Στο ραντάρ των Αρχών βρισκόταν το πλοίο Raptor -Οι περίεργες στάσεις, οι πληροφορίες για λαθρεμπόριο

Στο ραντάρ των Αρχών βρισκόταν το πλοίο Raptor -Οι περίεργες στάσεις, οι πληροφορίες για λαθρεμπόριο

Στο πλοίο Raptor που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Λέσβου, με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του, ένας να διασωθεί και 12 να αγνοούνται, θα πραγματοποιηθούν έρευνες για τυχόν παράνομο φορτίο.

Σύμφωνα με τις Αρχές, είναι πιθανό το εν λόγω πλοίο να μετέφερε παράνομο φορτίο και για αυτό τον λόγο πλήρωμα δεν ζήτησε βοήθεια το Σάββατο, παρά την εισροή υδάτων, κάτι που έγινε λίγο πριν την βύθισή του.

Στο ραντάρ της ΕΥΠ το Raptor

Να σημειωθεί ότι το Raptor ήταν καιρό στα «ραντάρ» της ΕΥΠ και βέβαια και μετά τη βύθισή του εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Δεν πληρούσε όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας, δεν συμμορφωνόταν δηλαδή  με κανόνες ασφαλείας και αυτό που ισχύει για τέτοιου είδους πλοία είναι ότι χρησιμοποιούνται πολλές φορές για άλλους σκοπούς (σ.σ.: εγκληματικές δραστηριότητες).

Για την ΕΥΠ το πλοίο είχε ενδιαφέρον και έτσι όταν έκανε δρομολόγια «ακολουθούσαν» τη διαδρομή του. Ήταν δηλωμένο ότι μετέφερε αλάτι, αλλά πολλές φορές το αλάτι λειτουργεί ως κάλυμμα για να κρύψει κανείς παράνομο φορτίο.

Το Raptor και το... λαθρεμπόριο όπλων

Σύμφωνα με το MEGA, παλαιότερα υπήρχαν πληροφορίες για το συγκεκριμένο πλοίο ότι εμπλέκεται σε λαθρεμπόριο όπλων από την Τουρκία στην Λιβύη.

Στις 25 Αυγούστου 2023, στην νοτιοανατολική Ρουμανία στο λιμάνι Ντουλτσέα έγινε έλεγχος στο πλοίο Raptor και διαπιστώθηκαν συνολικά 65 με 70 παραβάσεις. Ο πλοίαρχος, ο αντιπλοίαρχος και μέλη του πληρώματος δεν είχαν πιστοποιητικό, ενώ δεν είχαν δηλωθεί και πολλά ζητήματα του πλοίου.

Επίσης, υπήρχε αναντιστοιχία των δηλωμένων καυσίμων και της κατανάλωσης καυσίμων, που σημαίνει ότι το Raptor είχε και άλλα καύσιμα προκειμένου να κάνει επιπρόσθετα δρομολόγια εκτός από αυτά που δήλωνε.

Οι περίεργες στάσεις του Raptor

Στο εν λόγω ταξίδι είχε αποδειχθεί ότι έκανε και άλλες στάσεις και συναντούσε άλλα πλοία εν μέσω θαλάσσης.

Στην ερώτηση για τις συγκεκριμένες στάσεις και γιατί δεν έπιανε αμέσως λιμάνι στον προορισμό που δήλωνε, ο πλοίαρχος απάντησε ότι «δυστυχώς ο αγοραστής του ξηρού φορτίου αποσύρθηκε και ψάχναμε εν μέσω θαλάσσης άλλους αγοραστές».

Να σημειωθεί ότι πλοίο της ίδιας εταιρείας, είχε βυθιστεί στην Κίσσαμο Χανίων τον Ιανουάριο του 2022.

Το ταξίδι του Raptor μέχρι τη βύθισή του

Το Raptor ξεκίνησε από την Αίγυπτο με προορισμό την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας αλάτι αλλά έπεσε σε βαριά κακοκαιρία και άρχισε να μπάζει νερά από το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με τον ναυτικό που διασώθηκε, επιχείρησαν να αντλήσουν μόνοι τους το νερό!

Το πρωί της Κυριακής εξέπεμψε «Μayday» καθώς άρχισε να βυθίζεται ενώ το Λιμενικό εκτιμά ότι κόπηκε στη μέση και βούλιαξε.

Τεράστια επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρίσκεται σε εξέλιξη για τον εντοπισμό 12 αγνοούμενων. Να σημειωθεί ότι εντοπίστηκε η σορός ενός ναύτη ενώ ένας ναυτικός βρέθηκε ζωντανός πάνω σε ένα βαρέλι που επέπλεε.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ