Κορωνοϊός: Συναγερμός σε Κοζάνη, Πέλλα και Ιωάννινα -Σταθερά τα κρούσματα στην Αττική

Κορωνοϊός: Συναγερμός σε Κοζάνη, Πέλλα και Ιωάννινα -Σταθερά τα κρούσματα στην Αττική

Μετά την Αττική, έντονη ανησυχία λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού, επικρατεί και για πόλεις της περιφέρειας.

Η νέα άνοδος των κρουσμάτων χθες, οδήγησε τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά να απευθύνει νέα έκκληση για τήρηση των υφιστάμενων μέτρων.

«Το στοίχημα παραμένει ένα: Η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. Δεν χρειάζεται να πάρουμε νέα μέτρα ή να αλλάξουμε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας για να προστατεύσουμε την υγεία τη δική μας και των γύρω μας, αρκεί να τηρούμε αυτά που ισχύουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 στη χώρα μας.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό, που από χθες το πρωί μπήκε σε εφαρμογή, και κάθε πολίτης γνωρίζει πλέον ποια προληπτικά μέτρα ισχύουν στην περιοχή του. Ο χάρτης που είναι διαθέσιμος στην σελίδα covid19.gov.gr θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τις τροποποιήσεις που περιλαμβάνει ο χάρτης σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο - τροποποιήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες λόγω της αλλαγής των καιρικών συνθηκών αλλά και της αύξησης του επιδημιολογικού κινδύνου που προκαλεί ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι εξής:

Υποχρεωτική σε όλη την Ελλάδα η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.

Ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, στις περιοχές του επιπέδου 1 το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2 το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3 το όριο είναι 9 άτομα.

Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα ακόλουθα: 65% πληρότητα στο επίπεδο 1, 50% πληρότητα στο επίπεδο 2 και 30% πληρότητα στο επίπεδο 3.

Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια και για το προσωπικό, αλλά και τους αθλούμενους, αναλόγως του επιπέδου συναγερμού. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας προβλέπεται για τον χρόνο παραμονής εντός του γυμναστηρίου, δηλαδή είναι υποχρεωτική στους χώρους υποδοχής, αναμονής και τα αποδυτήρια, καθώς και στην ομαδική εκγύμναση στην περίπτωση του επιπέδου 2 και επίπεδου 3, όταν δεν μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των αθλουμένων.

Αυξητικές τάσεις κρουσμάτων σε Ιωάννινα, Κοζάνη και Πέλλα

Οπως τόνισε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα ανέρχονται πλέον σε 5.472 και είναι σε κατ' οίκον περιορισμό όσοι διαγνώστηκαν θετικοί, αλλά και οι επαφές τους.

Οι περιοχές της Κοζάνης και των Ιωαννίνων έχουν θορυβήσει τις αρχές, καθώς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα με δεκάδες ενεργές περιπτώσεις και την ίδια ώρα τα νούμερα δείχνουν αυξανόμενη τάση. Χθες, κατά την ενημέρωση του ΕΟΔΥ, 13 κρούσματα βρέθηκαν στα Ιωάννινα το τελευταίο 24ωρο και 35 στην Κοζάνη, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς ήδη είναι έχουν μπει επιπλέον μέτρα την προηγούμενη εβδομάδα στις συγκεκριμένες περιοχές λόγω των κρουσμάτων. Ωστόσο, οι περιπτώσεις ασθενών αυξάνονται συνεχώς όπως και στην Καστοριά όπου εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο 17 κρούσματα.

Ερωτηθείς ο κ. Χαρδαλιάς για το ποιες άλλες περιοχές τον ανησυχούν με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, είπε ότι είναι γεγονός, ότι εκτός από την Αττική υπάρχουν περιοχές που απασχολούν τις αρμόδιες αρχές - ειδικά τα τελευταία 24ωρα - και αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που βλέπουν. Πρόκειται για την Κοζάνη, τα Γιάννενα και την Πέλλα. Όπως εξήγησε, στην Κοζάνη έχει 49 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις τελευταίες τρεις ημέρες, μέχρι χθες το βράδυ. Από αυτά, για τα 49 υπάρχουν 101 επιβεβαιωμένες στενές επαφές που έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Τα Γιάννενα από την Παρασκευή το βράδυ μέχρι και χθες το βράδυ έχουν 66 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κι έχουν προκύψει από αυτά γύρω στις 147 στενές επαφές high και low risk, οι οποίες έχουν τεθεί όλες σε κατ' οίκον περιορισμό, ενώ η Πέλλα έχει 212 ενεργά κρούσματα αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα όμως από όλα αυτά, μαζί με τα επιβεβαιωμένα, ανήκουν σε συγκεκριμένο cluster που, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, «το παρακολουθούν, νομίζουν ότι το έχουν στεγανοποιήσει και είναι σε καλό δρόμο».

«Αν σκεφτείτε λοιπόν ότι τα Γιάννενα έχουν αυτή τη στιγμή σχεδόν 200 επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 24 νοσηλεύονται και η Κοζάνη έχει 181 ενεργά κρούσματα από τα οποία τα 8 νοσηλεύονται, αυτές οι δύο περιοχές μας απασχολούν πάρα πολύ και κάνω και έκκληση στις περιοχές αυτές, στους κατοίκους, να εφαρμόσουν σκληρά τα μέτρα διότι η κατάσταση είναι κρίσιμη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιοριστεί η έξαρση της πανδημίας που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες. Από εκεί και πέρα, σε καθημερινή βάση, με διπλές τεχνικές συσκέψεις, ό,τι καινούριο υπάρχει μπαίνει μέσα στο ΗΔΙΚΑ και σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ - και τα προϊόντα της ιχνηλασίας - υπάρχουν μικρές και μεγάλες ανησυχίες και αγωνίες για κάποιες περιοχές», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αττική: 170 νέα κρούσματα -Τι είναι το φαινόμενο της αδράνειας που ανέφερε ο Μαγιορκίνης

Εκτός από τις παραπάνω τρεις περιοχές που προκαλούν ανησυχία στις αρχές, και η Αθήνα παραμένει στο επίκεντρο της πανδημία καθώς από τα 408 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τριτη, τα 170 αφορούν το Λεκανοπέδιο. Ωστόσο, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε χθες πως ο δείκτης της επιδημιολογίας παρουσιάζει μία σταθερότητα στην Αττική.

«Το Rt είναι λίγο πάνω από το 1 κάποιες μέρες και άλλες λίγο κάτω από αυτό. Βλέπουμε μια σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων στην Αττική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης που σημείωσε πως η αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα αστικά κέντρα, χρειάζεται περισσότερο χρόνο καθώς είναι δυσκολότερο να καμφθεί.

Ο καθηγητής παρομοίασε την προσπάθεια ανάσχεσης του κορωνοϊού σε μεγάλες πόλεις με το φαινόμενο της αδράνειας. Όπως είπε, όσο μεγαλύτερο είναι το φορτίο τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει ένα κινούμενο όχημα.

Αυτό που έχει παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, επανέλαβε ο κ. Μαγιορκίνης, είναι η «έξαρση σε μια μικρή πόλη να συμβαίνει γρήγορα και να μαζεύεται γρήγορα».

Σκέψεις για rapid test σε σχολεία και νοσοκομεία

Οπως αποκάλυψε χθες ο Γκίκας Μαγιορκίνης, στο πλαίσιο ερώτησης που του έγινε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η επιτροπή εξετάζει και το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν rapid test σε σχολεία και νοσοκομεία. Το πλάνο αυτό, όπως αποκάλυψε, είναι ακόμη υπό συζήτηση.

«Όσον αφορά τα σχολεία, υπάρχει και εκεί κάποιος σχεδιασμός ο οποίος ακόμα συζητείται. Η χρήση τους σε άτομα που είναι ασυμπτωματικά και δεν βλέπουμε να έχουν κάποιο επιδημιολογικό φορτίο είναι ακόμα περιορισμένη. Ο σκοπός σε αυτή τη φάση είναι να εντοπίσουμε πληθυσμούς οι οποίοι μπορεί να έχουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο και να έχουμε κάποιο στόχο παρέμβασης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο χάρτης των κρουσμάτων

45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

7 εισαγόμενα κρούσμα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

170 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

36 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές

1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές

6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή

4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή

35 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή

17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ       ΕΛΛΑΔΑ       ΚΟΣΜΟΣ      ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ      ΥΓΕΙΑ      ΖΩΗ      ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ      ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ      ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ      SCIENTECH

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ