Σεισμός στην Ελασσόνα -Τσελέντης: Θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία -Να μην μπουν στα σπίτια οι κάτοικοι

Σεισμός στην Ελασσόνα -Τσελέντης: Θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία -Να μην μπουν στα σπίτια οι κάτοικοι

Πλούσια είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Ελασσόνας μετά τον σεισμό των 6 Ρίχτερ που χτύπησε χθες την περιοχή.

Εξαιτίας αυτής και των ζημιών που υπέστησαν τα σπίτια τους, στο Δαμάσι, αρκετοί κάτοικοι διανυκτέρευσαν σε σκηνές που στήθηκαν από τον στρατό.

«Δύσκολη νύχτα και δύσκολη μέρα σήμερα. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε κανένα θύμα. Έχουμε αρκετές υλικές ζημιές στα σπίτια. Σε περισσότερα από 100. Σήμερα περιμένουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ευτυχώς λειτούργησαν όλα. Στο σχολείο οι δάσκαλοι και οι μαθητές είχαν κάνει ασκήσεις ετοιμότητας και ευτυχώς βγήκαν σώοι», είπε στην κάμερα του MEGA ο πρόεδρος της κοινότητας.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης, αναφορικά με τις δύσκολες ώρες που πέρασαν εχθές οι κάτοικοι της Θεσσαλίας.

«Το ρήγμα του Τυρνάβου δεν μπορεί να μας δώσει πάνω από 6,1 -6,2 Ρίχτερ. Θα έχουμε όμως πλούσια μετασεισμική ακολουθία επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος. Οι κάτοικοι δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους αν δεν τα έχουν δει μηχανικοί.  Το επίκεντρο του σεισμού ήταν κοντά στο Δαμάσι. Δεν έχει μετατοπιστεί σε άλλα ρήγματα. Ο τελευταίος σεισμός ήταν το 1760. Θέλω να συγχαρώ τους δασκάλους του σχολείου, που τα παιδιά μπήκαν κάτω από τα θρανία και βγήκαν με τάξη έξω», είπε ο κ. Τσελέντης.

 

«Επειδή ήταν μικρό το εστιακό βάθος γνωρίζουμε ότι οι μετασεισμοί θα κρατήσουν αρκετό καιρό. Μπορεί και μήνες. Την ξέρω την περιοχή αυτή και τα περισσότερα σπίτια είναι πλινθόκτιστα. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 100 μετασεισμοί. Θα πρότεινα να μην μπουν μέσα για αρκετό καιρό στα σπίτια οι κάτοικοι», συνέχισε ο ίδιος.

«Κάθε σεισμός της τάξης του 6 και πάνω μπορεί να επηρεάσει και διπλανά ρήγματα. Δεν έχουμε δει προς το παρόν μετατόπιση. Θα μπορούσε να επηρεάσει το ρήγμα της Λάρισας, αλλά δεν έχει μαζέψει το απαραίτητο φορτίο. Το παρακολουθούμε όμως. Ενάμιση μήνα πριν το σεισμό καταγράφαμε πολλούς μικροσεισμούς στο συγκεκριμένο ρήγμα», πρόσθεσε ο κ. Τσελέντης.

Δήμαρχος Ελασσόνας: Ανάστατοι οι κάτοικοι

«Στην Ελασσόνα οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, πολλοί δεν έχουν μπει στα σπίτια τους. Ως δήμος τους δώσαμε τρόφιμα και νερά και στήσαμε σκηνές σε χωριά που τα σπίτια τους έχουν πολλές ζημιές. Σε όλα τα χωριά της περιοχής της Ποταμιάς του δήμου Ελασσόνας υπάρχει πρόβλημα. Κάποιους ηλικιωμένους τους μεταφέραμε σε ξενοδοχείο. Οι οδηγίες λένε να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους και εμείς αυτό λέμε στους κατοίκους. Γύρω στις 20 οικογένειες έχουμε μεταφέρει σε ξενοδοχεία με λεωφορεία», εξήγησε από την πλευρά του ο Νίκος Γάτσας, δήμαρχος Ελασσόνας.

«Στην Ελασσόνα ανησυχήσαμε γιατί ο σεισμός έγινε ενώ τα σχολεία ήταν σε λειτουργία, περισσότερα από 6 σχολεία. Όλοι οι μαθητές βρίσκονταν μέσα σε λίγα λεπτά στο προαύλιο και δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός», εξήγησε ο ίδιος.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS