ΕΛΛΑΔΑ

Στα ύψη η ανησυχία για την εξάπλωση της πανδημίας

Στα ύψη παραμένει η ανησυχία των ειδικών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, η οποία πλέον παρατηρείται και σε περιοχές εκτός της Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα του Σαββάτου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 485 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 207 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 78 στη Θεσσαλονίκη, τα 24 στην Κοζάνη, τα 17 στην Καστοριά, τα 13 στα Ιωάννινα και τα 10 στη Βοιωτία.

Η Κοζάνη, από το πρωί της Παρασκευής βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού (Κατηγορία 4), με τον ΕΟΔΥ να εφαρμόζει αυστηρά περιοριστικά μέτρα, όπως καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης κ.α.

Μάλιστα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου της Παρασκευής, προειδοποίησε ότι αντίστοιχα μέτρα είναι πολύ πιθανό να εφαρμοστούν και στα Ιωάννινα, τα οποία παρουσιάζουν βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο.

Χθες, παράλληλα, επισκεπτόμενος την Κοζάνη, επεσήμανε ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη για όλη την χώρα», ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες «να τηρήσουν με αυστηρότητα και ευλάβεια τα μέτρα που έχουν συστήσει οι επιδημιολόγοι». «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσουμε τις προσπάθειες που έχουμε κάνει να πάνε χαμένες. Ο ελληνικός λαός έχει αποδείξει ότι στις δύσκολες καταστάσεις έχει αντανακλαστικά».

Την ίδια ώρα, αυτό που προβληματίζει τους ειδικούς είναι τα σταθερά υψηλά επίπεδα διασωληνωμένων ασθενών, οι οποίoi χθες ανήλθαν σε 83, δημιουργώντας ένα "σταθερό στρες" στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Από την πλευρά του, ο μεγάλος αριθμός των ημερήσιων θανάτων (10 το Σάββατο) αποδεικνύει τη μεγάλη διείσδυση του ιού στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Τα έκτακτα μέτρα στην Κοζάνη

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους.
  • Αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
  • Απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία των παρακάτω: δικαστήρια, εισαγγελίες, υποθηκοφυλακεία, κτηματολογικά γραφεία, αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια, ζωντανά θεάματα και ακροάματα, κινηματογραφικές προβολές, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα, κέντρα διασκέδασης, catering, μπαρ, μουσικές σκηνές, παιδότοποι, κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων (σ.σ. επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση), γυμναστήρια, εμποροπανηγύρεις, λιανεμπόριο, κομμωτήρια, συνέδρια, εκθέσεις και πάρκα ψυχαγωγίας.
  • Αναστέλλεται η λειτουργία της εστίασης -επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away).
  • Η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) εφαρμόζεται το μέτρο της τηλε-εκπαίδευσης.
  • Επιστρέφουν οι φόρμες μετακίνησης των πολιτών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
 ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
 Copyright © 2020 YSTEROGRAFO NEWS