Κοροναϊός: Συνεδριάζουν οι εμπειρογνώμονες μετά την έξαρση των κρουσμάτων – Το μέλλον της μάσκας και του πιστοποιητικού

Κοροναϊός: Συνεδριάζουν οι εμπειρογνώμονες μετά την έξαρση των κρουσμάτων – Το μέλλον της μάσκας και του πιστοποιητικού

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους 60άρηδες θα καταργηθούν.


Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα κρούσματα εξαιτίας της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, κάτι που έχει προκαλέσει πονοκέφαλο τόσο στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων όσο και στην κυβέρνηση.

Με φόντο λοιπόν τους σκληρούς δείκτες οι ειδικοί συνεδριάζουν με κύριο θέμα την άρση των μέτρων προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από τις αρχές Μαρτίου η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους έπαψε να είναι υποχρεωτική, ενώ προ ημερών η Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας εισηγήθηκε νέα χαλάρωση των μέτρων, τα οποία αφορούν την πληρότητα στα γήπεδα και τη μείωση του αριθμού των self test που υποβάλλονται οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία.

Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης από τη Βουλή έχει ήδη ανακοινώσει πως τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους 60άρηδες θα καταργηθούν.

Όπως προαναφέρθηκε τα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, αφού χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε μετά από αρκετό καιρό σχεδόν 30.000 μολύνσεις σε ένα 24ωρο, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η μετάλλαξη Όμικρον 2 έχει βάλει την πορεία της πανδημίας σε μια άλλη τροχιά. Παράλληλα και οι «σκληροί» δείκτες αρχίζουν πάλι να ανησυχούν αφού χθες 49 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους, ενώ 351 παραμένουν διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία της χώρας.

Ο μήνας «κλειδί»

Ο Απρίλιος αναμένεται να είναι κομβικός μήνας αναφορικά με τη χαλάρωση των μέτρων και ειδικά εκείνων που έχουν αλλάξει ριζικά καθημερινότητα των πολιτών, όπως η χρήση των πιστοποιητικών, αλλά και της μάσκας.

Πιθανή η παράταση των μέτρων

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχουν ετοιμάσει ένα σχέδιο αναφορικά με την πλήρη αποκλιμάκωση των μέτρων για τον κοροναϊό, ωστόσο τα νέα δεδομένα που έχει προκαλέσει η πανδημία ίσως παρατείνουν για λίγο ακόμη την χαλάρωση. Οι ειδικοί παρακολουθούν καθημερινά τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει προκαλέσει η Όμικρον 2 και οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί την κατάλληλη χρονική στιγμή προκειμένου να μην επιβαρυνθεί εκ νέου το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στο τραπέζι της Επιτροπής θα βρεθούν και τα τωρινά επιδημιολογικά στοιχεία και όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα αυτά.

Μεγάλο ερωτηματικό η κατάργηση του πιστοποιητικού

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, ήδη σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για την κατάργηση της χρήσης του πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, με δεδομένο μάλιστα ότι το πιστοποιητικό δεν απαιτείται ήδη για σειρά δραστηριοτήτων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο ακόμα οι απόψεις των ειδικών δεν συγκλίνουν καθώς υπάρχουν οι θέσεις ότι θα πρέπει το πιστοποιητικό να καταργηθεί στις 18 Απριλίου, δηλαδή πριν από το Πάσχα. Η δεύτερη άποψη που ακούγεται στην Επιτροπή των Ειδικών είναι για τις 2 Μαΐου, ώστε να μην περιοριστεί κάπως η κατάσταση μέσα στο Πάσχα. Την ίδια ώρα ωστόσο υπάρχουν και ακόμα πιο αυστηρές απόψεις, οι οποίες όπως όλα δείχνουν δεν θα υιοθετηθούν για άρση του μέτρου των πιστοποιητικών τον Ιούνιο.

Υπενθυμίζεται πως βάσει των μέτρων που ισχύουν έως και σήμερα οι ανεμβολίαστοι μπορούν να κάθονται τώρα μόνο έξω και μόνο με αρνητικό rapid test ή μοριακό.

Το μέλλον της μάσκας

Στην εξίσωση της άρσης των μέτρων για τον κοροναϊό μπαίνει και η χρήση της μάσκας, καθώς ακούγεται και η άποψη πως η ελεύθερη κυκλοφορία χωρίς πιστοποιητικά στους κλειστούς χώρους μπορεί να επιτραπεί μόνο με τη διατήρηση του μέτρου της προστατευτικής μάσκας.

Πάντως ένα από τα σενάρια που κυκλοφορεί είναι ότι από αρχές Μαΐου η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους δε θα είναι υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει ισχυρή σύσταση. Υποχρεωτική αναμένεται να παραμείνει σε νοσοκομεία, δομές υγείας, δομές Φροντίδας Ηλικιωμένων, σούπερ μάρκετ και Μέσα Μεταφοράς.

Από την άλλη πλευρά σε εστίαση και κομμωτήρια αναμένεται να παραμείνει υποχρεωτική μόνο για τους εργαζόμενους. Το ίδιο αναμένεται να ισχύει και για τα self test στους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων, κομμωτήρια και τουρισμό. Εκεί, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ την εβδομάδα από δυο που είναι σήμερα.

googlenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

 
 
 

 

logo m

 

 


©2022 YSTEROGRAFONEWS - ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ  ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ


© 2014-2023 YSTEROGRAFO NEWS