Σεισμός στην Ελασσόνα -Παπαζάχος: Υπάρχει κίνδυνος για μεγάλο μετασεισμό -Να κλείσουν τα σχολεία, προσοχή στα παλιά κτίρια

Σεισμός στην Ελασσόνα -Παπαζάχος: Υπάρχει κίνδυνος για μεγάλο μετασεισμό -Να κλείσουν τα σχολεία, προσοχή στα παλιά κτίρια

«Καμπανάκι» για τις ενδεχόμενες συνέπειες του μεγάλου σεισμού στην Ελασσόνα σήμανε ο σεισμολόγος Κώστας Παπαχάζος.Η σεισμική δόνηση, υπενθυμίζεται, προκάλεσε πραγματικό τρόμο στους κατοίκους, που βγήκαν ανήσυχοι στους δρόμους των περιοχών όπου έγινε αισθητός. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες υπάρχει περίπτωση εγκλωβισμένου άνδρα σε κτίριο που κατέρρευσε στο χωριό Μεσοχώρι.

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας υποστήριξε ότι αναμένεται έντονη μετασεισμική ακολουθία, καλώντας τους αρμόδιους να απομακρύνουν τα παιδιά από τα σχολεία και τους ανθρώπους από τα δημόσια κτίρια, τουλάχιστον για τις επόμενες ώρες.

Παπαζάχος: Δεν αποκλείεται μεγάλος μετασεισμός
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε ότι ο σεισμός έγινε στο ρήγμα Δαμασίου, το οποίο έχει μελετηθεί διεξοδικά από το ΑΠΘ, λόγω του «ένοχου» ιστορικού του. «Εχει πλούσια σεισμολογικά στοιχεία η περιοχή και είχαμε κάνει μελέτη για τις πιθανές επιπτώσεις ενός μεγάλου σεισμού. Ο σεισμός ήρθε» είπε αρχικά ο κ. Παπαζάχος και προσέθεσε:


«Θέλει προσοχή γιατί θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Προσοχή στα παλαιότερα κτίρια. Αν έχουν εμφανίσει οποιοδήποτε πρόβλημα να μην κατοικηθούν, μέχρι να τα ερευνήσουν τα συνεργεία και οι μηχανικοί της πολιτείας»

«Σε καμία περίπτωση να μη λειτουργήσουν τα σχολεία»
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, το ρήγμα αυτό μπορεί να δώσει έως 6 με 6,2 Ρίχτερ, «όμως πιστεύω ότι έχει εξαντλήσει το δυναμικό του. Δεν αποκλείεται όμως να δώσει 5,5 και να προκαλέσει εξίσου σοβαρές βλάβες». Ο έμπειρος σεισμολόγος τόνισε ότι τα σπίτια που έχουν εμφανίσει βλάβες δεν πρέπει να κατοικηθούν «τουλάχιστον για μια εβδομάδα» καθώς «υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να καταρρεύσει με πιθανό μετασεισμό».

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, ο σεισμολόγος τόνισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν για τις προσεχείς ημέρες. «Είναι αδύνατο να γίνει μάθημα σε κτίριο που μπορεί να χορεύει από μετασεισμούς 4 ή 4,5. Θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία για κάποιες μέρες. Ακόμη και άρτιο να είναι, είναι επικίνδυνο να βάλει κάποιος τα παιδιά παιδιά σε κάποιο κτίριο που θα κουνηθεί και από πρόκληση πανικού να τραυματιστεί κάποιος» είπε καταλήγοντας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS