Στάθης Τσούκαλος, γ.γ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: Αδικαιολόγητη δυσπιστία έναντι των εμβολίων

Στάθης Τσούκαλος, γ.γ Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών: Αδικαιολόγητη δυσπιστία έναντι των εμβολίων

Όλα τα µέχρι τώρα αδειοδοτηθέντα εµβόλια από Ε.Ε. και ΗΠΑ είναι ασφαλή και ιδιαίτερα αποτελεσµατικά. Eχουν ξεπεράσει, µάλιστα, τις προσδοκίες της παγκόσµιας επιστηµονικής κοινότητας. Ποτέ µέχρι σήµερα δεν δοκιµάστηκε στην πράξη φάρµακο ή εµβόλιο σε τόσο πολλούς σε τόσο σύντοµο διάστηµα, και µάλιστα φανερά, µπροστά στα µάτια όλων µας

Oπως κάθε παρέµβαση, χειρουργική ή φαρµακευτική, έχει κάποιες πιθανότητες εµφάνισης παρενεργειών ή επιπλοκών, έτσι και µε τον συγκεκριµένο εµβολιασµό. Θα τολµούσα να πω, γι’ αυτόν, µικρότερες.

Το τελευταίο διάστηµα έχει αναπτυχθεί µια αδικαιολόγητη δυσπιστία απέναντι σε κάποια εµβόλια. Αυτή τροφοδοτήθηκε από µια επικοινωνιακή, τουλάχιστον, επιπολαιότητα υψηλόβαθµων θεσµικών παραγόντων διαφόρων κρατών, ευτυχώς όχι δικών µας, και από µη κοινή και µη συντονισµένη διαχείριση του προβλήµατος από τα διάφορα κράτη.
Eίναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει η καταστροφική πανδημία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι παρενέργειες, αλλά η δυσπιστία και η έλλειψη εμβολίων
Ποια είναι η πραγµατικότητα και πώς αντιµετωπίζουµε την αρνητική αυτή παράµετρο; Με την αλήθεια, που δεν είναι άλλη από τους αριθµούς.

Σήµερα στη χώρα µας πρέπει να έχουν µολυνθεί απ’ τον ιό (συµπτωµατικοί, ασυµπτωµατικοί, που το γνωρίζουν ή όχι), τουλάχιστον 1.000.000 άτοµα. Αυτό σηµαίνει ότι οι πιθανότητες που είχαµε µέχρι τώρα να νοσήσουµε ήταν 10% και από αυτούς θα πεθαίναν 1%.
Ποια είναι τα δεδοµένα για το πιο συκοφαντηµένο εµβόλιο, το ΑstraΖeneca; Εχουµε 4 θροµβοεµβολικά επεισόδια σε 1 εκατοµµύριο εµβολιασµών. ∆ηλαδή, 0,0004% να συµβεί θρόµβωση σε κάποιον, η οποία αντιµετωπίζεται - όχι πάντα επιτυχώς.

Μπορούµε, εν τέλει, να αποφύγουµε τον εµβολιασµό; Ασφαλώς όχι - είναι ο µόνος τρόπος να σταµατήσει η καταστροφική πανδηµία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουµε ότι το πρόβληµα δεν είναι οι παρενέργειες, αλλά η δυσπιστία και η έλλειψη εµβολίων. Το µεγαλύτερο µέρος του πλανήτη µας δεν έχει ακόµη πρόσβαση σε αυτά τα «σωτήρια» εµβόλια και αυτό είναι πραγµατικό πρόβληµα.

Μακάρι να είχαµε AstraZeneca από το προηγούµενο καλοκαίρι. Θα περιοριζόµαστε στους 300 θανάτους που είχαµε στις 11/9/2020, αντί των 12.000 που έχουµε σήµερα. ∆εν θα είχαµε το 2ο και 3ο lockdown και η οικονοµία θα ήταν από το 4ο τρίµηνο του 2020 σε αναπτυξιακή τροχιά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ