Σεισμός στη Σάμο: Σοβαρές υλικές ζημιές σε οικοδομές και σπίτια - Κατέρρευσαν παλιά κτίρια

Σεισμός στη Σάμο: Σοβαρές υλικές ζημιές σε οικοδομές και σπίτια - Κατέρρευσαν παλιά κτίρια

Μεγάλες υλικές ζημιές σε σπίτια προκάλεσε ο σεισμός 6,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Σάμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κατοίκους του νησιού, έχουν πέσει προσόψεις κτιρίων και η θάλασσα έχει βγει έξω στο λιμάνι.

Κάτοικος του νησιού μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι την ώρα του σπιτιού έσπαγαν γυαλικά, καθρέφτες, ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Αυτιά ο οποίος κατάγεται από τη Σάμο και μίλησε με ανθρώπους από το νησί έχει καταρρεύσει κομμάτι της εκκλησίας στο Καρλόβασι.

Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού στη Σάμο

 

Κάτοικος του νησιού μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι την ώρα του σπιτιού έσπαγαν γυαλικά, καθρέφτες, ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Αυτιά ο οποίος κατάγεται από τη Σάμο και μίλησε με ανθρώπους από το νησί έχει καταρρεύσει κομμάτι της εκκλησίας στο Καρλόβασι. Ο δημοσιογράφος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρές ζημιές σε παλιά κτίρια, σπίτια του νησιού, τονίζοντας ωστόσο ότι το νησί έχει πολλά νέα κτίρια τα οποία δεν φαίνεται να έχουν υποστεί ζημιές. Ο Γιώργος Αυτιάς έκανε λόγο και για κάποιους μικροτραυματισμούς κατοίκων κυρίως στο λιμάνι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Σάμου Αλέξανδρο Λυμπέρη αναφέρθηκε τραυματισμός πολίτη μετά από πτώση τοίχου, αναφέρει το samosvoice.gr. 

 

 

 

 

https://twitter.com/dionisischal/status/1322151197386674176/photo/1

 

 

 

Στη Σάμο ο Χαρδαλιάς με ειδικά κλιμάκια της ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ

Στη Σάμο μεταβαίνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μαζί με ειδική ομάδα της ΕΚΑΜ με ελικόπτερο και ειδικό συνεργείο διασωστών του ΕΚΑΒ. Η πρώτη εικόνα από το σεισμό στη Σάμο είναι περιορισμένες ζημιές σε παλιά σπίτια. Επειδή δεν υπάρχει πρωτόκολλο παράλληλης αντιμετώπισης πανδημίας και σεισμού σε περίπτωση που κάτοικοι δεν πρέπει να μείνουν στα σπίτια τους θα μεταφερθούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια

Λεκκας: Υπήρξε προειδοποίηση για τσουναμι

Ήταν ένας επιφανειακός σεισμός και έγινε αισθητός σε ολόκληρη την Ελλάδα δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, προσθέτοντας πως υπήρξε και προειδοποίηση για ένα μικρό τσουνάμι. Είπε πως δεν πρέπει να υπάρχει πανικός, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο σεισμός ως γεγονός πάντα μας ανησυχεί».

Παπαζάχος για σεισμό στη Σάμο: Μετασεισμοί ακόμα και 6 Ρίχτερ -Μπορεί να είναι πιο καταστροφικοί

Είναι ένας πολύ μεγάλος σεισμός στη Σάμο 6,8, ή 6,9 Ρίχτερ. Είναι μια γνωστή περιοχή με μεγάλα ρήγματα, θα έχει μεγάλη σεισμική ακολουθία, είπε ο σεισμολόγος Βασίλης Παπαζάχος. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε πως θα ακολουθήσουν πολύ μετασεισμοί και μάλιστα κάποιοι θα είναι πολύ ισχυροί ακόμα και της τάξεως των 6 Ρίχτερ. Μάλιστα τόνισε πως ενδέχεται να είναι και πιο καταστροφικοί από τον αρχικό σεισμό.

«Θα έχει μία μεγάλη μετασεισμική ακολουθία, μετασεισμούς οι οποίοι θα διαρκέσουν μήνες, αλλά σε μεγάλη ένταση το επόμενο 48ωρο και σίγουρα την επόμενη εβδομάδα, επειδή ένα κομμάτι του ρήγματος προσεγγίζει τις δυτικές ακτές της Σάμου, υπάρχει περίπτωση κάποιοι μετασεισμοί να γίνουν πιο κοντά στο νησί και αν και μικρότερου μεγέθους να έχουν επίσης μεγάλες επιπτώσεις. Μετασεισμοί της τάξης του 6 πολύ εύκολα μπορούν να γίνουν με έναν τόσο ισχυρό σεισμό», είπε ο κ. Παπαζάχος και τόνισε ότι όποιο σπίτι δίνει δείγμα για ζημιά δεν θα πρέπει να κατοικηθεί. «Οποιοδήποτε κτίσμα έχει κάποια ζημιά δεν πρέπει να κατοικηθεί και να ελεγχθεί από μηχανικούς», είπε χαρακτηριστικά.

Κλειστό το αεροδρόμιο Σάμου έως τις 17:00 το απόγευμα

Την ίδια ώρα, κλειστό μέχρι τις 17.00 θα παραμείνει το αεροδρόμιο της Σάμου, εξαιτίας του σεισμού. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό δεδομένου ότι θα πρέπει να γίνει εκτενής έλεγχος και ήδη έχει ξεκινήσει αξιολόγηση τυχόν φθορών και ζημιών. 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS