Ανησυχούν τα στοιχεία για τον κορωνοϊό -Γιατί αν δεν εμβολιαστούν οι νέοι, δεν μπορεί να ελεγχθεί η μετάδοση

Ανησυχούν τα στοιχεία για τον κορωνοϊό -Γιατί αν δεν εμβολιαστούν οι νέοι, δεν μπορεί να ελεγχθεί η μετάδοση

Σταθερά μεγάλος παρέμεινε και χθες ο αριθμός των κρουσμάτων, ωστόσο εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι το σταθερά υψηλό νούμερο των διασωληνωμένων, που έχει αρχίσει να πιέζει το ΕΣΥ, σε συνάρτηση με την αύξηση στο ποσοστό των μολύνσεων από κορωνοϊό στις μεγάλες ηλικίες.

Συγκεκριμένα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.538 νέα κρούσματα, με τους διασωληνωμένους να παραμένουν 336, τη στιγμή που άλλοι 28 πολίτες έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 αυξήθηκαν εκ νέου (κατά +2,32%) και το ποσοστό θετικότητας ανήλθε στο 3,5%.

Επίκεντρο μετάδοσης της επιδημίας οι νέοι, δίχως να το θέλουν
Παράλληλά, η επιστροφή των νέων από τα νησιά -τα οποία το τελευταίο διάστημα βρίσκονται διαρκώς στο «κόκκινο»- προκαλεί τον έντονο τον προβληματισμό των ειδικών, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά την ενημέρωση για την πανδημία από το υπουργείο Υγείας, να εξηγεί το γιατί.

«Θα κάνω έκκληση για ακόμη μια φορά στους νέους: να κλείσουν το ραντεβού τους για εμβολιασμό σήμερα. Οι νέοι είναι φυσιολογικό να έχουν πολλές επαφές, να είναι δραστήριο, και έτσι, χωρίς να το θέλουν, αποτελούν το επίκεντρο μετάδοσης της επιδημίας. Και το τονίζω: χωρίς να το θέλουν. Κάθε νέος ηλικίας 18-40 ετών μεταδίδει τη νόσο σε δύο με τρεις φορές περισσότερα άτομα σε σχέση με τις άλλες ηλικίες. Δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος της μετάδοσης, χωρίς τον εμβολιασμό των νέων και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί κι από ιδιώτες γιατρούς
Γι' αυτό και η επίσπευση των εμβολιασμών αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες, με τον Μάριο Θεμιστοκλέους να αποκαλύπτει ότι στη μάχη ρίχνονται και οι ιδιώτες γιατροί, οι οποίοι θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού στους ασθενείς τους, αλλά και να προμηθευτούν εμβόλια ώστε να προχωρούν σε εμβολιασμούς στα ιατρεία τους ή κατ' οίκον, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής στο πρόγραμμα συμμετέχουν 1.000 γιατροί.

Όσο περισσότεροι οι εμβολιασμοί, τόσο πιο ισχυρό το τείχος ανοσίας
Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε ότι «όσο περισσότεροι εμβολιαστούν, τώρα με τη μετάλλαξη Δέλτα, τόσο πιο ισχυρό το τείχος ανοσίας», ενώ προσέθεσε πως οι εμβολιασμοί γίνονται με Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson. «AstraZeneca δεν φαίνεται να κινείται το εμβόλιο, εξαιρετικά χαμηλή η ζήτηση».

«Εμείς είχαμε ένα πολύ καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα. Είμαστε πρωτοπόροι σε διάφορες πρακτικές», συμπλήρωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφέροντας πως «σε άλλες χώρες ο εμβολιασμός έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας. Όλα τα εξετάζουμε όμως, ακόμα και εκστρατείες ενημέρωσης αλλά ο κόσμος είναι αρκετά ενημερωμένος ο κόσμος».

Αυξάνεται η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων
Η διάμεση ηλικία κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά πέντε έτη τις τελευταίες εβδομάδες και υπολογίζεται στα 30 έτη σήμερα. Ενώ το μήνα Ιούλιο οι υπερήλικες αποτελούσαν μόλις το 3,9% των νέων κρουσμάτων, τον Αύγουστο είχαμε πάνω από 6.000 νέα κρούσματα στους πολίτες άνω των 60 ετών, με ποσοστό 8,3% των νέων κρουσμάτων σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, γεγονός που αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους προβληματισμούς των επιστημόνων.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως είναι σημαντικό να μειώσουμε ακόμη και σήμερα την περαιτέρω διασπορά της λοίμωξης στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όπως είπε άλλωστε, οι υπερήλικες αφορούσαν σε λιγότερο από 1/3 των νοσηλευόμενων μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ωστόσο πλέον ο αριθμός της ηλικιακής ομάδας που νοσηλεύονται αυξάνονται.

 

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2024 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2024 YSTEROGRAFO NEWS