Lockdown: Αποφάσεις για κέντρα αισθητικής, εμπορικά κέντρα και φροντιστήρια

Lockdown: Αποφάσεις για κέντρα αισθητικής, εμπορικά κέντρα και φροντιστήρια

Ημέρες αποφάσεων, για μικρές «διορθώσεις» προς το χαλαρότερο στο μείγμα των μέτρων που ισχύουν, διανύουμε την ώρα που ξεδιπλώνεται ο κυβερνητικός σχεδιασμός με ορίζοντα το Πάσχα.

Στο τραπέζι η κατάργηση του click inside - Πάσχα στο χωριό με self test και πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σήμερα η «μικρή» επιτροπή των λοιμωξιολόγων συνεδριάζει επί της πρότασης του υπουργείου Ανάπτυξης για πλήρη λειτουργία των κέντρων αισθητικής, των φροντιστηρίων και των εμπορικών κέντρων. Παράλληλα μέχρι την Παρασκευή οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν αποφασίσει και για την ευρύτερη λειτουργία του λιανεμπορίου.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιθυμεί την άμεση κατάργηση του click inside βάζοντας στην εξίσωση τα self tests. Ο βασικός σχεδιασμός θέλει, εάν και εφόσον είναι διαθέσιμα αρκετά self tests να διατεθούν για τους εργαζομένους του λιανεμπορίου.

Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η επιδημιολογική επιτήρηση δίνοντας έτσι «χώρο» προκειμένου να αρθεί ο περιορισμός του click inside και οι καταναλωτές να δύνανται να ψωνίσουν με μόνους περιορισμούς τον αριθμό των πελατών ανά κατάστημα και την υποχρέωση αποστολής SMS στο 13032. Ο ίδιος άλλωστε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έχει εκφράσει την επιθυμία να αλλάξει το ισχύον πλαίσιο ακόμα και από την ερχόμενη Δευτέρα.

Το επικρατέστρεο σενάριο θέλει τους επιστήμονες δίνουν το «ΟΚ» για την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής, ενώ για τα φροντιστήρια επικρατεί προς το παρόν διχογνωμία.

Την ίδια ώρα με δεδομένο πως δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές στο πλαίσιο του lockdown για το επόμενο διάστημα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις ημέρες του Πάσχα και στο εάν θα επιτραπεί στους πολίτες να ταξιδέψουν στα χωριά τους. Και εδώ τα self tests παίζουν σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Το βασικό σενάριο θέλει όσους επιθυμούν να φύγουν από τις πόλεις να έχουν απαραιτήτως διενεργήσει αυτοδιαγνωστικό έλεγχο εντός 24ώρου το αρνητικό αποτέλεσμα του οποίου να μπορούν να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Στο ίδιο πλαίσιο μία ακόμα ομάδα που θα μπορεί να ταξιδέψει είναι και οι εμβολιασμένοι οι οποίοι θα φέρουν και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Τέλος ανάμεσα σε αυτά που συζητούνται είναι η πιστοποίηση αυτών που έχουν νοσήσει, ωστόσο το κόστος του τεστ αντισωμάτων στρέφει και αυτή την ομάδα στα self tests.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι αποφάσεις είναι στα χέρια των επιστημόνων οι οποίοι λαμβάνουν υπόψιν τους και τα νέα δεδομένα που δημιουργούν τα self tests αλλά και την επιδημιολογική εικόνα που επηρεάζει φυσικά και την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Παυλάκης: Ρίσκο οι μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα

Tην ίδια ώρα, τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας έκρουσε ο ιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης με το βλέμμα στην συζήτηση για το πράσινο φως στις μετακινήσεις εκτός νομών το Πάσχα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, «μη με ξαναρωτήσετε για το Πάσχα θα είμαι ο κακός της παρέας» κάνοντας λόγο για ρίσκο στην προκειμένη φάση.

Ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως βάσει των στοιχείων και των αριθμών που βλέπει, η κορύφωση του κύματος της πανδημίας στην Αττική έχει ήδη συντελεστεί, εντούτοις το πρόβλημα είναι ότι ένα άνοιγμα τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσει να το ξαναφουντώνει.

Ο καθηγητής ανέφερε πως πρέπει να πάμε γρήγορα στην αποδόμηση του κύματος της πανδημίας για να περάσουμε ένα λογικό καλοκαίρι. «Και από άποψη διακοπών και από άποψη οικονομικών» είπε.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως αν η ελληνική κοινωνία έκανε μια προσπάθεια τώρα όπως η Πορτογαλία θα μπορούσαν να κάθε εβδομάδα τα κρούσματα να μένουν τα μισά.

Επιπρόσθετα, συνέστησε τήρηση των μέτρων, προσοχή τόσο από την πλευρά όσων εμβολιάστηκαν όσο και από την πλευρά αυτών που δεν έχουν εμβολιαστεί, αποφυγή εσωτερικών χώρων, χρήση μάσκας. «Περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες για να δούμε πόσο θα κοστίσει το άνοιγμα» συνόψισε.

Από πλευράς του ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο εξόδου από τις πόλεις για τα χωριά τις ημέρες του Πάσχα, σημείωσε πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μπορέσουμε να κάνουμε προβλέψεις και συμπλήρωσε ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο αναπροσαρμογής της τακτικής που ακολουθούμε με έμφαση στη διενέργεια πολλών self test.

Η συζήτηση για τα σχολεία

Μετά το Πάσχα έρχεται η δεύτερη φάση «ανοίγματος» κοινωνίας και οικονομίας με το επίκεντρο να αποτελούν σταδιακά τα σχολεία, η εστίαση και ο τουρισμός.

Με δεδομένο πως δεν πρόκειται να ανοίξουν οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης πριν το Πάσχα το ημερολόγιο «δείχνει» πλέον την 10η Μαΐου. Αυτή τουλάχιστον μοιάζει να είναι η διάθεση του υπουργείου Παιδείας. Ο λόγος παραμένει πάντως στους επιστήμονες, καθώς στην εξίσωση θα πρέπει να μπει και η επιδημιολογική επιβάρυνση που θα έχει προκύψει από το Πάσχα και εάν αυτή θα επηρεάσει τα νοσοκομεία η πίεση στα οποία σταδιακά θα αποτελέσει τον βασικό δείκτη διαχείρισης της πανδημίας.

Η εστίαση

Άλλο ένα θέμα που θεωρείται μείζον είναι φυσικά η εστίαση και το κατά πόσο θα μπορέσει να λειτουργήσει σύντομα έστω και σε εξωτερικούς χώρους.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως πληροφορείται το protothema.gr, ένα από τα σενάρια που εξετάζεται, με πρωτοβουλία κυρίως του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι τα καταστήματα εστίασης να επανεκκινήσουν την λειτουργία τους πριν ακόμα και από την Μεγάλη Εβδομάδα. Σε αυτήν την σκέψη οδηγούν και οι εικόνες ακραίων συνωστισμών και υπαίθριων πάρτι σε πλατείες της χώρας τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με καταστολή αφού η κόπωση των πολιτών από τα lockdown είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη.

Πάντως, αν και η συζήτηση μοιάζει πρόωρη, το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι η εστίαση να λειτουργήσει αμέσως μετά το Πάσχα προκειμένου να της δοθεί χρόνος προσαρμογής μετά από τόσους μήνες απραξίας έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στο άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS