Lockdown στην Αττική για 2,5 εβδομάδες: Αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από την Πέμπτη

Lockdown στην Αττική για 2,5 εβδομάδες: Αναλυτικά όλα τα μέτρα που θα ισχύουν από την Πέμπτη

Από αύριο στις 6 το πρωί κλείνουν το λιανεμπόριο και τα σχολεία- στα πρότυπα της Πάτρας, με την απαγόρευση κυκλοφορίας, όμως, από Δευτέρα έως Παρασκευή να παραμένει στις 9 το βράδυ και να μην ξεκινά από τις 6 το απόγευμα, κάτι που θα ισχύει για τα Σαββατοκύριακα.

ΜΕΘ και κλίνες covid εξέπεμψαν σήμα κινδύνου

Τα στοιχεία που έφταναν το τελευταίο τριήμερο στο υπουργείο Υγείας και στην επιτροπή των εμπειρογνωμόνων σήμαναν συναγερμό. Οι νοσηλευόμενοι στις κλίνες covid και τις ΜΕΘ στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας παρουσίασαν εκθετική αύξηση και μονάδες γέμισαν με ασθενείς. Η κυβέρνηση είχε διαρκώς αυτές τις ημέρες στο τραπέζι το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις αντοχές του ΕΣΥ. Ο κ. Κικίλιας μιλώντας χθες το πρωί στο Open δημοσιοποίησε τα στοιχεία και την εισήγηση του για ολικό lockdown στην Αττική πυροδοτώντας τις εξελίξεις.

Πώς φτάσαμε στην απόφαση για lockdown στην Αττική

Μετά την σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και την εισήγηση της επιτροπής, ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ανακοινώσει ο ίδιος τις αποφάσεις, περιγράφοντας και το πλαίσιο στο οποίο θα λειτουργήσει η χώρα τους επόμενους μήνες προκειμένου να αποφευχθεί το τρίτο κύμα του κορωνοϊού. Επί της ουσίας περιέγραψε την τακτική του ακορντεόν που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση το επόμενο δίμηνο, οπότε, «η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού».

Lockdown στην Αττική: Τα μέτρα που θα ισχύουν από την Πέμπτη

Από τις 6 το πρωί της Πέμπτης κλείνουν στην Αττική όλες οι σχολικές μονάδες, εκτός από την ειδική αγωγή που θα συνεχιστεί με φυσική παρουσία και το λιανεμπόριο. Ρολά θα κατεβάσουν και κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και βιβλιοπωλεία, ενώ τα κομμωτήρια εξετάζεται να λειτουργήσουν μόνο του Αγίου Βαλεντίνου. Ανοιχτά θα είναι σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φαρμακεία και πρατήρια καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκκλησίες θα λειτουργούν με την παρουσία μέχρι 9 ατόμων, ενώ η ατομική άθληση θα περιοριστεί κοντά στον τόπο κατοικίας.

Στις 12:00 η εξειδίκευση των μέτρων του lockdown από τον Χαρδαλιά

Η εξειδίκευση των μέτρων θα γίνει σήμερα στις 12 από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, με την συμμετοχή των γενικών γραμματέων Εμπορίου, Εσωτερικών, Εργασίας και τον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να επανέλθει η άδεια ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στον δημόσιο τομέα στο οποίο θα οριστεί η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό εργαζομένων ανά υπηρεσία, οι οποίοι μαζί με τους εκπαιδευτικούς θα προσεγγίζουν το 70% του προσωπικού. Παράλληλα, θα υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας για να μειωθεί η κινητικότητα και τήρησης της υποχρεωτικής τηλεργασίας που ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς σύμφωνα με πηγές, αυτό δεν τηρείται σήμερα από πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

Plan B με έξτρα μέτρα αν δεν μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων

Στην φαρέτρα της κυβέρνησης υπάρχουν επιπλέον μέτρα σε περίπτωση που συνεχιστεί η πίεση στο ΕΣΥ και συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Το πρώτο είναι η αναστολή λειτουργίας περισσότερων ΚΑΔ του ιδιωτικού τομέα, στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου με την αναστολή λειτουργίας περισσότερων κλάδων της οικονομίας, δεύτερον την απαγόρευση κυκλοφορίας και στην Αττική από τις 6 το απόγευμα και τρίτον την απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Κυβερνητικά στελέχη ευελπιστούν ότι αν υπάρξει αυστηρή τήρηση των μέτρων που θα ανακοινωθούν σήμερα δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μεγαλύτερους περιορισμούς και η επιδημιολογική καμπύλη θα επιπεδωθεί. Το μεγάλο στοίχημα, όπως το περιέγραψε χθες ο κ. Μητσοτάκης είναι να φτάσουμε μέχρι το τέλος της Άνοιξης με τους πιο ευάλωτους πολίτες να έχουν θωρακιστεί με το εμβόλιο και την οικονομική και κοινωνική ζωή να έχουν επανέλθει σταδιακά σε ένα επίπεδο κανονικότητας.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ