Κύκλωμα εκβιαστών: Επιχειρηματίας είχε δώσει 120.000 ευρώ -Πώς τον εκβίαζαν

Κύκλωμα εκβιαστών: Επιχειρηματίας είχε δώσει 120.000 ευρώ -Πώς τον εκβίαζαν

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη δράση του κυκλώματος εκβιαστών που δρούσε σε Αθήνα και άλλες περιοχές πουλώντας προστασία σε καταστήματα και ξενοδοχεία.

Στον κύκλο των εμπλεκόμενων περιλαμβάνονται και τρεις υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, μια γυναίκα ανώτερο στέλεχος που συνελήφθη και δύο ακόμη άνδρες (δεν έχουν συλληφθεί), μεταξύ των οποίων αρχιτέκτονας-μηχανικός που έκανε εξυπηρετήσεις έναντι αδράς αμοιβής σε ιδιοκτήτες καταστημάτων, ξενοδοχείων και σπιτιών που έκαναν οικοδομικές εργασίες.

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τα καθήκοντα των εν λόγω υπαλλήλων, ενώ και το ΠΑΣΟΚ προχώρησε στη διαγραφή δύο μελών του (ένα μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και ένας αναπληρωτής τομεάρχης) που φέρονται να συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση.

Η κυρία «Νάνσυ»

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, επιχειρηματίας στο κέντρο της Αθήνας κατήγγειλε τον Απρίλιο πως η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, ενώ περιέγραψε μια κυρία που συστήνεται ως Νχχχχ, η οποία έλεγε στους μαγαζάτορες ότι μπορεί να μεσολαβήσει... με το αζημίωτο για να μη σφραγιστεί η επιχείρηση τους.

Οι Αρχές κατάφεραν να ξεσκεπάσουν μια πολυμελή συμμορία αποτελούμενη από ιδιώτες και δημοσίους υπαλλήλους. Αρχηγοί ήταν μια 43χρονη γυναίκα από την Πάτρα και ένας 64χρονος άνδρας από την Αθήνα, με βασικό ρόλο την καθοδήγηση Τμηματάρχη  Δημοτικού Αστυνομικού Τμήματος, για να δρα στο πλαίσιο της οργάνωσης.

Σύμφωνα με τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των 14 συλληφθέντων, προκύπτει ότι είχαν στρατολογηθεί για την Οργάνωση, μέλη από Δημόσιες Υπηρεσίες, καθώς και από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Πως η 43χρονη «εγκέφαλος» προσέγγισε επιχειρηματία

Σε διαλόγους «φωτιά» που έρχονται στο φως ένα άτομο ακούγεται να παζαρεύει με τη φερόμενη ως αρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης.

Την ίδια ώρα ο δεύτερος δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού έδωσε τις δικές του εξηγήσεις μιλώντας στο Star και υποστήριξε ότι η 43χρονη «εγκέφαλος» ήταν εκείνη που τον είχε προσεγγίσει.

«Τη γνώριζα ως μεσολαβήτρια. Λόγω της φύσης της υπηρεσίας μου μιλώ καθημερινά με πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι ζητούν πληροφορίες σχετικά με την πορεία μιας υπόθεσής τους. Μέσα στα πλαίσια αυτά μίλησα. Μια υπόθεση στην Αττική που ήταν του χειρισμού της υπηρεσίας μου. Έχει συνδεθεί το όνομά μου με πράξεις, οι οποίες δε συνάδουν με τη συμπεριφορά μου και τη θέση την οποία έχω», υποστήριξε ο συνδικαλιστής.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει είναι δωροληψία, παραβίαση επαγγελματικού απορρήτου και παράβαση καθήκοντος, καθώς σε μια τηλεφωνική συνομιλία ευρέθη να μιλάει για μια υπόθεση που αφορά την υπηρεσία του, με τη φερόμενη αρχηγό. «Δεν μου έχει απαγγελθεί κατηγορία επίσημη, δεν έχω συλληφθεί», ξεκαθάρισε.

Στην υπόθεση εμπλέκονται συνολικά 23 άτομα, εκ των οποίων οι 14 έχουν συλληφθεί και οι 9 κατηγορούνται, ανάμεσά τους και υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων.

Επιχειρηματίας: «Της έχω δώσει πάνω από 120.000 ευρώ»

Στον ΑΝΤ1 μίλησε επιχειρηματίας που η εγκληματική οργάνωση τον εκβίαζε, όπως λέει, για περισσότερο από δέκα χρόνια.

  • Δημοσιογράφος: Εσύ πότε ήρθες πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους;
  • Καταστηματάρχης: Το 17’ ή το 16’, ένας γνωστός μου, μου τη σύστησε και μου λέει έχω ένα άτομο που μπορεί να σου δώσει λύση. Αυτό έχει ξεκινήσει εδώ δέκα από κει και πέρα είναι αναγκαίο κακό, δεν μπορούν να τους αποφύγεις, χρόνια το ξέρω εγώ ότι λειτουργεί δέκα χρόνια όχι ένα και δύο.
  • Δημοσιογράφος: Τι λεφτά σου ζήτησε;
  • Καταστηματάρχης: Για τα μαγαζιά ήταν γύρω στα δύο με τρία χιλιάρικα για την άδεια του κάθε μαγαζιού για τα ξενοδοχεία ξεφεύγει 10.000-15.000 ευρώ.
  • Δημοσιογράφος: Συνολικά πόσα χρήματα έχεις δώσει στη συγκεκριμένη γυναίκα;
  • Καταστηματάρχης: Πάνω από 120.000 ευρώ.
  • Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε κάποιος επιχειρηματίας ν΄αντιστεκόταν στις απαιτήσεις του κυκλώματος;
  • Καταστηματάρχης: Δεν παίζει το σενάριο να μη μπορείς, θα έχεις κυρώσεις άσχημες, δεν παίζει θα σου κόψουν πρόστιμα, πήγαινε μετά στο πρόστιμο και πλήρωσε το έκανε και μία άλλη γνωστή μου η οποία της φάνηκαν πολλά τα δυόμιση και τελικά πλήρωσε πέντε.

Βίος και πολιτεία η αρχηγός

Στην ηγετική πυραμίδα της οργάνωσης φέρεται να είναι η 43χρονη, η οποία είναι παλιά γνώριμη των Αρχών. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, το 2009 κατηγορήθηκε για απόπειρα απάτης, προσπάθησε να πουλήσει ακίνητα της Εθνικής Τράπεζας παριστάνοντας τη μεσίτρια, ενώ ένα χρόνο αργότερα κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση άνω των 1.200.000€ ως εργαζόμενη σε ασφαλιστική εταιρεία. Φέρεται να είχε αποκτήσει άκρες σχεδόν σε κάθε δημόσια υπηρεσία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η φερόμενη ως αρχηγός, κρατούσε ακόμα και πρακτικά, βιβλία εσόδων – εξόδων της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος, σημειωματάρια από τους εκβιασμούς που τους «έκαψαν»

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιαστών

Τα αρχηγικά στελέχη των εκβιαστών, απειλούσαν τους καταστηματάρχες και ξενοδόχους ότι σε περιπτώσεις που δεν δέχονταν να ενταχθούν υπό την προστασία τους, θα διενεργούσαν νέους ελέγχους στις επιχειρήσεις τους και θα διαπιστωνόντουσαν παραβάσεις.

Σε ρόλο... «ταμία» ήταν ο αδελφός της 43χρονης «εγκεφάλου», ο οποίος μάζευε τα χρήματα και τα έκρυβε στο σπίτι της μητέρας τους.

Οι αστραπιαίας δωροδοκίες σε δημόσιους υπαλλήλους, γίνονταν σε εξωτερικούς χώρους για να δείχνουν πως είναι τυχαίες συναντήσεις ή σε κλειστούς χώρους όπου θα ήταν αδύνατο να τους δει κάποιο μάτι, όπως σε τουαλέτες καταστημάτων και σε αυτοκίνητα. Υπήρχαν επίσης τσιλιαδόροι.

Διάλογοι «φωτιά»

Ένας από τους δύο υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού ακούγεται σε διάλογο «φωτιά» που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το iefimerida.gr, να παζαρεύει με τη φερόμενη αρχηγό του κυκλώματος.

  • Υπάλληλος Υπουργείου Πολιτισμού: Ναι ρε παιδί μου, για να το περάσει γρήγορα τώρα ο άλλος. Πάμε ένα τριχίλιαρο;
  • Γυναίκα Αρχηγός: Μμμ, νομίζω δύο είναι καλύτερα εδώ.
  • Υπάλληλος Υπουργείου Πολιτισμού: Βάλε λίγο παραπάνω, καλοκαίρι να πάμε για διακοπές ρε. Άντε ρε. Άντε και το βλέπουμε μεταγενές το άλλο θέμα.
  • Γυναίκα Αρχηγός: Εεε.
  • Υπάλληλος Υπουργείου Πολιτισμού: Για ένα πάνω για ένα κάτω.
  • Γυναίκα Αρχηγός: Καλά θα το δω, κοίτα θα μιλήσω και σου λέω. 

Να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας έκανε 14 συλλήψεις εκ των οποίων οι 9 δημόσιοι υπάλληλοι.

Έρχονται σαρωτικές αλλαγές από Χαρδαλιά

Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει ο περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς στις υπηρεσίες υγειονομικού ελέγχου, μετά τη σύλληψη συνολικά 12 υπαλλήλων, εποπτών Δημόσιας Υγείας, με αφορμή το κύκλωμα εκβιαστών.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναμένεται να προχωρήσει σε αλλαγές και στις ελεγκτικές υπηρεσίες, αλλάζοντας -κυριολεκτικά- τα πάντα. Σύμφωνα με πηγές από την Περιφέρεια, στόχος είναι η απόλυτη διαφάνεια και η τροποποίηση εσωτερικών διαδικασιών, έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο εκδήλωσης παραβατικών συμπεριφορών.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ