Σεισμός στην Εύβοια - Άκης Τσελέντης: Έχουμε καταγράψει 55 μετασεισμούς - Εδώ και δύο μήνες «κουνάει» στην Εύβοια

Σεισμός στην Εύβοια - Άκης Τσελέντης: Έχουμε καταγράψει 55 μετασεισμούς - Εδώ και δύο μήνες «κουνάει» στην Εύβοια

Για πλούσια μετασεισμική ακολουθία μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης (29/11) με επίκεντρο την περιοχή της Εύβοιας έκανε λόγο λίγο πριν τις 11 το πρωί ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης.

Όπως είπε στην ΕΡΤ «έχουμε καταγράψει 55 μετασεισμούς» μετά τα 4,8 Ρίχτερ προσθέτοντας ότι «στην Εύβοια "κουνάει" εδώ και δύο μήνες, απλά υπάρχει μια πιο έντονη σεισμική δράση τις τελευταίες 20 ώρες».

Ο κ. Τσελέντης, όπως και άλλοι σεισμολόγοι, παραδέχθηκε ότι ο σεισμός στην Εύβοια προήλθε από ένα άγνωστο ρήγμα που «δεν έδινε σεισμούς». «Φαίνεται ότι ήταν ένα υποθαλάσσιο ρήγμα αλλά τα ακριβή στοιχεία θα μας τα δώσει η μετασεισμική ακολουθία».

«Από το μέγεθος, πάντως, δείχνει ότι είναι μικρό ρήγμα. Σε 1-2 ημέρες θα ξέρουμε το μέγεθος του ρήγματος» συμπλήρωσε ο Άκης Τσελέντης διευκρινίζοντας ότι «έσπασε» από ανατολικά προς δυτικά.

Παράλληλα υποστήριξε με αφορμή απόψεις ότι οι σεισμοί στη Βόρεια Ανατολία, όπως ο πρόσφατος των 5,9 Ρίχτερ, επηρέαζουν τα ρήγματα της Ελλάδας, ο διευθυντής του σεισμολογικού Ινστιτούτου είπε «δεν βλέπω πιθανότητα να έχει επηρεάσει τον σεισμικό χώρο της Ελλάδας. Δεν θεωρώ ότι είναι πιθανό οι σεισμοί στο Αίγιο και την Αθήνα παλαότερα να συνδέονται με σεισμό στο ρήγμα της Ανατολίας».

Λέκκας: Έκπληξη ο σεισμός των 4,8 Ρίχτερ

«Έκπληξη» χαρακτήρισε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμης Λέκκας τον σεισμό 4,8 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο 9 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τον οικισμό Ζάρακες της Εύβοιας το πρωί της Τρίτης.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε λόγο για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα και για ένα ρήγμα που δεν βρίσκεται στην επιφάνεια. «Πρόκειται για μια περιοχή που δεν έχει μεγάλη σεισμικότητα. Ήταν έκπληξη ο σεισμός από αυτή την περιοχή. Δεν έχουμε ρήγμα στην επιφάνεια πρέπει να είναι στο υπέδαφος το ρήγμα και να μην είναι ορατό», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι έγινε έντονα αισθητός στο λεκανοπέδιο γιατί υπάρχει κατευθυντικότητα της ενέργειας από το ρήγμα, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημιές.

Τέλος ο κ. Λέκκας εκτιμά ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, ωστόσο, τονίζει ότι δεν μπορούν ακόμη να είναι βέβαιοι αν δεν περάσουν αρκετές ώρες και προσθέτει ότι υπήρξαν προσεισμοί και μετασεισμοί πάνω από 2 και μέχρι 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ