Σπείρα Γεωργιανών άνοιγε σπίτια στην Αττική: Ο ρόλος οικιακής βοηθού-πληροφοριοδότη -Πώς δρούσαν
Φωτογραφία: ΕΛ.ΑΣ

Σπείρα Γεωργιανών άνοιγε σπίτια στην Αττική: Ο ρόλος οικιακής βοηθού-πληροφοριοδότη -Πώς δρούσαν

Σπείρα Γεωργιανών που είχε ρημάξει σπίτια σε περιοχές της Αττικής, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ, συλλαμβάνοντας πέντε μέλη της, ανάμεσά τους και το αρχηγικό.

Οι δράστες κατηγορούνται ότι από τον Νοέμβριο του 2021 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε διαρρήξεις και κλοπές σε περιοχές της Αττικής, όπως τη Νέα Σμύρνη, την Καλλιθέα και τον Βύρωνα.

Η δράση της σπείρας

Τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν τις οικίες-στόχους, τις οποίες «σημάδευαν». Στη συνέχεια κατόπτευαν και παρατηρούσαν για τυχόν ύπαρξη καμερών και συναγερμών, παρατηρούσαν τις κινήσεις των υποψήφιων θυμάτων τους, όταν αυτοί έβγαιναν από τα σπίτια, χρησιμοποιούσαν πληροφοριοδότες και τσιλιαδόρους, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων, για την προσέγγιση και τη διαφυγή από τους στόχους τους, χρησιμοποιούσαν «επιχειρησιακά» οχήματα, ιδιοκτησίας τους, τα οποία καταχωρούσαν σε στοιχεία άλλων ατόμων.

Αφού παραβίαζαν κλειδαριές, εισέβαλαν στις οικίες και άρπαζαν τιμαλφή και άλλα αντικείμενα, ενώ φρόντιζαν για την εξαφάνιση αποδεικτικών στοιχείων χρησιμοποιώντας καθαριστικά μέσα.

Οι δράστες χρησιμοποιούσαν κώδικες λέξεις προς αποφυγή ταυτοποίησής τους.

Σπείρα Γεωργιανών: Ο αρχηγός, ο τσιλιαδόρος και η οικιακή βοηθός

Τα μέλη της σπείρας, σύμφωνα με με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, είχαν συγκεκριμένους ρόλους

  • 44χρονος, ο οποίος κατείχε τον αρχηγικό ρόλο, ήταν παρών σε όλες τις περιπτώσεις διαρρήξεων-κλοπών, με ρόλο τσιλιαδόρου ή και φυσικού αυτουργού. Τοποθετούσε σημάδια σε οικίες-στόχους και πραγματοποιούσε κατοπτεύσεις των πολυκατοικιών και των γύρω περιοχών. Επιπλέον, ενημερωνόταν από τα υπόλοιπα μέλη για την διάθεση των κλοπιμαίων, λαμβάνοντας γνώση για τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζαν.
  • 38χρονος, κατέχοντας ιδιαίτερες γνώσεις και τεχνικές διάρρηξης, συνήθως ήταν ο φυσικός αυτουργός των διαρρήξεων, ενεργώντας πολλές φορές μόνος του. Προέβαινε σε κατόπτευση και προετοιμασία των οικιών-στόχων, ενώ επιτηρούσε τις κινήσεις των υποψήφιων θυμάτων, ενημερώνοντας σχετικά τους τσιλιαδόρους. Μετά τις διαρρήξεις μοιραζόταν τα κλοπιμαία με τον αρχηγό και διέφευγαν προς διαφορετική κατεύθυνση.
  • 34χρονος και 33χρονος, «επιχειρησιακά» μέλη της οργάνωσης (διαρρήκτες και πληροφοριοδότες), με το ρόλο είτε των φυσικών αυτουργών είτε των τσιλιαδόρων. Έλεγχαν τις κλειδαριές των στόχων τους, κατόπτευαν για τυχόν ύπαρξη συστημάτων ασφαλείας, ενεργούσαν διαρρήξεις, ενώ φρόντιζαν για την εξαφάνιση τυχόν αποδεικτικών στοιχείων προς αποφυγή της ταυτοποίησής τους.
  • 33χρονη, εκμεταλλευόμενη την ιδιότητά της ως οικιακή βοηθός, έδινε πληροφορίες στα υπόλοιπα μέλη, ενώ συνέβαλε στην παράνομη δραστηριότητά τους, καταχωρώντας τα επιχειρησιακά οχήματά τους στο όνομα συγγενικού της προσώπου.

Η δράση της οικιακής βοηθού είναι χαρακτηριστική σε περίπτωση κλοπής σε διαμέρισμα στον Βύρωνα. Τότε, η 33χρονη έδωσε πληροφορίες για την κλοπή και οι δράστες εισέβαλαν στο διαμέρισμα.

Κατά πληροφορίες, τα περισσότερα μέλη της σπείρας φέρεται να δήλωναν πολύ μικρά ή «μηδενικά» εισοδήματα στο κράτος, ενώ φέρεται να μην είχαν εντοπιστεί να εργάζονται.

Με τα χρήματα από τις έκνομες πράξεις τους αγόραζαν οχήματα, τα οποία τα χρησιμοποιούσαν στις διαρρήξεις. Ωστόσο, τα οχήματα δεν ήταν στο δικό τους όνομα, αλλά σε άλλα άτομα Γεωργιανής υπηκοότητας. Αυτό γινόταν για δύο λόγους: Πρώτον, οι ίδιοι δεν μπορούσαν να τα δικαιολογήσουν και δεύτερον για να μην μπορούν οι αρχές να τα κατασχέσουν άρα να μείνουν αποστερήσουν περιουσία από την εγκληματική οργάνωση.

Σπείρα Γεωργιανών: Τι κατασχέθηκε

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε οικίες και τις σωματικές έρευνες, μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • όχημα,
  • μοτοσυκλέτα,
  • 3 λάπτοπ,
  • 370 ευρώ,
  • πλήθος κινητών και καρτών SIM,
  • πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών,
  • πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων,
  • λοστός,
  • πλήθος ρολογιών και κοσμημάτων και
  • πλήθος κλειδιών

Από την έως τώρα έρευνα, έχουν εξιχνιασθεί -16- περιπτώσεις διαρρήξεων και κλοπών από οικίες, ενώ το παράνομο οικονομικό τους όφελος υπολογίζεται άνω των 690.000 ευρώ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ