Νέος φωτισμός Ακρόπολης - Μητσοτάκης: Να επανενταχθεί δυναμικά στην καθημερινότητα το σύμβολο της κλασσικής Ελλάδας

Νέος φωτισμός Ακρόπολης - Μητσοτάκης: Να επανενταχθεί δυναμικά στην καθημερινότητα το σύμβολο της κλασσικής Ελλάδας

Λίγο από το φως του πολιτισμού της μοιράστηκε σήμερα η Ακρόπολη με τον υπόλοιπο κόσμο καθώς η νέα φωταγώγησή της, αναμεταδόθηκε ζωντανά σε όλη την υφήλιο.


Το έργο της αναβάθμισης του φωτισμού στον Ιερό Βράχο έγινε παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην ιστορία της φλόγας του πολιτισμού που ταυτίστηκε με την χώρα μας.

«Ο προορισμός της ιερής φλόγας, είναι ο Ιερός Βράχος της Ακρόπολης. Οι αξίες που γεννήθηκαν σ’ αυτό εδώ τον τόπο αποτελούν πανανθρώπινο κτήμα. Γεννήθηκαν εδώ για να απλωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Κι έγιναν η μόνη και σωστή απάντηση για την οργάνωση μιας κοινωνίας».

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορές στις ρίζες της Δημοκρατίας και στις αρχές τις Κλασικής Αθήνας σημειώνοντας ότι απαιτούν καθημερινή ανάδειξη και αναστοχασμό των δημοκρατικών κανόνων.

Αναφερόμενος στην Ακρόπολη και στον Ιερό Βράχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η αλλαγή που δρομολογείται σήμερα, με τον νέο φωτισμό της Ακρόπολης, ήταν μια συνειδητή πολιτική επιλογή. Να επανενταχθεί στην καθημερινότητα το σύμβολο της κλασικής Ελλάδος».

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε το τεχνικό μέρος του φωτισμού θα αλλάξει την όψη της Ακρόπολης και της γύρω περιοχής και ευχαρίστησε όσους ανέλαβαν αυτή την σημαντική πρωτοβουλία.

Το φως του πολιτισμού

Για πρώτη φορά ο φωτισμός διακρίνει τα μνημεία του Ιερού Βράχου τόσο από τα τείχη όσο και μεταξύ τους, αναδεικνύοντας το σύνολό τους, αλλά και τον όγκο και τη γεωμετρία του κάθε μνημείου από κάθε πιθανό σημείο θέασης.

Τα μάρμαρα, πιο λευκά από ποτέ, αντανακλούν κάθε πτυχή, κάθε γεωμετρικό σχήμα, κάθε φυσικό υλικό, τονίζοντας το ανάγλυφο της διακόσμησης κάθε μνημείου.

Η μελέτη για τον φωτισμό της Ακρόπολης, που έγινε από τη σχεδιάστρια φωτισμού Ελευθερία Ντεκώ, δεν περιορίστηκε στο αισθητικό μέρος, αλλά συμπεριλαμβάνει τη σημαντική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών με τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης και του συστήματος αυτοματισμού και ελέγχου των φωτιστικών σωμάτων.

Πρόκειται για το πρώτο από μια σειρά έργων που πραγματοποιούνται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με στόχο τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της Ακρόπολης, με δωρεά και υλοποίηση από το Ίδρυμα Ωνάση.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ