Μικρή άρση μέτρων 14-21 Δεκεμβρίου και Χριστούγεννα... μεταξύ μας

Μικρή άρση μέτρων 14-21 Δεκεμβρίου και Χριστούγεννα... μεταξύ μας

Εντονος προβληματισμός και αγωνία επικρατεί στους πολίτες αναφορικά με το lockdown και την β' φάση της έξαρσης της πανδημίας του κορoναϊού ενώ την ίδια ώρα ειδικοί και κυβερνητικά στελέχη μελετούν με κάθε λεπτομέρεια τις επόμενες κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να αρθεί το lockdownμε ασφάλεια για όλους.

Αυτό που προέχει αύτη τη στιγμή είναι να λήξει ο συναγερμός στο σύστημα υγείας και εκεί είναι στραμμένα τα βλέμματα της Επιτροπής τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Ανέφερε πως αρχίζει και κλείνει η ψαλίδα μεταξύ εισιτήριων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία.

Προσδιόρισε μια μικρή άρση των μέτρων στο διάστημα 14 με 21 Δεκεμβρίου. «Μικρή άρση μέτρων και μεγάλη προσοχή. Χριστούγεννα μεταξύ μας.»

Όπως εξήγησαν η κα Γκάγκα και ο κ. Γώγος χρειάζεται εκτόνωση στο σύστημα υγείας πρώτα και μετά να προχωρήσουμε σε άνοιγμα της κοινωνίας.

«Σιγά σιγά θα έχουμε επάρκεια σε κλίνες.» ανέφερε ο κ. Γώγος και προσέθεσε ότι έχει αρχίσει και η επιπέδωση της καμπύλης.

Εμπόδια και σκέψεις για τα Χριστούγεννα

Με εμπόδια,σκέψεις και έντονους προβληματισμούς προχωρά ο σχεδιασμός για τη σταδιακή άρση του lockdown ενόψει και των Χριστουγέννων, κι ενώ ήδη, επιστήμονες τάσσονται υπέρ μιας νέας παράτασης, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου.

Την επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επανέναρξη της αγοράς.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ωστόσο ότι το Lockdown θα παραταθεί μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου.

Επιστήμονες και κυβερνητικό επιτελείο δείχνουν να ανησυχούν ιδιαίτερα για τους αριθμούς των διασωληνωμένων, καθώς και για τους νεκρούς, που το Σάββατο σημείωσαν το «μαύρο» ρεκόρ των 121 θανάτων σε ένα 24ωρο, ενώ συνολικά τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν χάσει τη ζωή τους 722 συνάνθρωποί μας.

Στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ έγινε γνωστό ότι τα θύματα του κορονοϊού στη χώρα μας από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο ανέρχονται σε 2.223.

Ανησυχία για τους διασωληνωμένους

Μπορεί τα κρούσματα κορονοϊού να παρουσιάζουν μείωση (σ.σ. το Σάββατο ανακοινώθηκαν 1.747 νέες μολύνσεις), όμως ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει υψηλός.

Συνολικά 606 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 171 (28.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 78.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 557 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 

Ο Μητσοτάκης για τα φετινά Χριστούγεννα

Ο πρωθυπουργός έστειλε από τη Θεσσαλονίκη το δικό του μήνυμα, επισημαίνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά.

«Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία, εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός».

Η κυβέρνηση προετοιμάζει των σχεδιασμό για την άρση των μέτρων, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα, όταν το τοπίο για την εξέλιξη της πανδημίας θα είναι περισσότερο ξεκάθαρο.

«Οσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση»

Η συζήτηση, όπως επιβεβαίωσε και η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου, θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα οπότε θα γίνει η εισήγηση στον πρωθυπουργό. «Οσο νωρίτερα αρθούν τα μέτρα, τόσο γρηγορότερα θα υπάρξει αναζωπύρωση» εξήγησε η λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου.

Κάτι που δεδομένα απασχολεί και προβληματίζει τους επιστήμονες. Πάντως, το σενάριο για άρση του lockdown στις 14 Δεκεμβρίου μοιάζει τούτη την στιγμή το πιο πιθανό. Παρότι, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας χθες Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Η επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ μιας νέας παράτασης, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επανέναρξη της αγοράς.

Επιπλέον ο Χαράλαμπος Γώγος το πρωί του Σαββάτου δήλωσε είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι.

Καθοριστικός για τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα είναι ο βαθμός πίεσης του ΕΣΥ. Επιπροσθέτως οι επιστήμονες κρούουν των κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο εφυσηχασμό σε πιθανή χαλάρωση των περιορισμών.

Υπέρμαχος για την παράταση του απαγορευτικού μέχρι την 21η Δεκεμβρίου εμφανίστηκε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.

Ο κ. Σύψας ανέφερε ότι η λελογισμένη άρση του lockdown από τις 21 Δεκεμβρίου θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια στο σύστημα, καθώς εκτίμησε πως με την άρση των περιοριστικών μέτρων θα αυξηθούν και τα κρούσματα. «Να έχουμε 15 ημέρες διακοπών, να έχουμε κάποια κανονικότητα» επισήμανε.

Ο καθηγητής είπε ότι οι αριθμοί των εισαγωγών, των διασωληνώσεων και των θανάτων είναι απόλυτοι και τόνισε: «Αυτά τα στοιχεία δεν επιτρέπουν αυτή την στιγμή καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τις μονάδες καλυμμένες κατά 88%, στην Θεσσαλονίκη 100% και έχοντας αυτόν τον αριθμό των νεκρών».

«Γρίφος» το άνοιγμα της εστίασης

Παράλληλα, πλησιάζοντας προς τα Χριστούγεννα ερωτηματικό αποτελεί το τι θα γίνει με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Παρά τα σενάρια που τοποθετούσαν την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ κοντά στις 20 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, η λύση αυτή δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA, κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το σενάριο να μην ανοίξει καθόλου η εστίαση τις ημέρες των εορτών.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν ήδη στείλει το μήνυμά τους προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του «ακορντεόν», γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.

Σημειώνεται πως η εν λόγω απόφαση δεν αφορά τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια.

«Καλύτερα να μην ανοίξουμε αν δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις»

Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες της εστίασης επαναλαμβάνουν ότι οι προϋποθέσεις με τις οποίες θα επαναλειτουργήσουν έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξουν, ενώ τονίζουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να λειτουργήσουν για τις γιορτές και να κλείσουν ξανά αμέσως μετά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργος Καββαθάς, τόνιζε τις προηγούμενες ημέρες ότι, εάν η πληρότητα για τη λειτουργία των καταστημάτων καθοριστεί κάτω του 50%, τότε καλύτερα η εστίαση μην ανοίξει καθόλου για τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Επεσήμαινε δε, σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα insider.gr, ότι ο διαχωρισμός που γίνεται μεταξύ εστιατορίων και μπαρ, με τα πρώτα να λειτουργούν και τα δεύτερα να παραμένουν κλειστά, είναι πολύ δύσκολος και σε αρκετές περιπτώσεις ανέφικτος να εφαρμοστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ζητούμενο είναι οι επιχειρήσεις να μην αναγκαστούν να κλείσουν εκ νέου το επόμενο διάστημα. Η ζημιά για τους επαγγελματίες θα είναι, όπως είπε, μεγάλη, εάν επωμιστούν το κόστος της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους ενόψει των εορτών και στη συνέχεια κληθούν να κλείσουν ξανά.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS