Ο καθηγητής Σύψας περιγράφει τον Νο1 κίνδυνο κορωνοϊού στις παραλίες

Ο καθηγητής Σύψας περιγράφει τον Νο1 κίνδυνο κορωνοϊού στις παραλίες

Το ότι τα μέτρα θα μας «συντροφεύουν» μέχρι τη στιγμή που η επιστημονική κοινότητα θα βρει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό εκτίμησε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

«Οι πολίτες θα ζουν με μέτρα για τουλάχιστον έναν χρόνο μέχρι να έρθει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό», ξεκαθάρισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, αναφέροντας ότι και του χρόνου το καλοκαίρι θα υπάρχουν μέτρα προκειμένου να μην ξεσπάσουν νέες εστίες μετάδοσης του ιού. Οπως εκτίμησε ο κ. Σύψας, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό πιθανότατα θα είναι έτοιμο σε 1 με 1,5 χρόνο από τώρα.

Σύψας: «Πιθανό δεύτερο κύμα τον χειμώνα»
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι να έχουμε το δεύτερο κύμα τον επόμενο χειμώνα, ελπίζουμε να είναι ηπιότερο από το κύμα της άνοιξης. Θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Ελπίζω να μη χρειαστεί να ξανακλειστούμε σπίτι», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο επιστροφής στην καραντίνα, το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας υπογράμμισε ότι «ξεκινάμε από πολύ καλές προϋποθέσεις. Έχουμε R0 κάτω από το μισό, πολύ καλό καιρό που κατά πασά πιθανότητα δεν ευνοεί τη μετάδοση του ιού, αλλά ο ιός δεν συγχωρεί τα λάθη… Αν συνεχίζουμε να συνωστιζόμαστε σε μεγάλους βαθμούς, μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα ή μπορεί να έχουμε ακόμη και επάνοδο του lockdown».

«Σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που θα είναι φορείς κορωνοϊού»
«To κομβικό σημείο στον τουρισμό είναι οι αεροπορικές συγκοινωνίες ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις πως θα λειτουργήσουν οι ευρωπαϊκές. Αν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκές θα υπάρχουν διμερείς αποφάσεις. Δεν τέθηκε θέμα τεστ πριν την επιβίβαση στο αεροπλάνο και προφανώς είναι τεχνικά δύσκολο. Το ιδανικό θα ήταν, αλλά είναι οικονομικά ασύμφορο εκατομμύρια τεστ για εκατ. τουρίστες».

Την ίδια ώρα ο λοιμωξιολόγος μιλώντας για τον τουρισμό στον τηλεοπτικό σταθμό υπογράμμισε ότι θα υπάρχει χρήση μάσκας στις αεροπορικές συγκοινωνίες, διαφορετικός τρόπος που θα προσέρχονται οι τουρίστες στο αεροδρόμιο, καινούργια φίλτρα στον εξαερισμό του αεροσκάφους. «Παρόλα αυτά θα υπάρχει ένας σχετικός κίνδυνος εισροής τουριστών που θα είναι φορείς», σημείωσε.

«Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό στον τουρισμό μας» είπε.. Για το γεγονός ότι τα αεροπλάνα δεν θα ταξιδεύουν με τους μισούς επιβάτες όπως τα πλοία, εκτίμησε ότι ο βασικός λόγος είναι οικονομικός.

«Να προσέξουμε τον συνωστισμό στις παραλίες»
Καταληκτικά, αναφορικά με τις παραλίες ο κ. Σύψας σχολίασε ότι «όλα είναι θέμα συνήθειας. Το βασικό είναι το μπάνιο. To ότι στριμωχνόμαστε σε ένα beach bar θα το στερηθούμε για ένα καλοκαίρι». «Πρέπει να προσέξουμε τον συνωστισμό στις παραλίες, για να μην ξανακλείσουν. Το αντισηπτικό αρκεί. Ο ιός δεν μεταδίδεται από τη θάλασσα, από το νερό», είπε χαρακτηριστικά.

«Το πλαίσιο ασφαλείας δεν είναι τόσο δύσκολα εφαρμόσιμο, το ξενοδοχείο δεν μετατρέπεται σε νοσοκομείο, υπάρχουν κανόνες, αλλά σχετικά απλοί και εύκολα εφαρμόσιμοι για τα ελληνικά ξενοδοχεία», κατέληξε ο κ. Σύψας.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS