Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για πέντε περιοχές που προβληματίζουν λόγω αύξησης του ιικού φορτίου

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» για πέντε περιοχές που προβληματίζουν λόγω αύξησης του ιικού φορτίου

Τον προβληματισμό του για την αύξηση του ιικού φορτίου σε πέντε περιοχές της χώρας εξέφρασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς εξέφρασε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για κάποιες περιοχές της χώρας στις οποίες το ιικό φορτίο έχει παρουσιάσει αύξηση, παρότι, όπως επισήμανε, η συνολική επιδημιολογική εικόνα της χώρας είναι καλή και όλοι οι επιδημιολογικοί δείκτες δείχνουν ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε ύφεση.

Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες 5 ημέρες τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί στο δήμο Ρόδου κατά 43%, στο δήμο Μυτιλήνης κατά 36% και στην Περιφερειακή Ενότητα Σύρου κατά 50%. Το ίδιο χρονικό διάστημα (δηλαδή το τελευταίο 5νθημερο) εκθετική αύξηση του ιικού φορτίου παρατηρείται και στο Δήμο Τροιζηνίας, όπου -παρά τον μικρό αριθμό τους- τα ενεργά κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί. Τέλος, στο Δήμο Χανίων αυτή τη στιγμή έχουμε 213 ενεργά κρούσματα όταν στις 20 Μαΐου είχαμε 169 (αύξηση καταγεγραμμένη τα τελευταία εικοσιτετράωρα της τάξης του 26%). Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση και έκανε θερμή παράκληση στους κατοίκους της Ρόδου, της Μυτιλήνης, της Τροιζηνίας, των Χανίων και της Σύρου να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και συνεπείς όσον αφορά στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και πρωτοκόλλων, ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Αυστηρά μέτρα σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων
Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε τα μέτρα που θα λαμβάνονται σε περίπτωση που παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων. Τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:

  1. Απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα (00:00) μέχρι τις 06:00 το πρωί.
  2. Η λειτουργία όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περιορίζεται:

αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο
με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών
και απαγόρευση μουσικής καθ' όλο το 24ωρο, ενώ θα τηρούνται οι παρακάτω υγειονομικοί όροι:
Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

  1. Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, όπως live πάρτι, εμποροπανηγύρεις,  λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες κ.λπ.
  2. Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  3. Στους χώρους εστίασης θα επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για οικογένεια , έως 6 άτομα.
  4. Αναστολή οικοδομικών εργασιών.
  5. Αναστολή θρησκευτικών τελετών,  με εξαίρεση τις κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από λειτουργούς.

Κορωνοϊός: Aνοιξαν τα ραντεβού για τους άνω των 18 με Johnson & Johnson -Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια και για τους 30-34
Άνοιξε  η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr,  ώστε να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή,  Pfizer, Moderna,  AstraZeneca  και   Johnson & Johnson. 

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη 26 Μαΐου άνοιξε  η πλατφόρμα έτσι ώστε η ηλικιακή ομάδα 35-39 να μπορεί να κλείνει ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. Είχε προηγηθεί στις  21 Μαΐου, το άνοιγμα της πλατφόρμας  για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40-44  και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια. 

Σήμερα  εμβολιάζονται πολίτες άνω των 18 ετών  με το μονοδοσικό της  Johnson & Johnson, πολίτες άνω των  30 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια,  πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, εκπαιδευτικοί γενικής εκπαίδευσης.  

Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 στην Ελλάδα προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.  Η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία», προχωρούν κανονικά και σύμφωνα με τον προγραμματισμό και αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η Ελλάδα έχει περάσει πλέον στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, στο ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του η Ελλάδα είναι στην πέμπτη θέση από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS