδιοργανώσουν τις φάσεις του check-in και της παράδοσης αποσκευών για να αποφεύγεται η πολυκοσμία και να ενθαρρύνουν τους επιβάτες να φορούν μάσκες. Καλά νέα για την εθνική αεροπορική εταιρεία, Aegean Airlines, η οποία μεταφέρει 14 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Τα σύνορα της ΕΕ δεν αναμένεται να ανοίξουν ξανά πριν το Σεπτέμβριο

Ωστόσο, τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναμένεται να ανοίξουν ξανά πριν από τον Σεπτέμβριο, ενώ η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει για τα εσωτερικά σύνορα ... «Θα προτιμούσαμε να δούμε Γάλλους τουρίστες να έρχονται παρά τους Άγγλους, επειδή η υγειονομική κρίση αντιμετωπίστηκε καλύτερα στη Γαλλία», αναφέρει ένας διευθυντής ξενοδοχείου.

Η ελληνική πρόταση για διεξαγωγή τεστ σε ταξιδιώτες εβδομήντα δύο ώρες πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο, δεν έγινε αποδεκτή. Όμως, οι επιβάτες που θα επιβιβάζονται, από το λιμάνι του Πειραιά ή της Ραφήνας, στα λευκά και μπλε φέρρυ με κατεύθυνση στο μικρό τους παράδεισο, θα υπόκεινται σε έλεγχο θερμοκρασίας τους, πριν επιβιβαστούν. Θα πρέπει επίσης, να φορούν μάσκα, όπως στο μετρό ή τα λεωφορεία στην Αθήνα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS