Κορωνοϊός: Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου το φθινόπωρο, λέει η Γκάγκα

Κορωνοϊός: Θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου το φθινόπωρο, λέει η Γκάγκα

Εντείνεται η ανησυχία στους επιστήμονες για το νέο στέλεχος κορωνοϊού που εντοπίστηκε με την ονομασία «Eris» και το οποίο εξαπλώνεται ραγδαία σε Ευρώπη και Ασία.

Η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα τόνισε στην ΕΡΤ ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε πως ο κορωνοϊός είναι ακόμα ανάμεσά μας, χωρίς ωστόσο τα μεγέθη να είναι ανησυχητικά.

Η κ. Γκάγκα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα χρειαστούμε νέα δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό το φθινόπωρο, όπως χρειάζεται για την γρίπη. «Περιμένουμε όλες τις οδηγίες κι από την Εθνική Επιτροπή και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», τόνισε.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ αύξηση παρουσιάζει η θετικότητα των δειγμάτων για SARS-CoV-2 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Το 11% των κρουσμάτων SARS-CoV-2 οφείλεται στην νέα υπο-παραλλαγή Eris και τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί έως σήμερα είναι 41, όλα από την Κρήτη. Αναμένονται αποτελέσματα και από άλλες περιοχές.

Αναλυτικά η έκθεση

Ιός SARS-CoV-2 – λοίμωξη COVID-19: Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 (n=469) παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 78% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων (n=8) παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και αύξηση 33% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 18. Καταγράφηκαν 22 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη (εύρος 69-97 έτη).

Στο 11% των δειγμάτων SARS-CoV2 η νέα υπο-παραλλαγή Eris

Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στις υπο-παραλλαγές ΒΑ.2 και ΒΑ.5 της Όμικρον, με τη ΒΑ.2 να υπερτερεί. Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 ήταν η XBB.1.5 (77%), ακολουθούμενη από την XBB.1.16 (11%) και την EG.5.1 (11%).

Όσον αφορά στη νέα υπο-παραλλαγή του στελέχους Όμικρον EG.5.1, που χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή έχουν ως εξής:

α) δεν υπάρχει ένδειξη ότι προκαλεί πιο σοβαρή νόσο

β) στο Ηνωμένο Βασίλειο η αύξηση της συγκεκριμένης υπο-παραλλαγής τον τελευταίο μήνα συνοδεύτηκε από αυξημένη νοσηρότητα στην κοινότητα

γ) στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 41 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής EG.5.1 με ημερομηνία λήψης δείγματος από 31/5 έως και 27/7

δ) από τα αποτελέσματα γονιδιωματικής ανάλυσης το 94% αφορούσε σε δείγματα που εστάλησαν από το Ιολογικό Εργαστήριο – ΠΕΔΥ Κρήτης. Αναμένονται τα αποτελέσματα της ανάλυσης δειγμάτων από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV-2 σε 9 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ