Ηράκλειο: Σοκάρει η υπόθεση με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά -«Μόνο για λίγο τα άφησα μόνα» υποστηρίζει η μητέρα

Ηράκλειο: Σοκάρει η υπόθεση με τα εγκαταλελειμμένα παιδιά -«Μόνο για λίγο τα άφησα μόνα» υποστηρίζει η μητέρα

Εξακολουθεί να προκαλεί σοκ η υπόθεση με τα παιδιά που εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένα στο Ηράκλειο, με την 33χρονη μητέρα να δίνει τη δική της διάσταση, λέγοντας πως «έμειναν μόνα τους λίγες ώρες», ενώ στην πραγματικότητα ήταν μόνα τους για δύο ολόκληρες ημέρες.

Ουσιαστικά, η 33χρονη επιχειρεί να αντικρούσει το ρεπορτάζ των τοπικών μέσων στην Κρήτη, που ανέφεραν αρχικά πως τα είχε αφήσει μόνα τους, προκειμένου να περάσει τη νύχτα με τον σύντροφό της.

Είχε υποστηριχθεί συγκεκριμένα πως η 33χρονη εγκατέλειψε τα παιδιά της στο χωριό που διαμένουν στην ενδοχώρα του Ηρακλείου και μετέβη στην πρωτεύουσα του νησιού για να διανυκτερεύσει στον σύντροφό της. Τα παιδιά διακομίσθηκαν με εισαγγελική εντολή στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και βρίσκονται υπό την επίβλεψη παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.

Τα παιδιά είναι δύο αγοράκια, ηλικίας 9 και 7 ετών (το μικρότερο είναι παραπληγικό και ανήμπορο να εξυπηρετηθεί μόνο του), και ένα κοριτσάκι, ηλικίας 5 ετών.

Η ίδια, μιλώντας στο Tlive, ανέφερε σε σχέση με τον εντοπισμό των παιδιών:

«Τα παιδιά πήγαιναν σχολείο κανονικά και εγώ απλά, τις ώρες που έλειπαν τα παιδιά στο σχολείο, είχα έρθει στο Ηράκλειο για να καθαρίσω το καινούργιο μας σπίτι… Το παραπληγικό, όπως το αποκαλούν, το συνηθίζει αυτό, να φωνάζει… Εγώ όταν έφυγα, όχι, δεν ήταν έτσι (σ.σ. το σπίτι βρέθηκε σε χάλια κατάσταση). Το είχα αφήσει τέλειο το σπίτι, γιατί τα παιδιά ήταν στο σχολείο», είπε χαρακτηριστικά.

«Πήρα εξ αρχής, από την πρώτη μέρα που ήρθα να καθαρίσω το σπίτι και υπέγραψα και το συμφωνητικό, πήρα τον (…), που είναι ΑμεΑ, τον πήρα μαζί μου.

Τα παιδιά τα είχα στείλει σχολείο, τα άλλα δύο κανονικά και είχα το χρονικό περιθώριο από τις 7:05, που έφυγαν τα παιδιά μου να πάνε στη στάση, σηκώθηκα κι εγώ με τον αρραβωνιαστικό μου και τον (….) να έρθουμε εδώ στο Ηράκλειο για να καθαρίσουμε το σπίτι και να γίνουν τα χαρτιά. Είχα αφήσει και δεύτερο τηλέφωνο στο σπίτι. Και γύρισα το απόγευμα στο Αρκαλοχώρι. Μόνο λίγες ώρες έμειναν μόνα τους».

Ηράκλειο: «Κλειδί» το παραπληγικό αγόρι, δεν είχε πάει ποτέ στο ειδικό σχολείο

Το «κλειδί» για την έρευνα της υπόθεσης ήταν το παραπληγικό αγόρι, το οποίο, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Tlive, είχε εγγραφεί τον Σεπτέμβριο του 2022 σε ειδικό σχολείο, όμως δεν πήγε ποτέ «για μεταφορικούς λόγους», όπως ισχυρίζεται η 33χρονη μητέρα. «Εγώ δεν οδηγώ και ο πατέρας τους, ο πρώην μου, δεν είχε αμάξι».

Ούτε ο μεγάλος γιος πήγαινε στο σχολείο

Πάντως, ούτε ο μεγάλος γιος πήγαινε σχολείο, με την ίδια να λέει ότι δεν ξυπνούσε. «Ο μικρός είχε κάποιο θέμα. Δεν σηκωνόταν, για κάποιο δικό του θέμα. Εγώ δεν έφταιγα. Του έλεγα "σήκω παιδί μου να πάμε σχολείο". Είναι μάρτυρας και ο αρραβωνιαστικός μου, να έχω βάλει δύο ξυπνητήρια, να έχω σηκωθεί με σπασμένο πόδι και να είμαι από πάνω του, να τον ξυπνάω και να μη θέλει το παιδί και να γκρινιάζει».

Οι προσπάθειες των εκπαιδευτικών ήταν άκαρπες και όταν κατάλαβαν ότι κάτι συμβαίνει, επισκέφθηκαν το σπίτι απροειδοποίητα. «Έμειναν την προηγούμενη μέρα μόνα, όπου είχα καλέσει εγώ το διευθυντή του δημοτικού και τη νηπιαγωγό και μάλιστα ειδοποίησα τα παιδιά. "Θα καθίσετε μόνο για δύο ώρες μόνα σας και το μεσημέρι θα έρθει γνωστός του (…) να σας πάρει και να σας φέρει στο σπίτι. Εν τέλει επισκέφθηκαν το σπίτι πριν τα πάρει ο αρραβωνιαστικός μου», εξηγεί.

Τα παιδιά κυκλοφορούσαν μόνα τους στο χωριό

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής, τα παιδιά φέρονταν να κυκλοφορούσαν συχνά μόνα τους στο χωριό και να ζητούν λίγο φαγητό. Οι εκπαιδευτικοί του ειδικού σχολείου επικοινώνησαν με τις κοινωνικές αρχές και είδαν ότι τα παιδιά ήταν για δύο μέρες μόνα τους. Τα παρακολουθούσε λίγο μια γυναίκα που προσέχει έναν ηλικιωμένο κύριο σε όμορο σπίτι, τους έδινε λίγο φαγητό και νερό, αλλά δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα.

Ήρθε στο Ηράκλειο ο βιολογικός πατέρας και τα παιδιά έπεσαν στην αγκαλιά του

Όπως ανέφερε χθεσινό ρεπορτάζ του Cretalive, ο βιολογικός πατέρας των τριών παιδιών, τα οποία βρίσκονται στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, ειδοποιήθηκε και ταξίδεψε εκτάκτως από την Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται, προκειμένου να έρθει σε επαφή μαζί τους. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είχε να επικοινωνήσει με τα παιδιά του πολλούς μήνες, καθώς η πρώην σύντροφός του τον είχε αποκλείσει από αυτά.

Τα δύο αδελφάκια μόλις αντίκρισαν τον πατέρα τους, στην παιδιατρική κλινική του Βενιζελείου όπου φιλοξενούνται, έτρεξαν στην αγκαλιά του κλαίγοντας, ενώ το αγοράκι που αντιμετωπίζει προβλήματα παραπληγίας «έσκασε» στον μπαμπά του ένα πλατύ χαμόγελο. Δυστυχώς, και ο βιολογικός πατέρας φέρεται να δυσκολεύεται να αναλάβει την επιμέλεια και τη φροντίδα τους, καθώς, όπως υποστηρίζει, εργάζεται και δεν έχει κάποιον συγγενή κοντά ώστε να μπορέσει να τα μεγαλώσει.

«Έπρεπε να ταΐσω τον αδερφό μου, η μαμά δεν ξυπνούσε», λέει το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας

«Γροθιά στο στομάχι» είναι τα όσα περιέγραψε το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας για τις συνθήκες διαβίωσής τους όσο ζούσαν όλοι μαζί, σε άλλη πόλη της Ελλάδας, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Cretalive. Παρακμιακές καταστάσεις με συνεχείς καβγάδες, φωνές και φτώχεια.

Όμως και όταν μετακόμισαν στην Κρήτη, τα πράγματα δεν βελτιώθηκαν. «Ήταν πολλές φορές που δεν είχαμε φαγητό στο σπίτι. Στο σχολείο δεν πηγαίναμε κάθε μέρα. Η μαμά δεν ξυπνούσε και έπρεπε να ταΐσω τον αδερφό μου» (το παιδί με την παραπληγία) φέρεται να εκμυστηρεύθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του Cretalive.

Το αγόρι αναφέρεται και στην άσχημη συμπεριφορά του νέου συντρόφου της μητέρας του. Όπως περιγράφει, μπορεί να μην τα χτυπούσε, όμως τους φώναζε και τους έβαζε τιμωρίες.

«Συχνά πήγαιναν στο Ηράκλειο και έπιναν»

Αναφέρει ακόμα ότι «συχνά έφευγαν και πήγαιναν στο Ηράκλειο και έπιναν. Δεν έπρεπε να το κάνει αυτό η μαμά, αλλά δεν της το είχα πει ποτέ».

Για το περιστατικό για το οποίο συνελήφθη η μητέρα και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή για την κατηγορία της έκθεσης κατά συρροή, το αγοράκι περιγράφει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η μητέρα απουσίαζε από την προηγούμενη ημέρα. Όταν βράδιασε, την πήρε τηλέφωνο και της είπε να γυρίσει στο σπίτι, επειδή πεινούσαν. Παρά τις διαβεβαιώσεις της ότι θα πήγαινε ή θα έστελνε κάποιον, τα παιδιά έπεσαν τελικά να κοιμηθούν μόνα και σχεδόν νηστικά. Το μόνο που υπήρχε στο σπίτι ήταν λίγη φάβα.

Ο κομβικός ρόλος των ειδικών στην αποκάλυψη του δράματος

Το ενδιαφέρον και η ευαισθησία μιας ομάδας ανθρώπων ήταν εκείνα που οδήγησαν στην αποκάλυψη της υπόθεσης και στην κινητοποίηση ενός ολόκληρου μηχανισμού για τη φροντίδα και την ασφάλεια των τριών παιδιών.

Το «κλειδί» ήταν το παραπληγικό αγοράκι. Για το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ειδικό σχολείο, στο οποίο είχε εγγραφεί, ο αναπληρωτής ψυχολόγος του ειδικού σχολείου αποφάσισε να έρθει σε επικοινωνία με τη μητέρα για να δει τι συμβαίνει και να τσεκάρει αν είναι καλά το παιδί.

Έτσι προγραμματίστηκε μία επίσκεψη στις αρχές Απριλίου με όλη την ομάδα: τον ίδιο, την κοινωνική λειτουργό, τη διευθύντρια του ειδικού σχολείου και έναν νοσηλευτή του σχολείου. Αν και το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για τις 11 το πρωί, τελικά η μητέρα τούς άνοιξε στις 12, καθώς κοιμόταν. Είδαν τα παιδιά, τις συνθήκες στο σπίτι και προσπάθησαν να καθοδηγήσουν τη μητέρα για να βρει κάποιο αμαξίδιο ώστε να μπορεί το παιδί να βγαίνει έξω.

Τελικά, αν και είχε αρχικώς εμφανιστεί δεκτική, λίγες ημέρες αργότερα άλλαξε τον αριθμό του τηλεφώνου της και «εξαφανίστηκε».

Από τους ίδιους ανθρώπους έγινε επαφή και με το σχολείο όπου φοιτούσε το μεγαλύτερο αγόρι της οικογένειας. Ενημερώθηκαν ότι το παιδί έχανε πολλά μαθήματα, καθώς δεν ξυπνούσε η μητέρα. Όλες οι προσπάθειες που έκαναν να εντοπίσουν εκ νέου τη μητέρα έπεσαν στο κενό. Έτσι αποφάσισαν να επισκεφθούν ξανά το σπίτι της οικογένειας, απροειδοποίητα αυτή τη φορά.

Η εικόνα που αντίκρισαν οι ειδικοί

Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν αποκαρδιωτική. Η μητέρα απουσίαζε από την προηγούμενη μέρα. Το σπίτι ήταν ακατάστατο. Οι καρέκλες αναποδογυρισμένες, οι κουβέρτες στο πάτωμα. Το παιδί με το πρόβλημα υγείας έβγαζε συνεχόμενες κραυγές. Γείτονες τούς είπαν ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που η μητέρα τα άφηνε μόνα. Πολλές νύχτες έφευγε. Τους ανέφεραν ακόμα ότι στην προσπάθειά του να μαγειρέψει, το μεγαλύτερο παιδί κόντεψε να βάλει φωτιά στο σπίτι.

Η μητέρα, όπως έγραψε το Cretalive, έδειξε να μην κατανοεί όλο αυτό τον θόρυβο και τη σύλληψή της, υποστηρίζοντας ότι τα παιδιά ήταν σε θέση να φροντίσουν τον εαυτό τους. Ακόμα, ανέφερε ότι ήταν πιεσμένη λόγω της μετακόμισής τους σε ένα καλύτερο σπίτι στο Ηράκλειο, όπου θα έμεναν όλοι μαζί.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ